Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

La Fundació ”la Caixa” inaugura un esplai a Madrid

Madrid, 12 Novembre 2001

CentroCaixa neix amb l’objectiu de convertir-se en un espai que doni resposta a les inquietuds i necessitats pròpies de la gent gran a la societat actual. CentroCaixa vol ser una plataforma per al voluntariat des de la qual la gent gran pugui tenir la possibilitat de transmetre a altres persones els seus coneixements actuals i també els que pugui adquirir en el mateix centre. Situat al carrer Arapiles, 15, de Madrid, CentroCaixa té un local de 2.000 m2 per desenvolupar programes de formació, conferències, cursos i jornades de debat, entre altres activitats. La Consejería de Servicios Sociales participarà en aquesta iniciativa, que fomenta el paper actiu de la gent gran de la comunitat de Madrid.

A CentroCaixa, la formació i l’oci comparteixen un mateix espai al voltant de les noves tecnologies. Els cursos d’informàtica, de navegació per Internet o d’altres temàtiques que s’imparteixin en el centre tindran una doble finalitat: formar la gent gran en el món de les noves tecnologies i, posteriorment, que ells mateixos transmetin els coneixements adquirits a altres companys.

La formació en les noves tecnologies i en el voluntariat és precisament el tret distintiu d’aquest centre, un aspecte que la Fundació ”la Caixa” vol fomentar de manera especial.

Les noves tecnologies a CentroCaixa

CentroCaixa tindrà diversos espais dedicats a les noves tecnologies. Equipat amb un total de 58 terminals informàtics, el centre compta amb un cibercafè, una mediateca i una aula d’informàtica.

El cibercafè, l’aposta més innovadora de CentroCaixa, és un espai dinàmic l’objectiu del qual és que la gent gran s’introdueixi en la navegació per Internet des d’un vessat lúdic. A més, aquest espai es pot utilitzar com a punt de trobada entre generacions.

Cursos d’idiomes, tallers de lectura, audicions i comentaris d’òperes i sarsueles són algunes de les activitats que la gent gran podrà realitzar a la mediateca. En aquesta gran sala, oberta a les iniciatives i propostes d’activitats dels usuaris del centre, es poden trobar llibres, diaris, revistes i vídeos en suports informàtics (CD-ROM, CD i Internet).

Els usuaris de la mediateca també podran participar en les activitats de la web Club Estrella, el lloc d’Internet que la Fundació ”la Caixa” dedica a la gent gran. A través d’aquesta pàgina web, els usuaris del centre poden enviar i rebre informació, conèixer altres persones i comunicar-se amb elles a distància, i també participar en debats, entre moltes altres activitats d’oci.

Fa quatre anys que la Fundació ”la Caixa” promou les aules d’informàtica als esplais, una activitat en què ja han participat més de 58.000 persones. A CentroCaixa s’impartiran cursos d’iniciació a la informàtica, Internet i tallers d’edició de publicacions i fotografia. A més, els alumnes també tindran l’oportunitat d’aprendre a crear i editar textos i imatges a través de programes informàtics o de participar en programes més lúdics com ara jugar als escacs o a les cartes.

Els usuaris de CentroCaixa també podran accedir als serveis del Punt Blau, un terminal informàtic desenvolupat per la Fundació ”la Caixa” que conté informació específica per a la gent gran.

Més espais per a la formació i l’oci

CentroCaixa també disposa d’una sala d’actes amb capacitat per a 125 persones en què es faran conferències, debats, representacions teatrals, sessions de cant coral, cursos, grans reunions, jornades, taules rodones i projeccions de cinema. La salut, la comunicació, el medi ambient, l’economia o la cultura seran els temes principals que es tractaran en aquestes activitats, a les quals assistiran reconeguts experts i professionals.

El nou centre de la Fundació ”la Caixa” té una aula de salut en què es faran sessions de ioga, tai-txi i cursos de relaxació, perquè la gent gran adquireixi bons hàbits de salut i d’aquesta manera millori la seva qualitat de vida. De la mateixa manera, en aquest espai s’impartiran cursos de formació de voluntaris en temes de salut, dietètica, etc.

CentroCaixa tindrà permanentment un espai polivalent en què es programaran tallers sobre diverses temàtiques. Durant aquest trimestre les activitats proposades giraran al voltant de l’euro i el teatre, i totes estaran dinamitzades per voluntaris del mateix centre. Coincidint amb la seva inauguració, també es podrà veure Mestres de vida a l’espai dedicat a exposicions, una mostra que reflecteix les relacions entre la gent gran i les generacions més joves a través d’escenes quotidianes.

A més, els usuaris de CentroCaixa disposaran d’una biblioteca en què podran trobar les novetats en publicacions i estudis d’actualitat i també, la premsa diària.
Jardí zen per a la meditació

Un jardí japonès presideix la planta principal de CentroCaixa. Aquest espai, creat per Rikako Yano, directora d’Art i Cultura de Japó, és una manifestació del satori (assolir la veritat absoluta en cada moment de la vida). Cadascun dels elements que el formen -les roques, les pedres i la sorra- simbolitza una imatge de l’univers. Al voltant del jardí zen, un punt de transformació constant, es faran activitats i tallers basats en aquesta filosofia.

Com ens podem inscriure a CentroCaixa?

Totes les persones que tinguin més de 60 anys i que estiguin interessades en les activitats que es desenvolupen a CentroCaixa ho podran fer en el mateix centre (C/ Arapiles, 15) i passaran a formar part d'”amics de CentroCaixa”.

El conveni entre la comunitat de Madrid i la Fundació ”la Caixa”

Des del 1997 la Consejería de Servicios Sociales i la Fundació ”la Caixa” duen a terme un programa per a la gent gran d’aquesta comunitat. Aquell any les dues institucions van signar un conveni en què es disposa l’actuació a 36 esplais de Madrid.

Durant aquests 5 anys de conveni la Fundació ”la Caixa” ha instal·lat 27 aules d’informàtica i 4 mediateques i actualment se n’estan instal·lant dues més. Des d’aleshores, 15.500 alumnes han participat a les aules. Amb aquestes iniciatives, la Fundació vol promoure la integració de la gent gran de la comunitat de Madrid, per tal de fomentar la seva plena participació en una societat de totes les edats.

CentroCaixa, un nou espai a Madrid

A més de CentroCaixa, la presència de la Fundació a Madrid es materialitza en altres equipaments dedicats a la cultura i la ciència. El maig del 1985 es va inaugurar al carrer Serrano, 60, la Sala d’Exposicions, amb l’objectiu de presentar una programació artística de qualitat. Pròximament, la Fundació ”la Caixa” tindrà una nova seu a Madrid per desenvolupar les seves activitats culturals, socials i educatives: CaixaForum, un gran equipament que estarà situat a les instal·lacions de l’antiga central elèctrica del Mediodía, davant del Real Jardín Botánico.

Ja fa un any que la ciència té una cita obligada a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Madrid. Inaugurat l’abril de 2000, aquest museu ja ha rebut unes 700.000 visites. A les seves jornades, els cursos i les conferències assisteixen personalitats destacades del món científic.

En l’àmbit estrictament social, a més dels programes per a gent gran, la Fundació ”la Caixa” desenvolupa un extens programa d’activitats a la comunitat de Madrid, en col·laboració amb nombroses entitats sense afany de lucre. Es tracta d’iniciatives orientades a fomentar la integració social i laboral de col·lectius d’immigrants. Entre aquestes iniciatives hi ha programes adreçats tant a qüestions socials, com ara la marginació, la cooperació internacional o la integració dels discapacitats psíquics, com a la millora de la qualitat de vida dels malalts d’Alzheimer i de les seves famílies.

www.fundacio.lacaixa.es
www.clubestrella.com

Notícies relacionades