Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Exposició: FotoPres'03

Lleida, 1 Juliol 2003

Víctimes de la guerra civil i cegats de per vida després de ser torturats, uns nens aprenen a llegir en Braille en la Milton Margay School for the Blinds, una escola sense ànim de lucre fundada per l’anglesa Barbara Davidson a Freetown (Sierra Leone). Alguns d’ells són els protagonistes de Blind Faith (La llum de l’esperança), un commovedor reportatge fotogràfic en blanc i negre que ha fet mereixedor a Pep Bonet del primer premi FotoPres’03, el certamen de fotografia de premsa espanyola convocat biennalment per la Fundació ”la Caixa”. Al costat d’un centenar d’imatges premiades o becades en aquesta Setzena Edició, les deu fotografies que conformen Blind Faith s’exposaran per primera vegada en el Centre Social i Cultural de la Fundació ”la Caixa” de Lleida. L’exposició FotoPres’03 reuneix així mateix el reportatge fotogràfic Tour de França, paisatge des de la vorera, de Francis Tsang, guardonat amb el segon premi, i els dos treballs distingits ex aequo amb el tercer premi: Terratrèmol a l’Índia, d’Enric Folgosa, i Temps de pasteres, de Juan Medina. En l’apartat de beques, es podran veure els sis projectes fotogràfics d’Alfredo Cáliz, Lorena Ros, Matías Costa, Jordi Oliver, Francesc Melcion i Sergio Belinchón.

L’exposició FotoPres’03 es podrà visitar en el Centre Social i Cultural de la Fundació ”la Caixa” de Lleida (Blondel, 3), del 2 de juliol al 3 d’agost de 2003.

La Fundació ”la Caixa” va instituir el 1982 el Certamen FotoPres amb l’objectiu de destacar el millor treball dut a terme cada any en el periodisme gràfic espanyol, i contribuir a la consolidació d’un fotoperiodisme contemporani en el nostre país. Aquest Certamen de Fotografia de Premsa Espanyola es convoca bianualment en dos apartats: el concurs, destinat a premiar aquelles fotografies que aconsegueixen expressar amb especial sensibilitat i habilitat un esdeveniment o una situació, i les beques, que tracten d’estimular la creació fotogràfica dintre de la fotografia documental ajudant els fotògrafs a elaborar aquells projectes que estan fora del seu abast. El Centre Social i Cultural de la Fundació ”la Caixa” de Lleida exposa, per primera vegada, les 110 fotografies que componen els deu reportatges premiats o becats a FotoPres’03.

El reportatge Blind Faith, fet el 2002 per Pep Bonet (Colònia de Sant Jordi, Mallorca, 1974) a Sierra Leone i guardonat amb el primer premi. Les deu commovedores imatges mostren el dia a dia d’un grup de nens que reben classes d’anglès i música i aprenen a llegir en Braille a la Milton Margay School for the Blinds, després de ser cruelment torturats com a conseqüència de la guerra civil. Pep Bonet viu a cavall d’Holanda, Àfrica i Mallorca i ha estat guardonat o becat en nombrosos premis: Fujifilm Europress, Zilveren Camera, World Press Photo Masterclass, PDN 30’s… Ha exposat a Espanya i Holanda, i les seves imatges s’han publicat en NRC Handelsblad, The Observer, el Magazine de La Vanguardia, Man i PF, entre altres revistes.

El segon premi va recaure en el reportatge Tour de França, paisatge des de la vorera, amb el qual Francis Tsang (Londres, 1966) ha volgut commemorar el centenari d’aquesta competició intentant reflectir com viu el públic aquest esdeveniment massiu i gratuït. Tsang ha estat alumne de Sebastião Salgado, Ferdinando Sccianna, Alex Webb i Cristina García Rodero. Entre els vint-i-nou guardons fotogràfics que ha rebut al llarg de la seva trajectòria destaquen el primer premi Europeu Fuji Europress 2000 en la categoria Esports, el primer premi Fotosistema/Leica el 1999, el primer premi Fotoprix 1992 i la beca FotoPres’97 per un reportatge fotogràfic sobre el tabac I els fumadors.

A continuació s’exposen els dos reportatges premiats ex aequo amb el tercer premi FotoPres’03: Terratrèmol a l’Índia, en què Enric Folgosa Martí reflecteix el dramàtic succés produït a la província de Gujart el 26 de gener de 2001, i que es va cobrar 19.727 vides humanes, i Temps de pasteres, de Juan Medina, fet en “el punt més calent de l’arribada de pasteres el 2002”. Enric Folgosa Martí (Barcelona, 1959) és actualment cap de fotografia per a Associated Press a Jerusalem. Ha treballat com a fotoperiodista a Amèrica Central, Sarajevo, Orient Mitjà, Àfrica, els Balcans, Israel i Palestina. Entre els nombrosos premis que se li han atorgat destaquen la menció honorífica de 1997 al POY (Picture of the Year), el segon premi en el concurs FotoPres’99 amb la fotografia Funeral a Kosovo i, enguany, el premi per la fotografia d’un terratrèmol a Turquia en el World Press Photo. Juan Medina (Buenos Aires, 1963) ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació i revistes com El Semanal, El País Semanal, Intervíu, The Independent, The Sunday Review… Actualment és corresponsal gràfic de l’agència Efe a Fuerteventura.

En l’apartat beques, Fotopres’03 reuneix els treballs fotogràfics fets per sis fotògrafs: en El Marroc que ve, Alfredo Cáliz (Madrid, 1968) s’allunya del tòpic per mostrar la cara més moderna del veí Marroc; Lorena Ros (Barcelona, 1975) ha reconstruït en la seva sèrie El tràfic de dones l’odissea de les dones nigerianes fins a aconseguir arribar a Espanya; el reportatge Les portes d’Europa de Matías Costa (Buenos Aires, 1973) ens revela algunes de les ‘portes’ emprades pels immigrants per endinsar-se en la somiada Europa; Jordi Oliver (Barcelona, 1966) plasma l’eclosió del fenomen de l’intercanvi a l’Argentina amb Recuperem la permuta; Francesc Melcion (Barcelona, 1968) ha recorregut el riu Mekong per deixar testimonio gràfic davant la imminent desaparició de les formes de vida tradicional a la vora d’aquest riu del sud-est asiàtic en la seva sèrie Els últims dies del Mekong?, i Sergio Belinchón (València, 1971) proposa, sota el títol L’arquitectura de l’oci, una galeria de llocs dedicats a l’oci contemporani, espais sense història ni identitat disseminats per Occident.

Fotopres’03
Del 2 de juliol al 3 d’agost de 2003

Centre Social i Cultural de la Fundació ”la Caixa”
Blondel, 3
25002 Lleida
www.fundacio.lacaixa.es
Tel.: 902 22 30 40

Horari:
De dilluns a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h
Diumenges i festius, d’11 a 14 h

Entrada gratuïta

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades