Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: La vida als fons marins australs

Madrid, 27 Febrer 2003

La fauna dels fons de l’oceà austral que envolta el continent antàrtic es caracteritza per una important biodiversitat com a conseqüència de la interacció oceà-gel-atmosfera. Les comunitats biològiques de l’Antàrtida es troben entre les més antigues de la Terra i reflecteixen tant el llarg període d’aïllament de les aigües que habiten com les seves necessitats d’adaptació a temperatures extremadament fredes. El llarg procés evolutiu que han sofert ha donat lloc a un sistema complex i ric, de l’estudi del qual es desprenen conclusions biològiques reveladores. Wolf Arntz, director de l’Institut Alfred Wegener d’Investigacions Polars i Marines d’Alemanya i professor de la Universitat de Bremen, desxifrarà el dijous 27 de febrer a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Madrid, alguns dels secrets que enclou la vida als fons marins australs.

Tot i la seva temperatura, l’oceà Antàrtic és un dels més rics en biodiversitat. La base de la seva cadena tròfica és el krill, Euphasia Superba, un petit crustaci similar a la gambeta. Els únics animals terrestres de l’Antàrtida son invertebrats, gairebé tots artròpodes; i a les profunditats marines les característiques de la fauna bentònica antàrtica són, com a conseqüència del seu hàbitat, d’allò més singulars.

Wolf Arntz, director de l’Institut Alfred Wegener d’Investigacions Polars i Marines (Bremerhaven, Alemanya), és doctor en Biologia i ha dedicat més de 35 anys al treball i a la direcció d’expedicions oceanogràfiques. Com a bus científic, ha realitzat vuit campanyes antàrtiques i és autor de diverses publicacions, entre les quals destaquen El Niño: experiment climàtic de la natura i Estudi ecològic de l’Antàrtida.

Cicle de conferències: Antàrtida. L’última frontera
La vida als fons marins australs

Dr. Wolf Arntz
Institut Alfred Wegener d’Investigacions Polars i Marines (Alemanya)
Data: 27 de febrer de 2003; 19.30 hores
Lloc: museu de la ciència CosmoCaixa. Pintor Velázquez s/n. 28100 Alcobendas. Madrid.
Tel. d’informació: 91 484 52 00

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades