Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: Panda 100: Primer jaciment de ximpanzés a la selva africana

Barcelona, 16 Gener 2003

Conferència a càrrec de Julio Mercader, catedràtic visitant al Departament d’Antropologia de la George Washington University (Washington, EUA) i doctor en Prehistòria i Etnografia per la Universitat Complutense de Madrid.

Panda 100 és el nom del primer jaciment de ximpanzés a la selva africana, un jaciment que obre noves perspectives als camps de la primatologia, la paleoantropologia i l’arqueologia. L’excavació arqueològica, que s’ha desenvolupat a Costa d’Ivori, obre el debat sobre si les restes materials trobades a Panda 100 s’assemblen als conjunts industrials més antics coneguts a l’Àfrica Oriental, del període d’Olduvai. Així mateix, s’intenta trobar noves evidències arqueològiques que demostrin l’ús d’estris de pedra entre els nostres primers avantpassats, en dates més antigues que les conegudes en l’actualitat.

Els estudis desenvolupats demostren que alguns ximpanzés fan servir tot tipus de pedres i branques com si fossin martells, amb l’objectiu d’obrir fruits secs. El comportament només s’ha pogut documentar amb els simis que viuen a aquesta zona, tot i que aquests fruits es poden trobar a tota l’Àfrica tropical. D’aquesta manera, aquests ximpanzés són capaços de copiar a l’ésser humà a l’hora de fer servir un instrument amb una determinada finalitat.

Tradicionalment, el continent africà ha estat dividit en dos dominis evolutius: la selva i la sabana. Mentre la primera ha estat associada a l’evolució dels grans simis (Àfrica central i occidental), la sabana ha proporcionat bona part de la informació sobre els orígens del comportament humà. En aquest sentit, recents investigacions han demostrat la feblesa d’aquesta idea. La recerca, desenvolupada a l’Àfrica tropical, el Sahel i l’Àfrica septentrional, ha mostrat que, en realitat, els nostres avantpassats més antics s’havien dispersat per tot el continent africà.

Fecha y hora: Dijous, 16 de gener de 2003, a les 19.00 hores.
Lloc: Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” a Barcelona. Seu provisional. Pg. de Sant Joan, 108. 08037 Barcelona.

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades