Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Activitats Zen a CentroCaixa

Madrid, 15 Abril 2002

CentroCaixa, el nou centre per a la gent gran de la Fundació ”la Caixa” a Madrid, ha programat diferents activitats para apropar la cultura japonesa a aquest col·lectiu. Els “Tallers zen” –Ikebana (art floral), Origami (papiroflèxia) i Shodo (cal·ligrafia)– volen mostrar a la gent gran una concepció diferent de la vida, la naturalesa i el temps: la cultura japonesa. Els tallers tenen l’objectiu de potenciar la coordinació, la psicomotricitat i la memòria, en un ambient relaxat i distès.

Aquests tallers es faran al voltant del jardí zen per a la meditació que presideix la planta principal de CentroCaixa. Aquest espai, creat per Rikako Yano, directora d’Art i Cultura del Japó, és una manifestació del satori (la capacitat d’assolir la veritat absoluta en cada moment de la vida). Cadascun dels elements que el componen –les roques, les pedres i la sorra– simbolitza una imatge de l’univers.

L’objectiu del taller Ikebana (art floral) és crear composicions florals utilitzant branques, fulles i flors extretes del seu ambient natural. El que es busca amb el resultat final no és solament crear una composició bella, sinó que aquesta sigui un reflex de l’autor i de la seva particular visió del món. L’Ikebana és una pràctica que consisteix a crear ornaments florals per a les sales de les cases i es fonamenta en l’harmonia i l’equilibri naturals de les plantes, els arbres, els estanys, les muntanyes i qualsevol altre element de la naturalesa.

D’altra banda, l’Origami (la papiroflèxia tradicional japonesa) ensenya que, amb una mica d’habilitat, la gent gran pot convertir uns paperets de color plegats de mil maneres en aus, gossos o fins i tot goril·les.

Un altre dels tallers és el de Shodo, que inicia els participants en la cal·ligrafia japonesa en què, com en qualsevol altra, començant per copiar i repetir els traços es pot arribar a dominar uns caràcters. L’objectiu no persegueix tant la funcionalitat com intentar reproduir els sentiments que evoca el significat d’aquesta cal·ligrafia.

El conveni entre la Comunitat de Madrid i la Fundació ”la Caixa”

Des de 1997, la Conselleria de Serveis Socials i la Fundació ”la Caixa” desenvolupen un programa per a la gent gran d’aquesta comunitat. Aquell any, totes dues institucions van signar un conveni que preveia l’actuació en 36 centres per a la gent gran de Madrid.

Al llarg dels cinc anys del conveni, la Fundació ”la Caixa” ha instal·lat 27 aules d’informàtica i quatre mediateques; actualment, se n’estan instal·lant dues més. Des d’aleshores, més de 17.000 alumnes han participat en les aules. Amb aquestes iniciatives, la Fundació vol promoure la integració de la gent gran de la Comunitat de Madrid, per tal de fomentar la seva participació plena en una societat de totes les edats.

CentroCaixa
Arapiles, 15. Madrid.
Horari: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Telèfon d’informació del centre: 91 444 54 10/ 14

www.fundacio.lacaixa.es
www.clubestrella.com

Notícies relacionades