Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Projecció: Atrapats al gel

Madrid, 8 Abril 2003

“Es busquen homes per a un viatge perillós. Sou baix.
Molt de fred. No s’assegura tornar amb vida. Honor
i reconeixement en el supòsit d’èxit.”

Ernest Shackleton

Coincidint amb el començament de la I Guerra Mundial, l’explorador britànic Sir Ernest Shackleton, utilitzant aquestes mateixes paraules, va provar de reclutar tripulants que volguessin unir el seu destí al d’una expedició que havia de marcar una fita en la història de l’exploració: el primer viatge a peu per l’Antàrtida. Els somnis de 27 homes van quedar estroncats a pocs quilòmetres de la seva destinació. L’Endurance, el vaixell en què viatjaven, es va encallar al gel, a un dia de distància del continent. El curs de l’expedició va canviar d’objectiu i es va convertir en una lluita desesperada de l’home contra la naturalesa per aconseguir la supervivència. CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Madrid, projecta els caps de setmana Atrapados en el hielo (The Endurance), la pel·lícula que narra l’odissea que va viure entre el 1914 i el 1917 la segona expedició a l’Antàrtida dirigida per Ernest Shackleton.

La conquesta del Pol Sud continua sent un secret revelat només a mitges: una de les últimes aventures carregades d’emoció. Atrapados en el hielo (The Endurance) és un document excepcional que relata l’última d’aquelles aventures que van succeir a principis del segle XX. Després de la conquesta del Pol Sud per Amundsen i Scott, Shackleton es va proposar passar a la història com el primer home que travessaria el continent en diagonal, des del Mar de Weddell fins al Mar de Ross. El seu fracàs es va convertir finalment en un gran èxit. Aquell any es van avançar els gels i el vaixell va quedar atrapat. Al cap d’uns quants mesos, en no poder resistir la pressió del gel, es va enfonsar sota la mirada desesperada de la tripulació. Els expedicionaris van haver d’acampar damunt del gel i sobreviure en unes condicions impossibles fins que, dos anys després, van poder ser rescatats.

El documental, de 90 minuts de durada, es basa en el llibre de Carol Alexander i està muntat sobre la pel·lícula original, que es va poder salvar de miracle quan el gel va enfonsar el vaixell. L’èpica de la missió, les imatges corprenedores, el testimoni dels descendents de l’expedició i també el d’exploradors consagrats configuren una obra de gran valor cinematogràfic, històric i humà que ha estat guardonada amb el premi al Millor Documental 2001 en els Chicago Film Critics Awards.

L’estrena de projeccions, que complementen l’exposició temporal Antàrtida, es farà a CosmoCaixa el dia 8 d’abril i anirà a càrrec de Jerónimo López, vicepresident del Comitè Científic Internacional per a la Investigació Antàrtica. La pel·lícula es projectarà tots els dissabtes, diumenges i festius compresos entre el 17 d’abril i el 15 de juny, a les 12.30 h. El preu de l’entrada general a CosmoCaixa inclou la possibilitat d’assistir a la projecció (places limitades).

Atrapados en el hielo (The Endurance)
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez, s/n. 28100 Alcobendas. Madrid
Estrena: 8 d’abril; 19 h. A càrrec de Jerónimo López
Dates i horari: dissabtes, diumenges i festius compresos entre el 17 d’abril i el 15 de juny; 12.30 h
Preus: entrada general adults: 3 euros; joves, estudiants i famílies nombroses: 1,5 euros; jubilats: 1 euro
Telèfon d’informació: 91 484 52 00

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades