Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Col·lecció d'Art Contemporani Fundació ”la Caixa”

Barcelona, 25 Febrer 2002

La Fundació ”la Caixa” inaugura el seu nou centre cultural, CaixaForum, dedicant tot el seu espai expositiu a mostrar una àmplia selecció de la Col·lecció d’Art Contemporani. Mitjançant aquesta exposició, que reuneix 72 obres, s’ha volgut reflectir l’esperit que ha guiat la col·lecció des dels anys vuitanta. Les instal·lacions de Joseph Beuys i de Jannis Kounellis es podran veure per primera vegada des que van ser creades, els anys 1983 i 1985, respectivament. La mostra aplega obres d’artistes tan significatius com Robert Mangold, Mario Merz, Christian Boltanski, Sigmar Polke, Juan Muñoz, Paul McCarthy, Richard Long, Joan Hernández Pijuan, Ferran García Sevilla, Bruce Nauman, Julian Schnabel, Shirin Neshat, Sam Taylor-Wood, Txomin Badiola, Donald Judd i Francesco Clemente, entre altres. Amb l’obertura de CaixaForum, la Fundació ”la Caixa” disposarà d’un espai en què mostrar de manera permanent, mitjançant exposicions temàtiques, els fons de la seva Col·lecció d’Art Contemporani, que actualment compta amb 800 obres i s’ha convertit en una de les més importants d’Europa. Paral·lelament, s’organitzaran fòrums de debat i conferències al voltant de l’art contemporani. A primers de març, les jornades titulades Quins discursos genera l’art? comptaran amb la participació de destacades figures internacionals.

L’exposició de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”, la directora de la qual és Maria de Corral, es podrà veure a CaixaForum (Avinguda del Marquès de Comillas, 6), des del 28 de febrer fins a primers de maig de 2002.

La Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”, que es presenta amb motiu de la inauguració de CaixaForum, ocupa les tres sales d’exposició d’aquest edifici –cosa que equival a una superfície de 3.000 m2– i aplega 72 obres (instal·lacions, pintures, escultures, fotografies i videoinstal·lacions) de 62 artistes espanyols i estrangers. La mostra reflecteix l’esperit que va impulsar la creació de la col·lecció l’any 1985 i estableix un seguit de diàlegs entre els diferents llenguatges artístics i les diverses formes de percepció que s’han generat al llarg d’aquestes últimes dècades.

Algunes de les obres s’exhibiran de manera permanent, com ara Espai de dolor (1983), de l’artista alemany Joseph Beuys, que representa les idees d’aquest creador sobre l’home, el dolor, la vida i la mort. Aquesta cambra opressiva, feta de plom i il·luminada amb un llum esmorteït, va ser la primera adquisició internacional de la col·lecció i, fins a un cert punt, va marcar l’esperit de les obres posteriors. El vestíbul de CaixaForum mostrarà de manera permanent dues importants obres més: Splat (2002), un mural de Sol LeWitt creat per a CaixaForum, i l’estructura de neó Ambient espacial núm. 51-A1, creada per Lucio Fontana per a la IX Triennal de Milà (1951).

Entre les obres exposades, cal destacar també una instal·lació de Jannis Kounellis creada el 1985 amb pedres pintades i fusta; Curved Plain/Figure XI (1995), de Robert Mangold; Dyonisius Areopagita- Die Ordnung der Engel (1984-86), d’Anselm Kiefer; la instal·lació Sentiero per qui (1986), de Mario Merz; dues pintures de Sigmar Polke; l’escultura Conversation Piece (1995), de Juan Muñoz; la instal·lació Pinocchio House / Crooked Leg (1994), de Paul McCarthy; dues grans pintures de Georg Baselitz; quatre grans pintures de Julian Schnabel; una instal·lació de Tony Cragg de 1993 que consta d’un piano, vuit cadires, peces de fusta i ganxos; la instal·lació 216 Plaster Surrogates (1987-88), d’Allan McCollum; Senza Ucelli (1986-87), de Susana Solano; i la videoinstal·lació Shit in your Hat- head on a Chair (1990), de Bruce Nauman.

CaixaForum dedicarà bona part de la seva programació a l’art contemporani, amb la voluntat de convertir-se en un fòrum de debat internacional. A primers de març, s’organitzaran les jornades Quins discursos genera l’art?, que comptaran amb la participació de Carlos Basualdo, cocomissari de la Documenta XI de Nova York; Kaspar König, director del Museu Ludwig de Colònia; Saskia Bos, directora de DeApple (Amsterdam); i el filòsof i professor Boris Groys, entre altres. D’altra banda, s’organitzaran dos cicles de conferències anuals: Parlem d’art contemporani, que comptarà amb la participació de personalitats rellevants, i Montcada a Montjuïc, que acollirà una sèrie de debats com a complement de la programació de la Sala Montcada de la Fundació ”la Caixa”.

Amb la finalitat de familiaritzar el gran públic amb els aspectes més destacats de l’art contemporani, el Laboratori de les Arts (departament pedagògic de la Fundació ”la Caixa”, que compta amb un espai de 150 m2 per a organitzar tallers i altres activitats) proposa tres recorreguts temàtics per l’exposició: Això és art, L’espectador a escena i La idea pintada. A més, també s’organitzaran tallers per als més petits i cafès-tertúlia amb les arts, unes sessions adreçades als grups de la tercera edat.

La Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”

La Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa” és una de les col·leccions més importants d’Europa en el seu gènere, a més d’un punt de referència artístic en l’àmbit internacional. La col·lecció es va començar a reunir a mitjan anys vuitanta, amb l’objectiu de disposar d’un conjunt d’obres que representessin la realitat artística contemporània. Es va nomenar un Consell Assessor format per destacades personalitats internacionals i encarregat d’establir els criteris pel que feia al seu contingut. Aquest Consell va ser renovat el 1995, amb la finalitat d’actualitzar idees i tendències. La col·lecció compta actualment amb 800 obres i és una bona síntesi de l’evolució de l’art contemporani. Malgrat la diversitat d’artistes de diferents generacions i procedències, revela un seguit d’arguments visuals i conceptuals que uneixen i relacionen les obres entre si. Precisament aquesta relació conceptual entre les obres dota la col·lecció de personalitat pròpia i la converteix en un projecte arriscat i singular.

Des que es va iniciar la col·lecció, es va optar per adquirir obres creades durant els anys vuitanta pels artistes que, tot i que havien assolit el reconeixement en els anys seixanta i setanta, exercien una forta influència en l’art més actual. Això permet establir ara un diàleg amb les generacions més joves. Entre els artistes consagrats durant els anys seixanta i setanta, cal destacar Giovanni Anselmo, Joseph Beuys, Donald Judd, Jannis Kounellis, Mario Merz, Bruce Nauman, Richard Serra, Gerhard Richter, Sigmar Polke, Georg Baselitz, Antoni Tàpies, Luis Gordillo, Joan Hernández Pijuan i Ràfols Casamada, entre altres.

La producció de les generacions més joves dibuixa un ampli panorama d’expressions artístiques que la col·lecció reflecteix amb obres pròpies dels anys vuitanta, com les pintures de Julian Schnabel, Francesco Clemente, Enzo Cucchi, Anselm Kiefer, Miquel Barceló i Ferran García Sevilla, i també amb les escultures de Tony Cragg, Richard Deacon, Anish Kapoor, Susana Solano, Cristina Iglesias i Juan Muñoz. La línia més conceptual, per dir-ho d’alguna manera, està representada pels alemanys Günther Förg, Reinhard Mucha, Harald Klingelholler, Katharina Fritsch i Rosemarie Trockel; i pels americans Robert Gober, Haim Steinbach, Peter Halley, Cindy Sherman, Tim Rollins i Allan McCollum. El nou rol que han adquirit la fotografia i el vídeo en l’art contemporani ocupa un lloc destacat en la col·lecció: Geneviève Cadieux, Jeff Wall, Thomas Ruff, Thomas Struth, Andreas Gursky, Sophie Calle, Bruce Nauman, Bill Viola, Gary Hill, Judith Barry, Sam Taylor-Wood, Javier Peñafiel, Andtoni Abad i Shirin Neshat, entre altres.

Els anys noranta descobreixen un contrast molt marcat amb el panorama d’individualitats expressives de la dècada anterior. L’art està lligat de manera indiscutible a les circumstàncies polítiques, socials i culturals, i els artistes miren de trobar noves respostes. La col·lecció traça diverses línies de treball diferents, a partir d’obres de Juan Uslé, Bernard Frize, Fiona Rae, Ian Davenport, Felicidad Moreno, Rachel Whiteread, Andreas Slominski, Jana Sterback, Sue Williams, Paul McCarthy, Ana Laura Aláez, Txomin Badiola, Elena del Rivero, Mike Kelley, Guillermo Kuitca, Antoni Abad, Pedro Mora, Miroslaw Balka, Doris Salcedo, Valeska Soares, Stephan Hablutzel, Janine Antoni, Franz West i Montserrat Soto.

Amb la inauguració de CaixaForum, la Fundació ”la Caixa” disposarà d’un espai d’exhibició estable que permetrà que el públic conegui la col·lecció en tot el seu conjunt. Les obres s’havien mostrat fins ara en diferents exposicions temàtiques organitzades en diverses ciutats espanyoles i europees. La més destacada es va fer l’any 1992 amb motiu de l’Expo de Sevilla. L’any 1999, la Fundació ”la Caixa” va rebre el Premi Koiné per l’Arte a la millor col·lecció d’art contemporani europea, atorgat pel Palazzo Forti de Verona. A partir d’aquesta exposició inaugural de CaixaForum, es faran diferents seleccions d’obres de la col·lecció, que es mostraran en el marc d’exposicions temàtiques en una de les sales d’exposicions del centre.

Col·lecció d’Art Contemporani
Des del 2 de març fins a primers de maig de 2002

CaixaForum
Avinguda del Marquès de Comillas, 6-8
08038 Barcelona

Horari:
De dimarts a diumenge, de 10.00 a 20.00 h
Dilluns, tancat

www.fundacio.lacaixa.es

Entrada gratuïta

Notícies relacionades