Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: Shen-Miller revela a CosmoCaixa les bases fisiològiques de la germinació de llavors fossilitzades

Madrid, 2 Octubre 2002

La flor de lotus és relativament poc coneguda a Occident. A la Xina, però, s’ha utilitzat com a aliment, medicina i símbol religiós i cultural des de fa més de 3.000 anys. El 1996, un equip d’investigació coordinat per la doctora Jane Shen-Miller va recol·lectar llavors fossilitzades de lotus d’una antiguitat que superava els 1.000 anys. Quatre de les sis llavors fòssils recol·lectades van poder germinar. Aquest fet va representar una autèntica revolució en el camp de la fisiologia vegetal. Shen-Miller analitzarà el dimecres 2 d’octubre a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Alcobendas, les causes d’aquesta supervivència mil·lenària.

L’antiguitat d’aquestes llavors es va determinar a partir de la tècnica de datació per radiocarboni desenvolupada per Williard Libby, que uns quants anys després va obtenir el Premi Nobel per aquest descobriment. Les edats de les llavors variaven entre els 95 i els 1.288 anys. La doctora Shen-Miller ha orientat les seves investigacions cap al desxiframent de les bases fisiològiques que determinen aquesta supervivència mil·lenària.

Jane Shen-Miller és doctora en Botànica por la Universitat de l’estat de Michigan. Ha participat en projectes de la NASA per a l’estudi del possible conreu de plantes a l’espai i és autora de més de 170 publicacions. Actualment, desenvolupa les seves investigacions a l’Institut de Geofísica i Física Planetària de la Universitat de Califòrnia, Los Angeles.

Les Tardes del Museu: “Les llavors vives més antigues del món: un lotus sagrat de més de mil anys”
Jane Shen-Miller.
Institut de Geofísica i Física Planetària de la Universitat de Califòrnia, Los Angeles (UCLA)
Centre per a l’Estudi de l’Evolució i Origen de la Vida (UCLA)
Data: 2 d’octubre de 2002; 19.30 hores
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez s/n. 28100 Alcobendas. Madrid.
Tel. Informació: 91 484 52 00

www.fundacion.lacaixa.es

Notícies relacionades