Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferències: Noves fronteres de la ciència i el pensament

Barcelona, 17 Febrer 2003

Cinc dels àmbits més controvertits i que generen gran expectativa en la recerca actual són els temes centrals sobre els quals es debatrà i reflexionarà en el cicle de conferències Noves fronteres de la ciència i el pensament. La nanotecnologia, la relació entre ciència i societat, la genètica, la cosmologia i les neurociències protagonitzaran cadascuna d’aquestes sessions, en les quals es combinarà l’art i la ciència. Aquesta activitat es realitzarà a la seu provisional del Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” el dies 17 i 27 de febrer i 13, 18 i 25 de març.

Les tesis del físic i químic britànic Charles Percy Snow defensaven la necessitat de superar la separació entre les dues cultures, la científica i tecnològica de la humanística i artística. A partir d’aquesta idea global, el Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” i el centre KRTU (Cultura, Recerca, Tecnologia, Universals) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya proposa cinc sessions que, sota el títol Noves fronteres de la ciència i el pensament, inclouran cinc conferències i cinc intervencions artístiques. Tot això generarà, alhora, cinc debats entre científics, humanistes i artistes que intervindran a cadascuna de les jornades.

La primera sessió d’aquest cicle se celebrarà dilluns, 17 de febrer, i tindrà com a tema global les nanotecnologies. Sobre aquest àmbit, el dissenyador Martí Guixé iniciarà la jornada amb la performance Molecule Structure Snack – Factory 1.0, en la qual construirà snacks en forma d’estructura molecular, els quals es podrà menjar el públic. Després d’aquesta singular representació, Miquel Salmeron, investigador en cap de la Divisió de Ciències Materials al Lawrence Berkeley National Laboratory (EUA), farà la conferència Manipulació de matèria a escala atòmica: el gran repte de la nanotecnologia. Salmeron hi parlarà de la capacitat dels científics per construir nous materials, i mostrarà com es poden manipular els àtoms i les molècules. L’acte finalitzarà amb un debat en què participarà també l’escriptor i enigmista Màrius Serra.

Ciència i societat serà el tema que centralitzi la jornada de dijous, 27 de febrer. En aquesta ocasió, la intervenció inicial serà teatral, i anirà a càrrec de la italiana Simona Levi. Representarà un fragment de l’espectacle 7 Dust Show. A l’escena en qüestió, el públic participarà donant la seva opinió sobre el concepte treball. Ismail Serageldin serà el responsable de la conferència Pobresa i fam al món, un repte per a la ciència, amb la qual demanarà als científics que promoguin els valors universals de racionalitat, creativitat i llibertat intel·lectual. Són aquests valors científics que faran possible la transformació de les societats a escala global i ajudarà al fet que hi hagi menys diferències entre països rics i pobres. Serageldin és el director de la Biblioteca d’Alexandria (Egipte). El debat d’aquest dia comptarà amb la participació de l’artista i escriptor Claudio Zulian.

Dins la línia d’investigació del tema complexitat en l’arquitectura hi haurà la intervenció escenogràfica d’Enric Ruiz-Geli dijous, 13 de març. Aquest dia, dins l’àmbit de la genètica, Kari Stefansson ens parlarà d’Estudis genètics en la població d’Islàndia. Stefansson és president de la companyia islandesa Decode Genetics. Aquest treball es basa en registres sanitaris des del 1800 i inclou una àmplia mostra de les bases genètiques d’algunes malalties, com ara el càncer, l’esclerosi múltiple o les malalties cardiovasculars. El biòleg i escriptor Martí Domínguez serà el convidat al debat final.

Dimarts, 18 de març, el Museu se centrarà en el tema cosmologia. La jornada s’iniciarà amb Constel·lacions, treball ideat per l’artista Eulàlia Valldosera, la qual es basarà en la documentació d’uns tallers terapèutics que es practiquen en grup. Edward W. Kolb, fundador del NASA Fermilab Astrophysics Group i professor d’Astronomia i Astrofísica a la Universitat de Chicago, ens parlarà d’El quàntum i el cosmos. La conferència vol examinar la connexió entre l’espai íntim del quàntum i l’espai exterior del cosmos, una connexió que pot contenir la clau de la natura de la matèria fosca. Al debat final també participarà el físic i poeta David Jou.

Finalment, dimarts, 25 de març, el director de cinema Isaki Lacuesta iniciarà la jornada amb Ressonàncies magnètiques, un curtmetratge que recull els intents aferrissats dels homes per penetrar en la ment de les persones que estimen. Aquesta intervenció cinematogràfica s’inclourà dins la jornada dedicada a les neurociències. El mateix dia, Semir Zeki, catedràtic de Neurobiologia del University College de Londres dissertarà sobre Formació de conceptes neuronals i art. Al debat s’afegirà l’escriptor, filòleg i editor digital José Antonio Millán.

Cicle de conferències Noves fronteres de la ciència i el pensament
Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa”
Seu provisional

Passeig de Sant Joan, 108. Barcelona

Dies: 17 i 27 de febrer i 13, 18 i 25 de març de 2003
Hora: 19.00 h

http://[email protected]

Notícies relacionades