Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Mediambient: La Fundació ”la Caixa” atorga ajuts a 33 projectes mediambientals

Barcelona, 31 Juliol 2003

La Fundació ”la Caixa” ha seleccionat els programes d’entitats espanyoles que rebran els ajuts de la I Convocatòria de Col.laboracions en Projectes Mediambientals. En total s’han seleccionat 33 iniciatives adreçades a la protecció de la diversitat, el medi natural i la difusió social de les consideracions mediambientals, així com l’ús sostenible dels recursos naturals. Quatre d’aquests projectes estan destinats específicament a pal·liar els efectes del vessament del petrolier Prestige, mentre que la resta de projectes es desenvoluparan a diferents punts de la geografia espanyola. La Fundació ”la Caixa” ha destinat a aquestes iniciatives mediambientals un total de 1.224.100 euros.

Els 33 programes de medi ambient seleccionats en aquesta primera convocatòria, en la qual s’han presentat 131 projectes, estan gestionats per diverses entitats privades sense afany de lucre repartides per tota la geografia espanyola: tres d’Andalusia, una d’Aragó, dues d’Astúries, dues de les illes Balears, una de Cantàbria, dues de Castella i Lleó, nou de Catalunya, dues de la Comunitat Valenciana, una d’Extremadura, set de Galícia, dues de Madrid i una de Múrcia.

Àmbits de les iniciatives
Un gran nombre dels projectes d’aquesta convocatòria estan orientats a fomentar la informació i difusió social sobre la conservació del medi natural, amb una dotació de 544.400 euros. Aquestes iniciatives preveuen accions tan diverses com la creació de diferents centres d’interpretació o l’elaboració d’itineraris d’interès natural. Un total d’11 van destinats a la protecció de la biodiversitat, com la conservació de l’hàbitat d’ecosistemes marins, tant pel que respecta a la flora com a la fauna, als que s’hi ha destinat 316.000 euros. L’eficiència en l’ús de recursos naturals, i la conservació d’espais naturals, són altres dels àmbits d’actuació en què es distribueixen els projectes seleccionats amb un total de 250.000 i 113.700 euros, respectivament.

Projectes d’actuacions destinats a pal·liar els efectes del Prestige
L’impacte de la contaminació en animals marins, la recuperació del litoral de Cabo de Mar, el seguiment i regeneració de la zona marisquera d’O Grove i la de Gangas són els quatre projectes d’actuació proposats sobre els efectes del Prestige en aquesta primera convocatòria. La Fundació ”la Caixa” destinarà un total de 183.000 euros a iniciatives dirigides a pal·liar els efectes de la marea negra a causa de l’enfonsament del petrolier Prestige.

Bases de la convocatòria i criteris de selecció dels projectes
La protecció de la naturalesa i la sensibilització social cap al respecte per l’entorn natural és un dels objectius dels programes de ciència i medi ambient de la Fundació ”la Caixa”. És per això que aquesta entitat ha posat en marxa aquests ajuts anuals per tal de col·laborar amb associacions privades sense afany de lucre compromeses amb la millora de la qualitat de vida a través de la conservació i la protecció de l’entorn.

Les organitzacions que poden concursar en aquesta convocatòria són entitats privades no lucratives, les quals poden participar individualment o agrupades en projectes comuns. Aquests podran comptar amb l’ajut o el finançament de qualsevol de les administracions públiques i de la Unió Europea. Els projectes presentats podran tenir una durada màxima de tres anys, i la Fundació ”la Caixa” dotarà fins a un màxim del 50% del pressupost total del projecte, que no podrà superar els 100.000 euros.

Entre els criteris de selecció de les iniciatives presentades s’ha valorat especialment la justificació de la necessitat a la qual es pretén donar resposta; la viabilitat social, econòmica i tècnica; la vinculació a les actuacions prioritàries en matèria mediambiental de les administracions públiques i de la UE; la cooperació i agrupació entre els agents implicats en el desenvolupament dels projectes; i el caràcter sostenible de les actuacions proposades.

Els projectes han estat analitzats i prioritzats per un comitè extern d’experts en els àmbits que comprèn la convocatòria. Un cop acabada l’avaluació, s’elevarà la proposta d’aprovació dels programes seleccionats als òrgans de govern de la Fundació ”la Caixa”, que són els encarregats d’atorgar els ajuts corresponents.

Els programes científics i mediambientals de la Fundació ”la Caixa”
La Fundació ”la Caixa” dedica una part important del seu pressupost als programes científics i mediambientals. Un dels objectius principals d’aquests programes és difondre el coneixement científic i fomentar el respecte i la millora del medi ambient. És per això que la Fundació compta amb diverses línies d’actuació. D’una banda, la tasca divulgativa que dia a dia es porta a terme des del Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” a Barcelona i CosmoCaixa a Madrid; de l’altra, les exposicions itinerants per tota la Península, que acosten a la societat el coneixement de la naturalesa de forma directa i participativa a través dels mòduls interactius, i, finalment, els recursos educatius, com ara les motxilles mediambientals, que tenen per objectiu proporcionar valors i generar actituds a favor del medi ambient entre els més joves.

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades