Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Concurs: Fem Contes de Ciència

Barcelona, 25 Abril 2002

Els tres ratolins afamats, El viatge de l’Òvit i La realitat virtual són els títols dels guanyadors del primer concurs de literatura científica per a escoles convocat pel Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” amb motiu del seu 20è aniversari. El lliurament de premis es farà el proper dijous 25 d’abril, en un acte festiu en què els guanyadors llegiran els seus contes i l’artista Pep Bou oferirà l’espectacle Bombolles.

Les estratègies de tres ratolins per collir una poma, el procés d’ovulació i la història d’un jove que, sense saber gaire com, es converteix en protagonista d’un videojoc són els arguments dels tres contes premiats en cada una de les categories.

Coincidint amb el seu 20è aniversari, el Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” va convocar el primer concurs de literatura científica. Amb aquesta nova iniciativa es pretén d’estimular l’interès pels temes de ciència i pel pensament científic entre els més joves, d’edats compreses entre els 4 i els 16 anys, i potenciar la creació d’obres literàries que tractin de ciència amb imaginació.

La ciència està molt present en la nostra vida quotidiana. Tot el nostre entorn, els animals, les plantes, els aliments, els electrodomèstics, entre altres, són una bona excusa per fer ciència. Els últims descobriments sobre diversos temes científics, el genoma, les noves tecnologies… impliquen una revisió i una formació continua. Qualsevol mètode es vàlid a l’hora d’explicar i divulgar temes científics si permet tractar-los amb rigor i, per què no, amb una bona dosi d’imaginació i fantasia.

La convocatòria d’aquest primer concurs de Contes de Ciència ha comptat amb la participació de 66 centres escolars de tot Catalunya; hi han col·laborat 5.000 escolars. En total s’han presentat 245 obres dins de les tres categories del concurs. Trenta-quatre pertanyen a la categoria A, per a nens i nenes de 4 a 8 anys (educació infantil i primer cicle de primària); setanta-quatre, a la categoria B, per a nens i nenes de 8 a 12 anys (cicle mitjà); i 137, a la categoria C, per a joves de 12 a 16 anys (secundària obligatòria).

El jurat, format per l’equip científic del Museu de la Ciència, dirigit per Jorge Wagensberg, ha seleccionat els treballs basant-se en els criteris següents: la idea, l’estructura de la narració, la bellesa del llenguatge i del text, l’aplicació del guió, l’aplicació museogràfica i la seva globalitat, inclòs el títol.

El premi consisteix en la participació gratuïta durant un any en les activitats del museu, un lot de llibres de ciència per al centre escolar i la publicació del treball al web de la Fundació ”la Caixa”.

Fem Contes de Ciència
Lliurament de premis, dijous 25 d’abril de 2002, de 10 a 11.20 h

Museu de la Ciencia de la Fundació ”la Caixa”
Teodor Roviralta, 55
08022 Barcelona

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades