Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Tallers pràctics per formar familiars i persones que estan al càrrec de malalts d'Alzheimer

Barcelona, 8 Març 2002

Es calcula que gairebé 500.000 persones pateixen d’Alzheimer a Espanya. Aquesta malaltia neurodegenerativa representa un repte social i sanitari difícil de resoldre sense la implicació directa de tots els estaments involucrats: família, personal sanitari, administracions… Però qui assumeix en la majoria dels casos l’atenció directa al malalt és la família. En moltes ocasions, la persona que té el malalt al seu càrrec no disposa de prou coneixements tècnics per poder-lo atendre de manera satisfactòria ni per tenir cura d’ella mateixa –el desgast que pateix la família és molt important, tant en l’aspecte físic com en el psíquic, a causa de la forta càrrega emocional que comporta aquesta malaltia.

Per tal de mirar d’ajudar aquestes persones, la Fundació ”la Caixa” ha dissenyat els tallers adreçats a les famílies afectades per l’Alzheimer Aprèn a ajudar-lo. Es tracta de 10 tallers que cobreixen temàtiques de tota mena, des de tècniques d’infermeria per saber bellugar un malalt amb poca mobilitat, passant per sessions de nutrició per poder elaborar una dieta equilibrada que s’ajusti a les seves necessitats, fins a tècniques innovadores com la musicoteràpia o la “teràpia del riure”.

Des de l’any 2000, la Fundació ”la Caixa” ha organitzat 180 tallers per tot Espanya, en els quals han participat 2.520 familiars i persones que atenen malalts d’Alzheimer. Els tallers estan dirigits per un professional que utilitza un llenguatge clar i pràctic amb la intenció de fomentar el paper actiu dels assistents. Aprèn a ajudar-lo consisteix en una sèrie de mòduls de formació, de 10 hores cada un, en grups reduïts de 12 persones, la finalitat dels quals és facilitar l’aprenentatge d’estratègies que condueixin a un canvi d’actitud davant de la malaltia.

En total es programen 10 tallers:

Animació intergeneracional: incrementar els vincles afectius i socials entre persones d’edats diferents per tal que això repercuteixi de manera positiva en la salut i el benestar de tota la família.
Atenció a malalts en fase avançada: les persones que han d’atendre malalts d’Alzheimer aprenen diferents tècniques d’infermeria, com ara: com administrar la medicació, estratègies de mobilització del malalt, recursos per tractar la incontinència o com vestir el malalt perquè estigui còmode.
Comunicació: ajudar les persones que atenen els malalts a descobrir aspectes racionals i emotius de la comunicació verbal i no verbal.
Cuidar-se sense descuidar-se: aquest taller proporciona a la persona que té algun malalt al seu càrrec diferents tècniques perquè no descuidi la seva salut.
Exercici físic: els malalts i les persones que els atenen practiquen conjuntament uns exercicis senzills, adaptats a les seves possibilitats.
La força de riure: descobrir els beneficis físics i psicològics de riure.
Mobilització i transferència: aprendre els hàbits i les posicions saludables per bellugar els malalts quan ja no es valen per ells mateixos.
Musicoteràpia: treballar amb la música per estimular el malalt.
Nutrició: confeccionar una dieta adequada per a cada malalt.
Relaxació: les persones que atenen els malalts aprenen a viure amb calma, sense angoixes i a gaudir dels moments de tranquil·litat.

Per tal de complementar i reforçar els coneixements que els participants adquireixen en els tallers, la Fundació ”la Caixa” acaba d’editar un quadern de cadascun dels tallers, amb informació pràctica relacionada. A partir de l’any que ve, Aprèn a ajudar-lo comptarà amb quatre nous tallers: un de dedicat al teatre com a tècnica de reminiscència, un de dedicat a economia domèstica i a l’euro, un de prevenció dels processos de dol i un altre de centrat en la bioètica i la presa de decisions.

Notícies relacionades