Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: Usos terapèutics de les cèl·lules mare

Madrid, 18 Febrer 2003

Els teixits del cos humà pateixen un desgast al llarg de la vida, del qual es defensen desenvolupant la capacitat intrínseca d’autorenovar-se. Si no existís aquesta renovació, l’esperança de vida dels éssers vius es reduiria considerablement. Gran part de les malalties que afecten l’ésser humà parteixen de la degeneració i la mort dels diferents teixits que conformen el nostre cos, tant de manera aguda (infarts) com crònica (degeneració-envelliment). Les cèl·lules mare o cèl·lules troncals posseeixen la doble propietat de poder regenerar-se elles mateixes i de diferenciar-se en altres tipus cel·lulars. Aquestes dues propietats expliquen el seu potencial clínic a l’hora de resoldre els problemes associats a la mancança de teixits i d’òrgans per a trasplantaments. Bernat Soria, catedràtic de Fisiologia i director de l’Institut de Bioenginyeria de la Universitat Miguel Hernández d’Alacant, analitzarà el dimarts 18 de febrer a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Alcobendas, les possibilitats que amaga la investigació amb cèl·lules mare d’origen adult i embrionari.

La diferent capacitat que ofereixen les cèl·lules mare procedents d’adults i embrions, respectivament, per transdiferenciar-se en altres tipus cel·lulars ha estat motiu de debat. El binomi proliferació-diferenciació no s’ha resolt de la manera adequada. Quan s’estimula la proliferació de les cèl·lules mare d’origen adult, aquestes es desdiferencien i, si no s’aconsegueix generar una massa suficient de cèl·lules diferenciades, la seva aplicació clínica resulta dubtosa. Les cèl·lules mare d’origen embrionari, procedents de vides incipients, són, tanmateix, més mal·leables i es caracteritzen tant per la capacitat d’expansió i diferenciació que presenten com per la pluripotencialitat.

Les Tardes del Museu: Usos terapèutics de les cèl·lules mare
Bernat Soria. Institut de Bioenginyeria. Universitat Miguel Hernández (Alacant)
Data: 18 de febrer de 2003; 19.30 h
Lloc: museu de la ciència CosmoCaixa. Pintor Velázquez s/n. 28100 Alcobendas. Madrid.
Tel. d’informació: 91 484 52 00

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades