Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Jornada: Les formes del món

Madrid, 4 Abril 2003

El debat entre la forma i la funció, que ja va plantejar el mateix Aristòtil a l’antiga Grècia, ha sobreviscut al llarg dels segles. La ciència i l’art, d’altra banda, proposen, a partir de la geometria, diferents interpretacions del món amb la finalitat de facilitar-ne la comprensió i reduir-ne tota la complexitat a instàncies que puguin ser captades per l’escala humana. La relació entre els binomis “forma / funció” i “ciència / art” inclou tota una via de comprensió del món que ens envolta, des d’un modest bacteri fins a la partitura d’una orquestra simfònica. Diego Rasskin-Gutman, investigador del Salk Institute for Biological Studies (Califòrnia, EUA), coordinarà el divendres 4 d’abril a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Alcobendas, una jornada multidisciplinària sobre les formes del món, en la qual intervindran científics, arquitectes, físics, escultors, enginyers, matemàtics i pintors.

L’home és un animal visual que percep el món compartimentat en formes plenes de colors. No obstant això, la bellesa o la utilitat de les formes són una cosa massa intuïtiva com per reflexionar sobre la seva naturalesa. L’art i la ciència aporten al debat les seves pròpies interpretacions. La ciència restringeix i l’art allibera, però és en la restricció on, a través de l’expansió del coneixement, la disciplina científica s’assembla a l’art i ens allibera. Les mans de la Gioconda són les potes del guepard, les ales de l’àguila i les urpes del dinosaure.

La jornada “Les formes del món. Forma / funció. Ciència / art” s’emmarca en el programa d’activitats de CosmoCaixa que s’ha organitzat al voltant de l’exposició temporal I després fou… LA FORMA!, una mostra que ofereix una insòlita perspectiva del món dels éssers vius analitzant-lo a partir de les formes geomètriques que més abunden a la natura, en la qual destaquen vuit formes bàsiques que corresponen, cada una, al desenvolupament d’una funció essencial per a la supervivència dels éssers vius: el cercle genera, l’espiral empaqueta, l’hèlix agafa, l’hexàgon pavimenta, la paràbola comunica, el fractal intima, l’angle concentra i l’ona desplaça.

El programa es complementa amb la celebració de dues conferències els dies 20 i 29 de maig, a càrrec de Javier Arnaldo, conservador del Museu Thyssen-Bornemisza i professor de la Universitat Complutense de Madrid, i de Javier Mendoza, professor de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Madrid, respectivament.

Les formes del món. Forma / funció. Ciència / art
CosmoCaixa, 4 d’abril de 2003. Programa

16.30 h Conferència: “La forma, la funció i l’experiència humana en l’art i la ciència”
Diego Rasskin-Gutman
Salk Institute for Biological Studies, Califòrnia, EUA
18.00 h Performance:
Modularitat: al llindar de la ciència i l’art
Espectacle visual i musical que ens aproximarà, a través dels sentits, a la idea de modularitat, un concepte unificador que s’amaga rere quadres, mosaics, escultures, animals, teixits, plantes i fluids.
19.30 h Debat

Dia 20 de maig: 19.30 hores
Conferència: “La fisonomia de l’equilibri: Santiago Calatrava, escultor”
Javier Arnaldo. Museu Thyssen-Bornemisza i Universitat Complutense de Madrid

Dia 29 de maig: 19.30 hores
Conferència: “De les molècules belles a les molècules útils”
Javier de Mendoza. Facultat de Ciències. Universitat Autònoma de Madrid

Jornada: “Les formes del món. Forma / funció. Ciència / art”
Coordinador:
Diego Rasskin-Gutman
Salk Institute for Biological Studies, Califòrnia, EUA
Data: Divendres, 4 d’abril de 2003; de 16.30 a 21.00 h
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez s/n. 28100 Alcobendas. Madrid.
Tel. d’informació: 91 484 52 00

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades