Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Exposició: Col·lecció d'Art Contemporani de la Fundació ”la Caixa”

Barcelona, 5 Febrer 2003

Bruce Nauman, Bill Viola, Gary Hill, Francesco Clemente, Enzo Cucchi, José Manuel Broto, A.R. Penck, Jean Michel Basquiat, Miquel Navarro, Reinhard Mucha, Montse Soto, Tacita Dean, Jan Vercruysse, Tatsuo Miyajima i Pedro Mora són alguns dels artistes l’obra dels quals s’exposa a CaixaForum amb motiu de la segona gran exposició de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació ”la Caixa”. Aquesta nova selecció descobreix obres que encara no s’han pogut veure en el context de la Col·lecció, com Mare negra amb nen negre (1985), de Georg Baselitz; La trajectòria de la llum a la caverna de Plató (1985-96), de Mike Kelley, o l’escultura de Didier Vermeiren de 1992. Així mateix, ofereix una nova oportunitat de conèixer el contingut d’aquesta important Col·lecció, que la Fundació ”la Caixa” va començar a reunir el 1985 i que actualment compta amb 800 obres. La mostra ocupa tot l’espai expositiu de CaixaForum (uns 3.000 metres quadrats) i reuneix grans instal·lacions, pintures, escultures, fotografies i vídeos. Les tres sales articulen diferents perspectives de l’art dels últims vint anys, tot plantejant nous diàlegs entre les obres i establint diferents associacions temàtiques i estilístiques.

L’exposició de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació ”la Caixa”, la comissària de la qual és María de Corral, es podrà visitar a CaixaForum (avinguda del Marquès de Comillas, 6-8) de forma íntegra del 7 de febrer al 16 de març de 2003 (la sala 3 tanca el 16 de març; la sala 1, el 23 de març, i la sala 2, el 15 de juny).

La mostra aplega 76 obres distribuïdes a les tres sales d’exposicions de CaixaForum. El primer espai està dedicat a l’art dels anys vuitanta, amb un protagonisme especial de la pintura que, a principis d’aquella dècada, va ressorgir amb un renovat expressionisme, propiciant el retorn a la iconografia i al simbolisme. Així mateix, aquesta sala reuneix un significatiu nombre d’obres d’artistes centreeuropeus postconceptuals i postminimalistes que giren al voltant de la pròpia experiència individual de l’autor i estableixen una estreta relació amb l’arquitectura. Aquestes obres tenen un desenvolupament intern que va del que és literal al que és metafòric. Alguns dels artistes representats són Reinhardt Mucha, Jan Vercruysse, Harald Klingelhöller, Thomas Ruff, Cristina Iglesias, Georg Baselitz, Jean Michel Basquiat, Ferran García Sevilla, A.R. Penck, Sigmar Polke, Miguel Ángel Campano, José Manuel Broto, Enzo Cucchi i Francesco Clemente.

Les altres dues sales mostren grans instal·lacions al costat de pintures, escultures, fotografies i vídeos de Bruce Nauman, Montse Soto, Gary Hill, Tatsuo Miyajima, Pedro Mora, Mike Kelley, Bill Viola i Sam Taylor-Wood, entre altres artistes. Les diferents obres estableixen entre si relacions temàtiques, tractant de mostrar la mitologia individual dels artistes, la seva forma de percebre el temps i l’espai, la problemàtica de la identitat, les empremtes de la memòria i la crítica social des d’una perspectiva existencial.

La Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació ”la Caixa”

La Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació ”la Caixa” és una de les més importants d’Europa en el seu gènere, així com un punt de referència artístic en l’àmbit internacional. La Col·lecció va començar a formar-se a mitjans dels anys vuitanta i actualment compta compta amb més de 800 obres d’uns 320 artistes que ofereixen una bona síntesi de l’evolució de l’art contemporani. Malgrat la diversitat d’artistes de diferents generacions i procedències, revela una sèrie d’arguments visuals i conceptuals que uneixen i relacionen les obres entre si. Precisament, aquesta relació conceptual entre les obres dota la Col·lecció de personalitat pròpia, convertint-la en un projecte arriscat i singular.

Des que es va iniciar la Col·lecció, es va optar per adquirir obres creades en els anys vuitanta per aquells artistes que, encara que havien aconseguit el seu reconeixement en els anys seixanta i setanta, exercien una forta influència en l’art més actual. Això permet establir ara un diàleg amb les generacions més joves. Entre els artistes consagrats en els seixanta i setanta es pot destacar Giovanni Anselmo, Joseph Beuys, Donald Judd, Jannis Kounellis, Mario Merz, Bruce Nauman, Richard Serra, Gerhard Richter, Sigmar Polke, Georg Baselitz i Antoni Tàpies, entre d’altres.

La producció de les generacions més joves dibuixa un ampli panorama d’expressions artístiques que la Col·lecció reflecteix amb obres pròpies dels anys vuitanta, com les pintures de Julian Schnabel, Francesco Clemente, Enzo Cucchi, Anselm Kiefer, Miquel Barceló i Ferran García Sevilla, així com les escultures de Tony Cragg, Richard Deacon, Anish Kapoor, Susana Solano, Cristina Iglesias i Juan Muñoz. La línia més conceptual, per dir-ho així, està representada pels alemanys Günther Förg, Reinhard Mucha, Harald Klingelholler, Katharina Fritsch i Rosemarie Trockel, i els americans Robert Gober, Haim Steinbach, Peter Halley, Cindy Sherman, Tim Rollins i Allan McCollum. El nou rol que han adquirit la fotografia y el vídeo en l’art contemporani ocupa un lloc destacat en la Col·lecció: Geneviève Cadieux, Jeff Wall, Thomas Ruff, Thomas Struth, Andreas Gursky, Sophie Calle, Bruce Nauman, Bill Viola, Gary Hill, Judith Barry, Sam Taylor-Wood, Javier Peñafiel, Antoni Abad i Shirin Neshat entre d’altres.

Els anys noranta descobreixen un marcat contrast amb el panorama d’individualitats expressives de la dècada anterior. L’art està indiscutiblement lligat a les circumstàncies polítiques, socials i culturals, i els artistes tracten de trobar noves respostes. La Col·lecció traça diverses línies de treball diferents, a partir d’obres de Juan Uslé, Bernard Frize, Fiona Rae, Ian Davenport, Felicidad Moreno, Rachel Whiteread, Andreas Slominski, Jana Sterback, Sue Williams, Paul McCarthy, Ana Laura Aláez, Txomin Badiola, Elena del Rivero, Mike Kelley, Guillermo Kuitca, Antoni Abad, Tacita Dean, Pedro Mora, Miroslaw Balka, Doris Salcedo, Valeska Soares, Stephan Hablutzel, Janine Antoni, Franz West i Montserrat Soto.

Col·lecció d’Art Contemporani
CaixaForum
Av. Marquès de Comillas, 6-8
08038 Barcelona

Horari:
De dimarts a diumenge, de 10 a 20 h
Dilluns, tancat

Entrada gratuïta

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades