Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Crisi alimentària a Àfrica

Barcelona, 7 Març 2003

La sequera, les inundacions, diverses guerres civils, malalties com la sida, la mala gestió de les reserves de cereals, la desestructuració socioeconòmica, la manca d’accés als aliments… Aquests són alguns dels factors que han conduït a l’Àfrica a una situació límit. Prop de quaranta milions de persones estan afectades per la crisi alimentària que està assolant el continent africà. Les regions més afectades són el sud, l’oest, el centre i el Corn d’Àfrica.

Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’agricultura i l’alimentació) hi ha 25 països a l’Àfrica amb greus emergències alimentàries. Alguns d’aquests països són: Angola, Costa d’Ivori, Etiòpia, Kenya, Madagascar, Moçambic, Sudan, Uganda o Zàmbia, entre d’altres.

Per analitzar la situació actual i les expectatives de futur d’aquest greu problema alimentari, la Fundació ”la Caixa” organitza el proper 11 de març la taula rodona Crisi alimentària a Àfrica, en la que hi participaran representats de ONGD que treballen directament a la zona: Amador Gómez, director tècnic en sanitat i nutrició per Acció contra la Fam; Juan Morello, responsable de cooperació internacional per a l’Àfrica de Cáritas Española; Jaime Durán, responsable de cooperació internacional per a l’Àfrica de Creu Roja Espanyola; Miguel Ángel Herrero, coordinador de l’àrea d’Etiòpia i Sudan per Intermón Oxfam; Enric Duran, expert en nutrició per part de Metges Sense Fronteres i Julio Cámara, responsable del projecte ocular al Tigray (Etiòpia) per a Projecte Visió. L’acte estarà moderat per Àngels Mataró, directora de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE).

Breu currículum dels participants

Amador Gómez
Es director tècnic en sanitat i nutrició de l’ONG Acció contra la Fam. Ha treballat en diversos projectes a Guinea Conakry, Nicaragua i Angola. Diplomat en infermeria està especialitzat en disseny i planificació de programes de cooperació per a la salut.

Juan Morello
Doctorat en sociologia, Juan Morell és el responsable de Cáritas Española a l’Àfrica i a la zona de l’Orient Mitjà.

Jaime Duran
Responsable de cooperació internacional per a l’Àfrica de Creu Roja Espanyola. Llicenciat en Economia per la Universitat de Sevilla, diplomat en Ciències socials Angleses per la Universitat de Portsmouth (Anglaterra). També ha cursat estudis de comerç i política internacional.

Miguel Ángel Herrero
És el coordinador de l’àrea d’Etiòpia i Sudan d’Intermón Oxfam. Ha treballat en projectes a Bolívia, Tanzània, Moçambic. Des de l’any 2000, ha participat en la gestió de tres crisis humanitàries: dos sequeres a Etiòpia i el terratrèmol de Gujarat, a l’Índia.

Enric Duran
És el responsable mèdic per als projectes a l’Àfrica Subsahariana de Metges Sense Fronteres. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona, està especialitzat en medicina tropical. Fins a l’agost de l’any 2001, va treballar com a assessor tècnic en el Programa nacional de Control de Oncocercosis del Ministeri de Sanitat de Guinea Equatorial. També ha treballat en hospitals de Camerun, Mauritània i a la Unitat de Malalties Tropicals de institut Català de la Salut.

Julio Cámara
És el responsable del projecte ocular al Tigray, Etiòpia, de l’ONGD Projecte Visió. Doctorat en Medicina per la Universitat de Barcelona, actualment es professor d’oftalmologia a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.

Taula rodona: Crisi alimentària a l’Àfrica
Dimarts, 11 de març a les 19.00 hores
CaixaForum. Av. Marquès de Comillas 6-8. Barcelona
L’activitat és gratuïta però cal inscripció
prèvia al 902 22 30 40

Notícies relacionades