Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Exposició: Auguste Rodin

Tarragona, 18 Setembre 2002

Gairebé un segle després, l’obra d’Auguste Rodin (París, 1840 – Meudon, 1917) no ha perdut ni una mica de la fascinació que va exercir sobre els seus contemporanis. La perspicàcia de la seva visió, la novetat dels conceptes que va desenvolupar i la diversitat d’estils, de materials i de suports que va utilitzar, el converteixen en un dels escultors més destacats de la història de l’art. La Fundació ”la Caixa”, en col·laboració amb el Museu Rodin de París, presenta al Centre Social i Cultural de Tarragona un conjunt excepcional d’obres que posen de manifest la importància del genial artista. L’exposició Auguste Rodin reuneix 57 escultures – entre elles, l’escultura monumental Jean de Fiennes, peça que pertany al conegut conjunt escultòric Els Burgesos de Calais -, així com 25 dibuixos realitzats per l’artista i 25 fotografies d’algunes de les seves obres més importants.

L’exposició Auguste Rodin es podrà visitar al Centre Social i Cultural de la Fundació ”la Caixa” a Tarragona (C/ Cristòfol Colom, 2), del 19 de setembre al 10 de novembre de 2002.

Totes les obres que componen l’exposició han estat prestades pel Museu Rodin de París, dirigit per Jacques Vilain, conservador general de Patrimoni; sense la col·laboració d’aquesta institució no hauria estat possible presentar aquesta mostra a Espanya. Les comissàries d’Auguste Rodin són Antoinette Le Normand-Romain, conservadora general de Patrimoni i responsable del Departament d’Escultures del Museu Rodin; Claudie Judrin, conservadora en cap de Patrimoni i responsable del Departament de Dibuixos del Museu Rodin, i Hélène Pinet, responsable de la Col·lecció de Fotografies del Museu Rodin.
Entre les 57 escultures que reuneix l’exposició es troben algunes de les obres més representatives de l’artista, com L’Edat de bronze (1877), El Pensador (1880), El Bes (1882-1886), el retrat de Gustav Mahler (1909), Ugolino i els seus fills (1882), L’Eterna Primavera (1884) i dues maquetes de La Porta de l’Infern (1880). De la mateixa manera, s’exhibeix l’escultura monumental Jean de Fiennes, que forma part d’una de les sèries més conegudes de l’artista: Els Burgesos de Calais.
Un conjunt de 25 fotografies i 25 dibuixos, aquests últims del genial artista, complementa l’exposició Auguste Rodin. Eugène Druet, Jean-François Limet i Jacques-Ernest Bulloz són alguns dels fotògrafs que a principis del segle XX van saber captar mitjançant el seu objectiu la bellesa d’algunes de les principals obres de Rodin, com el Monument als Burgesos de Calais, L’Edat de bronze i El Pensador.
Amb el títol Auguste Rodin, aquesta exposició fa palesa la grandesa del geni de Rodin i il·lustra alguns dels seus processos de creació. L’artista considerava que les seves escultures mai no estaven acabades ni fixades, sinó que contenien en si mateixes una infinitat de possibilitats. Gràcies a la reducció i l’ampliació modificava contínuament l’escala d’una obra concreta i, com a conseqüència, la seva percepció i el seu significat. Paral·lelament, recorria a peces que havia descartat (caps, braços i cames) i combinava diverses figures independents, de manera que creava composicions inesperades i inèdites. Així, moltes de les figures que va modelar amb motiu de La Porta de l’Infern es van fer famoses fora d’aquest context, per exemple El Bes, El Pensador, Ugolino i els seus fills…

Auguste Rodin (París, 1840 – Meudon 1917) va iniciar la seva formació artística quan tenia catorze anys de la mà de Lecoq de Boisbaudran i Louis-Pierre Gustave Fort a l’Escola Imperial Especial. Després d’un breu període en un orde religiós, va tornar a la vida laica per continuar els cursos de Barye en el Museu Nacional d’Història Natural i va començar a treballar a l’estudi de Carrier-Belleuse. El viatge a Itàlia que va fer el 1875 li va permetre observar els clàssics, sobretot Miquel Àngel, i a partir d’aquell moment es va dedicar a crear, sense interrupció, formes eternes en un univers molt personal, com ara L’Edat de bronze, L’Home que camina o Sant Joan Baptista.

A finals del segle XIX el seu prestigi va augmentar considerablement i va rebre l’encàrrec de fer una monumental porta de bronze destinada al futur Museu d’Arts Decoratives de París. Rodin es va inspirar en l’imaginari de Dante per crear La Porta de l’Infern i va representar escenes com ara l’agonia d’Ugolino i figures retorçades que simbolitzaven els condemnats. Durant aquesta època, Rodin va rebre nombrosos encàrrecs, com Els Burgesos de Calais o els monuments a Victor Hugo i a Honoré de Balzac. El 1890, juntament amb Carrière, Puvis de Chavannes, Dalou i Messonier, va fundar la Societé Nationale des Beaux Arts.
El paper de Rodin en el context artístic de l’època és molt important. Va retratar els seus amics i les celebritats del món de l’art, les lletres i la política, i sempre va plasmar una dimensió personal i humana en les seves obres. A partir del 1908, va iniciar una sèrie d’escultures centrades en el moviment del cos quan balla, fascinat per la llibertat de gestos i postures. En conjunt, l’obra de Rodin, situada en el canvi del segle, ofereix una gran varietat d’estils, materials i suports. L’artista creava lliurement utilitzant múltiples combinacions i desenvolupant conceptes originals que avui constitueixen encara una referència per a l’art contemporani.

Auguste Rodin
Del 19 de setembre al 10 de novembre de 2002

Centre Social i Cultural de la Fundació ”la Caixa”
Carrer Cristòfol Colom, 2
43001 Tarragona

Horari: De dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. Dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h i de 18 a 21 h.

Informació:
[email protected]

Entrada gratuïta

Notícies relacionades