Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

La Fundació ”la Caixa”col·labora amb més d'un centenar d'iniciatives per a la integració social de la població immigrant

Barcelona, 5 Juny 2002

Companyies de teatre interculturals, tallers de formació laboral, empreses d’inserció social i centres d’acollida són algunes de les iniciatives que promouen diverses entitats sense ànim de lucre i que la Fundació ”la Caixa” ha seleccionat en el marc del seu programa Immigració 2002. La Fundació ha destinat a l’edició d’enguany del programa Immigració una xifra d’1,6 milions d’euros, els quals es distribueixen entre els 115 projectes seleccionats, unes iniciatives que tenen per objectiu facilitar la integració del col·lectiu d’immigrants i fomentar-ne la formació i inserció social i laboral.

La immigració ha crescut aritmèticament des de l’any 1985 a Espanya, un país que ofereix als immigrants millors condicions per viure i que, alhora, necessita mà d’obra en determinats sectors d’activitat per als quals no hi ha prou treballadors nacionals (agricultura, construcció, servei domèstic, etc.). Només en els darrers 10 anys, la immigració s’ha multiplicat pràcticament per tres i, en els últims sis anys, gairebé s’ha duplicat: dels 499.773 estrangers que hi havia el 1995 es va passar als 938.783 el 2001. No obstant això, aquest vertiginós creixement no s’ha acompanyat d’un increment semblant de recursos que facilitin la integració social d’aquestes persones al país d’acollida en els diversos àmbits: laboral, habitatge, sanitat i educació.

En aquest sentit, la Fundació ”la Caixa”, fidel a l’esperit que l’empeny a desenvolupar una obra social, recolza les iniciatives que, impulsades per entitats sense ànim de lucre, fomenten la integració i la millora de la qualitat de vida dels diversos col·lectius d’immigrants que viuen i treballen a Espanya. El suport de la Fundació es tradueix, fonamentalment, en un ajut econòmic per a 115 iniciatives que impulsen diverses entitats cíviques del país i que s’han seleccionat en el programa Immigració 2002. Aquest projecte s’emmarca en la I Convocatòria d’Iniciatives Socials 2002, que es dedica al món de la immigració, i s’inclou dins de l’àrea de programes socials de la Fundació ”la Caixa”. El programa Immigració, que es va crear el 2001, ja col·labora amb 94 entitats ciutadanes més, a les quals va dotar, l’any passat, d’1,4 milions d’euros.

L’objectiu principal d’aquests projectes és l’acollida, l’atenció i la integració de la població immigrant, cosa que implica normalitzar-ne la situació i potenciar-ne la formació i inserció social i laboral mitjançant l’aprenentatge de l’idioma i de la cultura espanyola i una adequada capacitació professional. Això és l’eina principal per aconseguir la plena integració d’aquest col·lectiu a la societat d’acollida.

Els 115 projectes que la Fundació ”la Caixa” ha seleccionat aquest any es poden inscriure en sis grans àrees de treball: programes formatius i d’integració; projectes de formació prelaboral i d’inserció social; programes integrals; centres d’acollida; d’informació, d’orientació i de mediació, i programes d’interculturalitat.

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades