Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Estudi Social N.10: "La violència domèstica. Informe sobre els maltractaments a dones a Espanya"

Madrid, 10 Juliol 2002

Els darrers tres anys (1999, 2000 i 2001) han mort més de 200 dones a mans de les seves parelles, cosa que equival a una mitjana de 70 víctimes mortals l’any per agressions dels seus companys o marits.

L’estudi “La violència domèstica. Informe sobre els maltractaments a dones a Espanya”, de la col·lecció d’Estudis Socials de la Fundació ”la Caixa” té l’objectiu de destacar el problema de la violència domèstica. Inés Alberdi, catedràtica de sociologia a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid és l’autora d’aquest estudi, el desè volum de la Col·lecció d’Estudis Socials de la Fundació ”la Caixa”. Aquesta col·lecció té l’objectiu de contribuir al debat, l’anàlisi i la divulgació de qüestions de gran transcendència per a la nostra societat.

 

   

 • Segons aquest estudi, la violència domèstica inclou totes les formes de maltractament psíquic, d’agressió física i d’abús sexual a què són sotmeses les dones en les relacions de parella.
 •  

 

   

 • La societat espanyola ha evolucionat en la seva percepció del problema de la violència domèstica. Tot i que, fins fa molt poc temps, la dona víctima de la violència era responsabilitzada de bona part d’aquesta conducta, actualment, cada vegada és més estesa la creença que cal rebutjar les conductes violentes i que cal recolzar les víctimes.
 •  

 

   

 • El 9,2 % de les dones més grans de 18 anys, del conjunt de la població espanyola, pateixen objectivament violència en les seves relacions de parella.
 •  

 

Notícies relacionades

L’11,2 % dels treballadors està en risc elevat de patir assetjament laboral

Amb una mostra representativa a escala nacional de 5.000 persones, l’estudi també determina que el 18,8 % dels treballadors presenta un risc mitjà. El 70 % restant s’exposa a un risc baix. Les dades s’extreuen de l’estudi de l’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa”: Detecció de l’assetjament psicològic a la feina i el seu impacte negatiu en el benestar psicològic, a càrrec del Grupo de Investigación Cármides de les universitats de Màlaga i Sevilla, i liderat per l’investigador José María León-Pérez.

L’11,2 % dels treballadors està en risc elevat de patir assetjament laboral