Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Pensem en euros?

Barcelona, 29 Abril 2003

Quantes pessetes són 3,5 euros? Són gaires diners, si deixo 20 cèntims de propina al taxista? Em sembla que se m’acaben més de pressa els euros que les pessetes. Aquestes són algunes de les qüestions que encara es planteja molta gent, especialment les persones grans, quan ja fa més d’un any de l’entrada en circulació de la moneda única. Una part important de la societat encara no és conscient de l’import real dels productes de consum diari. Per tal de pal·liar aquesta situació, que afecta majoritàriament les persones grans, la Fundació ”la Caixa” posa en marxa una nova iniciativa entorn de l’euro. Aquest programa, que s’anomena Pensem en euros té l’objectiu d’aconseguir que les persones grans interioritzin l’euro com a moneda única d’ús i d’aquesta manera deixin de fer el canvi mental a pessetes. Aquesta activitat preveu accions formatives, de dinamització i de voluntariat que es portaran a terme als 542 esplais que la Fundació ”la Caixa” té arreu d’Espanya, propis i en col·laboració amb altres institucions. Pensem en euros segueix la filosofia del programa Temps d’euro que la Fundació ”la Caixa” va posar en marxa l’any 2001 amb la voluntat d’introduir la idea i familiaritzar la gent gran amb l’euro just abans que entrés en vigor.

Anar al mercat, prendre’s un cafè, comprar el diari o anar a la perruqueria són algunes de les activitats en què utilitzem els euros cada dia. Encara que coneixem la moneda, en molts casos no som conscients de l’import real de molts dels productes de consum diari. Amb el canvi de moneda, la societat en general i la gent gran en particular han perdut sensibilitat a l’hora de valorar els preus. Per aquest motiu, la Fundació ”la Caixa” ha iniciat un nou programa amb la voluntat de pal·liar aquesta situació entre la gent gran. Procurar que els grans no pensin en pessetes, que sàpiguen valorar si una cosa és cara o barata o que coneguin el valor real dels bitllets i les monedes d’euro són alguns dels objectius del programa Pensem en euros. Aquesta iniciativa, que enllaça amb el programa Temps d’euro que es va posar en marxa l’any 2001, es portarà a terme als 542 esplais que la Fundació ”la Caixa” té a tot Espanya, propis i en col·laboració amb les diverses administracions públiques.

Els centres oferiran diferents tipus d’activitats, com ara xerrades al voltant de l’euro, i utilitzaran el material “Eurocompra”, que permetrà organitzar una activitat divertida i realista al voltant de l’ús de l’euro a partir de la recreació d’un mercat. Aquestes activitats es duran a terme a l’anomenat “Espai d’euro”, un espai del centre dedicat exclusivament a aquest programa.

A més d’explicar el valor i l’ús de l’euro a la gent gran, la iniciativa Pensem en euros vol promoure el voluntariat implicant les persones grans voluntàries en la dinamització d’aquesta activitat. En aquest sentit, les 2.400 persones grans voluntàries que van participar en el programa Temps d’euro l’any 2001 per dinamitzar les activitats a la xarxa d’esplais ho tornaran a fer en aquesta ocasió.

Aquest programa també es desenvoluparà a través d’Internet a les ciber@aules dels esplais. La Fundació posarà en marxa mitjançant la pàgina web Club Estrella un xat en què els més grans podran plantejar i posar en comú dubtes, propostes i experiències al voltant de la utilització de l’euro. A través del xat, també tindran la possibilitat de fer preguntes al voltant de la moneda única al catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona, Antón Costas.

La Fundació ”la Caixa” i l’euro

La formació continuada de la gent gran i les accions que fomentin el paper actiu d’aquestes persones en la societat contemporània són els aspectes més destacats de totes les activitats del programa de gent gran de la Fundació. La iniciativa Pensem en euros respon plenament a aquesta filosofia i també a l’interès d’organitzar activitats que promoguin el voluntariat de la gent gran. Fa dos anys, la Fundació va donar un primer pas en la idea d’ajudar la gent gran en els canvis que representava l’entrada en vigor de l’euro, amb el programa Temps d’euro.

El programa de gent gran de la Fundació ”la Caixa”

Aconseguir que la gent gran participi des dels centres i esplais en iniciatives, tan internes com externes, i que intervingui en projectes de voluntariat són els principals objectius del programa de gent gran de la Fundació ”la Caixa”.

Actualment, la Fundació desenvolupa en els 542 centres de tot Espanya, propis i en col·laboració amb les diverses administracions públiques, una sèrie de programes pensats especialment per a aquest col·lectiu. Entre les activitats més sol·licitades destaquen les aules d’informàtica, en les quals han participat fins ara més de 145.000 persones.

[email protected]

Notícies relacionades