Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

CosmoCaixa analitza Els desafiaments de la física en el segle XXI en un cicle de conferències

Madrid, 25 Setembre 2002

Segons la comunitat científica, els grans reptes als quals la física haurà de fer front durant el segle XXI són sis: la computació quàntica; l’avanç en la comprensió de la cosmologia i la física de partícules; el desenvolupament de materials nous; el coneixement de sistemes complexos; la nanotecnologia i, finalment, l’aplicació dels principis fonamentals de la física per tal de comprendre la biologia. CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Alcobendas, organitza del 26 de setembre al 22 d’octubre “Els desafiaments de la física en el segle XXI”, un cicle de conferències coordinat pel professor Fernando Sols (director de l’Institut de Ciència dels Materials Nicolás Cabrera, UAM) que vol aprofundir en l’anàlisi de cadascun d’aquests reptes.

El ventall de qüestions a les quals la física ha de donar solució en les properes dècades és ampli i complex. La nanotecnologia es presenta com el motor que afavorirà una nova revolució industrial. Aquest progrés tècnic requerirà l’aparició de nous materials, entre els quals ocuparà un lloc destacat la nova família de conductors orgànics.

D’altra banda, el control de la informació en sistemes quàntics pot donar lloc a aplicacions en els camps de la comunicació i la computació que per ara només comencem a entreveure. En un altre front, la física ha d’ajudar a entendre el món biològic i, a més, pot aportar conceptes i tècniques que ajudin a dilucidar la dinàmica dels sistemes complexos. Finalment, com a disciplina del coneixement, la física continua fent front al repte de la comprensió unificada de les forces de la natura i l’estructura de l’univers.

Cicle de conferències: Els desafiaments de la física en el segle XXI
CosmoCaixa. Del 26 de setembre al 22 d’octubre de 2002. 19.30 hores

26 de setembre
La mecànica quàntica en la comunicació i la computació
Ignacio Cirac. Institut Max Planck, Alemanya

8 d’octubre
De què està fet l’univers? Partícules i cosmologia
José Bernabeu. Universitat de València

10 d’octubre
Conductors orgànics: una nova classe de materials
Concepció Rovira. Institut de Ciència dels Materials de Barcelona (CSIC)

15 d’octubre
Econofísica: els físics poden ajudar a comprendre les fluctuacions econòmiques?
Eugene Stanley. Universitat de Boston, EUA

17 d’octubre
Algun dia entendrem la biologia
Robert Austin. Universitat de Princeton, EUA

22 d’octubre
Perspectives futures de la nanotecnologia
Fernando Flores. Universitat Autònoma de Madrid

Coordinador: Fernando Sols. Institut de Ciència dels Materials Nicolás Cabrera. UAM. Madrid

Cicle de conferències: Els desafiaments de la física en el segle XXI
Data: Del 26 de setembre al 22 d’octubre de 2002; 19.30 h
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez, s/n. 28100 Alcobendas. Madrid.
Tel. d’informació: 91 484 52 00

www.fundacion.lacaixa.es

Notícies relacionades