Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Els arquitectes suïssos Herzog i De Meuron realitzen el projecte de la nova seu de la Fundació ”la Caixa” a Madrid

Madrid, 12 Novembre 2002

Els arquitectes suïssos Jacques Herzog i Pierre de Meuron, autors, entre d’altres obres, de la Tate Gallery de Londres, són els encarregats de desenvolupar el projecte del que serà la nova seu de la Fundació ”la Caixa” a Madrid i que acollirà, a partir de 2004, les activitats culturals, socials i educatives. L’antiga Central Eléctrica del Mediodía, situada a l’illa que defineixen els carrers Almadén, Alameda, Cenicero i Gobernador, davant del Real Jardín Botánico i en plena “Milla del Arte”, es convertirà en CaixaForum-Madrid.

L’edifici és un dels pocs exemples d’arquitectura industrial que queden al casc antic de Madrid i es tracta d’una obra de gran valor de l’urbanisme de la fi del segle XIX. El projecte dissenyat per Herzog i De Meuron l’aixecarà, sobre uns grans pilars, a l’altura en què finalitzen els finestrals, amb la qual cosa es crearà una plaça porticada per on accedirà el públic.

L’edifici conservarà la seva façana de maons original, d’acord amb el Pla General de Madrid de 1997, que li atorga protecció parcial. Disposarà de 3.600 metres quadrats sobre rasant i de 2.400 metres quadrats més a la planta soterrània per a sales d’exposició; també tindrà una biblioteca/mediateca i un auditori que acollirà activitats dels diversos programes de la Fundació ”la Caixa”, tant si són de caràcter cultural, com educatiu o social. El nou centre presentarà les exposicions que fins ara es feien a la sala d’exposicions del carrer Serrano.

L’antiga Central Eléctrica del Mediodía es va construir el 1899 segons els plànols de l’arquitecte Jesús Carrasco y Encina i de l’enginyer José María Hernández. La fàbrica, edificada amb maó vist, està formada per dues grans naus paral·leles, una estructura característica de les centrals elèctriques que es construïen a Madrid a la darreria del segle XIX i al principi del XX.

La Central Eléctrica del Mediodía, propietat de l’empresari José Batlle, proveïa d’energia tot el sector sud del casc antic de Madrid. De l’antiga fàbrica, se’n conserven encara la carbonera i els grans dipòsits d’aigua, necessaris per generar corrent continu.

Aquest nou projecte de la Fundació ”la Caixa” a la Comunitat de Madrid s’afegeix a d’altres que ja estan en marxa. El novembre de 2001 es va inaugurar CentroCaixa, un innovador esplai de gent gran (Arapiles, 15) que pretén incorporar totes les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies a la vida de la gent gran. CentroCaixa acull, entre d’altres activitats, tallers d’informàtica, exposicions i cursos sobre temes de salut, benestar, etc., encaminats a promoure la participació activa de la gent gran en la societat actual. A més a més, des de fa dos anys i mig, la ciència té cita obligada a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Alcobendas. CosmoCaixa, inaugurat l’abril de 2000, ha rebut més d’1.250.000 visites i per les seves instal·lacions han desfilat científics de la talla de Georges Charpak (premi Nobel de física), Christian de Duve (premi Nobel de medicina), Paul Crutzen (premi Nobel de química) i investigadors com Lynn Margulis, Steven Rose, Sebastian Thrun, William Schopf o l’astronauta Miguel López Alegría.

www.fundacionlacaixa.es

Notícies relacionades