Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Curs: Què hi ha en un genoma?

Barcelona, 22 Abril 2003

Aquest curs inicia les activitats que la Fundació ”la Caixa” ha organitzat en motiu de la commemoració del 50è aniversari de la descoberta de la doble hèlix. El 25 d’abril de 1953, la prestigiosa revista Nature va publicar un article de James Watson i Francis Crick en el qual revelaven l’estructura química de la molècula d’ADN, un dels avenços científics més importants del segle XX en el camp de la biologia.

Mig segle després d’aquesta descoberta, la Fundació ”la Caixa” ha volgut afegir-se a aquesta celebració amb aquest curs i una sèrie de conferències que es realitzaran als centres de Palma, Tarragona, Lleida, CosmoCaixa a Madrid i Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” a Barcelona. Oferir una visió general, així com entrar en alguns d’aquells aspectes més rellevants que ha aportat el camp genètic durant aquests 50 anys és l’objectiu d’aquestes activitats.

Un cop desxifrada la seqüència del genoma humà i el de més de 200 genomes d’altres organismes, el repte de la ciència actual és aconseguir entendre i interpretar aquestes seqüències. En un genoma hi ha totes les instruccions necessàries per a un tipus de vida determinat. Gràcies al fet que els genomes mostren la gran diversitat dels processos vius, es poden entendre tant els processos històrics com els evolutius de perquè les coses són com són.

Aquest curs, que s’inicia el 22 d’abril al Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa”, ha estat dirigit per Jaume Bertranpetit, catedràtic de Biologia i director de la Unitat de Biologia Evolutiva a la Universitat Pompeu Fabra; i Juli Peretó, professor de Bioquímica de la Universitat de València.

Programa:

22 d’abril
Què és un genoma? La informació al llibre de la vida. Professor: David Comas, investigador a la Unitat de Biologia Evolutiva, Universitat Pompeu Fabra.

24 d’abril
Com s’obté la seqüència dels genomes? La tecnologia que ha fet possible llegir els gens. Professora: Anna Pérez-Lezarun, doctora en Biologia, responsable del Servei de Seqüenciació, Universitat Pompeu Fabra.

29 d’abril
L’anatomia dels genomes. La bioinformàtica desxifrant el significat de la informació. Professor: Roderic Guigó, bioinformàtic, investigador de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM) i professor de la Universitat Pompeu Fabra.

6 de maig
Què ens diu el genoma? El genoma en acció generant la fàbrica de la vida.Professor: Xavier Avilés, catedràtic de Bioquímica, Universitat Autònoma de Barcelona.

8 de maig
La regulació en el genoma. La complexitat del funcionament del genoma. Professor: Miguel Beato, catedràtic de Biologia Molecular i director del Centre de Regulació Genòmica.

13 de maig
La formació dels individus. Com el genoma guia el desenvolupament dels organismes. Professor: Jordi García, professor de Genètica, Universitat de Barcelona.

15 de maig
El genoma i la malaltia. L’aplicació del coneixement del genoma a la nostra salut. Professor: Xavier Estivill, director del programa de Gens i Malalties, Centre de Regulació Genòmica.

20 de maig
La comparació de genomes. Per què la vida és única i, alhora, tan diversa? Professor: Juli Peretó, professor de Bioquímica, Universitat de València.

22 de maig
Els genomes i l’evolució. El genoma com a registre fòssil de la història de la vida. Professor: Jaume Bertranpetit, catedràtic de Biologia i director de la Unitat de Biologia Evolutiva, Universitat Pompeu Fabra.

Els cursos del Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” pretenen facilitar les eines necessàries per apropar el coneixement científic al ciutadà, per crear opinió i posar-se al dia dels temes d’actualitat científica. Els seus destinataris són totes aquelles persones que tenen interès pel coneixement, tant si volen aprofundir en àrees properes a la seva formació, com si volen endinsar-se en territoris allunyats de la seva activitat habitual.

Què hi ha en un genoma? Desxifrant el llibre de la vida
Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa”
Seu Provisional. Passeig Sant Joan, 108. Barcelona

Tots els dimarts i dijous, del 22 d’abril al 22 de maig de 2003.
Hora: de 19 a 21 h

Preu: 30€. Places limitades

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades