Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: William Schopf exposa a CosmoCaixa les seves teories sobre l'origen de la vida a la Terra

Madrid, 1 Octubre 2002

L’edat de la Terra es calcula, d’acord amb datacions fetes a meteorits, en 4.5000 milions d’anys. No obstant això, les dades sobre quan i com va sorgir la vida sobre la Terra continuen sent un dels grans interrogants. William Schopf, director del Centre per a l’Estudi de l’Evolució i Origen de la Vida de la Universitat de Los Angeles (UCLA) afirma que ha descobert els fòssils més antics del món. Corresponen a bacteris que van viure fa 3.500 milions d’anys i procedeixen de roques australianes. Schopf, un dels més prestigiosos científics del món en el camp de la micropaleontologia, analitzarà el pròxim 1 d’octubre a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Alcobendas, El bressol de la vida: el descobriment dels fòssils més antics sobre la Terra.

L’any 1859, en el seu llibre L’origen de les espècies, Charles Darwin va revelar l’obstacle més gran amb què topava la seva teoria de l’evolució: l’absència d’un registre fòssil ric que precedís l’aparició dels animals invertebrats amb closca. Durant més de 100 anys, la història de la vida en el període precàmbric va ser un dels grans misteris sense resoldre de la història natural. En les últimes dècades, però, s’ha començat a escriure la història més antiga de la vida gràcies al descobriment d’un registre fòssil que documenta, fins fa 3.500 milions d’anys, tres quartes parts de l’edat del planeta. És un registre que revela una progressió evolutiva dominada per microbis i que s’estén set vegades més enllà en el passat geològic del que s’havia imaginat fins ara.

William Schopf (Illinois, 1941) és doctor en Biologia per la Universitat de Harvard. Des del 1968 exerceix com a professor de paleobiologia a la Universitat de Califòrnia (UCLA, Los Angeles). Pertany, entre altres organitzacions, a l’Acadèmia Nacional de Ciències d’Estats Units i a la Societat Linneana de Londres i ha rebut guardons tan prestigiosos com l’A.I. Oparing Medal i l’Alan T. Waterman Medal. Actualment dirigeix el Centre per a l’Estudi de l’Evolució i Origen de la Vida de l’UCLA. Durant molts anys ha estat considerat micropaleontòleg de referència. Avui, les seves tesis sobre l’origen de la vida són font de controvèrsia.

Les Tardes del Museu: El bressol de la vida: el descobriment dels fòssils més antics sobre la Terra
William Schopf
Departament de Geologia i Ciències de l’Espai per a l’Estudi de l’Evolució i Origen de la Vida
Data: 1 d’octubre de 2002; 19.30 hores
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez s/n. 28100 Alcobendas. Madrid.
Tel. Informació: 91 484 52 00

www.fundacion.lacaixa.es

Notícies relacionades