Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: Nous materials. Cap a la computació òptica

Madrid, 26 Març 2003

Els ordinadors, per fer operacions lògiques, funcionaven a velocitats de mil·lisegons; un cop superada aquesta barrera, van començar a funcionar en microsegons i, actualment, estan gairebé a punt de funcionar en nanosegons. Els científics del Marshall Space Flight Center (NASA) treballen per aconseguir una nova generació de computadors que, en utilitzar fotons per a les seves operacions, trencarien els límits de velocitat amb què topen els sistemes actuals. El Dr. Donald Frazier, investigador del Departament de Microgravetat Científica del Marshall Space Flight Center, analitzarà el dimecres 26 de març a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Alcobendas, els resultats dels últims estudis en l’evolució de microestructures que poden fer realitat la computació òptica.

Els rellotges funcionen en segons. Durant els partits de bàsquet, una dècima de segon pot ser determinant i, per als velocistes, les centèsimes de segon són la clau dels rècords. Els ordinadors, que treballaven en mil·lèsimes de segon, van avançar després cap als microsegons (milionèsimes). Un cop superades aquestes dimensions, els científics proven de fer-los funcionar en nanosegons (milmilionèsimes) per a les operacions lògiques i en psicosegons (bilionèsimes) per als interruptors. Aquest avenç tan extraordinari topa amb l’obstacle dels embussos dels senyals electrònics, propiciats per diversos aspectes dels materials sòlids que han de travessar. La resposta al desig de trobar un medi més ràpid a través del qual puguin viatjar els senyals sembla residir en la llum: no requereix aïlladors, pot enviar de manera simultània centenars de grups de senyals fototònics utilitzant diferents freqüències de colors i no pateix les limitacions de temps de resposta dels components electrònics.

Donald Frazier pertany al Departament de Microgravetat Científica del Marshall Space Flight Center (NASA) i treballa en el desenvolupament de la computació òptica, que es preveu que serà la base de la transmissió i la manipulació de la informació i les comunicacions terrestres i espacials en les dècades vinents.

Les Tardes del Museu: Nous materials. Cap a la computació òptica
Donald Frazier
Marshall Space Flight Center, NASA, EUA
Data: dimecres, 26 de març del 2003; 19.30 h
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez, s/n. 28100 Alcobendas. Madrid.
Tel. d’informació: 91 484 52 00

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades