Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

La mostra Grans i Petits avança la filosofia del futur Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” del 2003

Barcelona, 20 Juny 2001

El Programa Estiu 2001 del Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” es presenta avui, a tall d’avançament del Museu del 2003, amb la mostra Grans i Petits. Sherlock Holmes al Museu de la Ciència com a eix bàsic. Formada per peces fòssils espectaculars relacionades entre si per atractives històries —explicades per la parella Holmes-Watson—, exemplifica part de la nova lògica museística que aplicarà el futur Museu de la Ciència.

Tres óssos cavernaris del pleistocè de diferents mides, dos peixos gegants del cretàcic superior de fins a 7 metres de llarg, i quatre peixos mitjans fossilitzats quan engolien d’altres més petits protagonitzen la mostra Grans i Petits. Sherlock Holmes al Museu de la Ciència, que es podrà veure al Museu durant juliol, agost i setembre. A banda de ser l’aposta central del programa Estiu 2001, aquesta mostra aporta una primera idea d’un dels mètodes que s’aplicaran en el projecte museogràfic del 2003 i ofereix un “tast” del futur Museu mitjançant peces fòssils que en formen ja part del contingut.

Grans i Petits explica, per mitjà de diàlegs entre Holmes i Watson basats en l’observació dels fòssils (mètode científic), diferents històries lligades a la fossilització i amb un nucli comú: sempre hi ha dues o més peces protagonistes de mides molt diferents. L’exposició la integren tres fòssils d’ossos cavernaris (adult, infantil i nounat) del pleistocè, procedents de Rússia i de 10.000 anys d’antiguitat; dues peces de l’impressionant peix depredador Xiphactinus, del cretàcic superior (1 crani i un fòssil de 7 metres de llargària), amb origen en un antic mar interior situat a l’actual Kansas (EUA); una peça amb un peix que mostra un altre a mig engolir, i tres fòssils de peixos cretàcics que contenen d’altres exemplars més petits —juvenils— dins els seus estómacs.

A més a més, diverses peces fòssils que mostren, successivament, una fronda de falguera, una petita branca de la fronda i una fulleta de la fronda serveixen per a explicar als visitants el concepte de fractal: la forma que es repeteix a si mateixa a escales progressivament més petites. Les històries de Grans i Petits s’exposen en texts escrits que il·lustren la conversa entre uns suposats Holmes i Watson aficionats a la paleontologia en la qual dedueixen la història concreta de cada fòssil.

A banda d’aquesta exposició, la programació d’estiu del Museu estrena Viatge en un Somni, un programa infantil de visita al Planetari. Aquesta activitat aporta una iniciació a l’astronomia per a nens i nenes que condueix els més petits per un meravellós viatge a través de l’Univers.

Igualment, el Museu presenta de nou El Teatre de les Formes que, a càrrec de la companyia dirigida per Joan Baixas, de la Fundació Zero, es va presentar el proppassat Nadal. Aquesta iniciativa ofereix al públic, del 3 al 29 de juliol i del 2 al 16 de setembre, una representació teatral de les formes més freqüents de la natura proposades en l’exposició temporal I després fou… la forma! l’emergència de les formes vives i intel·ligents. Els actors mostren a l’escenari vuit formes i les seves funcions mitjançant gestos, balls i jocs.

Finalment, el Museu manté, de juliol a setembre, totes les seves activitats estiuenques ja experimentades en etapes anteriors, com ara els tallers Micromania i Electrostàtica (als quals s’hi podrà participar fins al 16 de setembre). Micromania ofereix un viatge per les formes més petites de la matèria inerta, viva i civilitzada. Aquesta mostra facilita la comprensió de l’existència d’un món apassionant que ens intriga: un microcosmos que desconeixem per les seves reduïdes dimensions. Electrostàtica és una exploració pràctica de tots els fenòmens de l’electrostàtica. Per mitjà d’un generador electrostàtic de 80.000 volts i baixa intensitat es poden realitzar experiments espectaculars i entendre el funcionament d’elements com ara els parallamps o l’aïllament elèctric. Igualment, el públic podrà participar fins setembre en els seus espais permanents: Clik del Nens; Toca, toca! i Planetari.

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades