Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Pau Casals en l'escenari de l'art. La Col·lecció de Vil·la Casals

, 10 Setembre 2003

“Tot això, tots els records musicals, quadres i documents que es troben a Sant Salvador, ho donaré al meu país”, va proclamar des de l’exili Pau Casals. Es referia a Vil·la Casals, la casa que el músic es va fer construir a tocar de la platja de Sant Salvador i que va omplir d’obres d’art. Sota el títol Pau Casals en l’escenari de l’art. La Col·lecció de Vil·la Casals, la Fundació ”la Caixa” presenta a Granollers 48 pintures i escultures que el compositor va adquirir o va encarregar per decorar la casa, sobretot el seu estudi, i que componen un repertori de l’art català: Ramon Casas, Joaquim Mir, Joan Rebull, Martí Alsina, Josep Llimona, Eliseu Meifrèn, Ricard Opisso, Xavier Gosé, Santiago Rusiñol, Joaquim Sunyer, etcètera. Més enllà del personatge públic, la mostra convida l’espectador a conèixer un altra cara del músic (la de l’entusiasta amant de les arts i rigorós col·leccionista), alhora que permet caminar entre els referents plàstics que tant el van captivar. Aquesta exposició, que es presenta a Granollers i per primer cop fora del seu emplaçament original de Vil·la Casals (des de 1976 convertida en casa-museu), ha estat organitzada i produïda per la Fundació ”la Caixa” amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals. Amb la finalitat de poder contribuir a la divulgació del llegat del mestre, aquesta mostra es podrà veure amb posterioritat a altres indrets de Catalunya.

L’exposició Pau Casals en l’escenari de l’art. La Col·lecció de Vil·la Casals, comissariada per Laura Mercader, es podrà visitar al Centre Cultural de la Fundació ”la Caixa” de Granollers (Joan Camps, 1), de l’11 de setembre al 30 de novembre de 2003.

La mostra reuneix 48 obres (escultures i pintures, majoritàriament, però també dibuixos, litografies i aiguaforts) que conviden a fer un recorregut per l’art català de final del segle XIX i principi del XX: des dels precursors de l’art modern, com Martí Alsina, Joan Roig Soler i Eliseu Meifrèn, fins als realistes dels anys vint i trenta, com Rafael Benet, Domènec Carles, Francesc Labarta, Josep Mompou, Joan Rebull i Alfred Sisquella. Les obres de molts d’aquests artistes les va adquirir Casals a través del marxant Joan Merli.

D’entre els artistes presents a la mostra, hi destaquen especialment tres noms: Eugène Carrière, Ramon Casas i Joaquim Mir. Carrière i Casas van fer, amb molts pocs anys de diferència, el retrat del músic. El pintor simbolista francès Eugène Carrière va ser un dels grans amics de Casals, el qual el va acompanyar en l’hora de la mort. Els paisatges de Mir, que en els anys trenta es va instal·lar a Vilanova, resulten especialment propers al seu món. Són el testimoni que, més enllà dels valors plàstics, l’art tenia, per a Casals, una dimensió humana fonamental.

Pau Casals i Vil·la Casals

Pau Casals (el Vendrell, 1876 – Puerto Rico, 1973) és recordat arreu per la seva aportació a la música del nostre temps, bé com a compositor i director d’orquestra, bé com el millor violoncel·lista del segle XX. En la nostra memòria també roman la imatge de l’home compromès amb la llibertat dels pobles, la d’un autèntic ambaixador de la pau. Aquest és el personatge públic; darrera d’ell, però, vivia una persona senzilla, familiar, sensible a totes les activitats de la cultura. Tot passejant per Vil·la Casals es descobreix aquesta figura íntima, alhora que n’aflora una de nova, la de l’amant de les arts i el rigorós col·leccionista. Ara, de la mà de Vil·la Casals, us invitem a conèixer aquesta altra cara del músic i a caminar entre els referents plàstics que tant el van captivar.

Des de l’exili, Casals va manifestar la voluntat que tots els records de la casa de Sant Salvador formessin part del patrimoni del seu país. Així va néixer la idea de convertir Vil·la Casals en un museu. Amb tot, mentre el músic hi va viure, Vil·la Casals ja era un museu particular. En un primer moment, la casa va ser una modesta torreta d’estiueig on poder reposar entre gira i gira; però, un cop va fixar la residència a Barcelona, es va convertir en l’escenari de representació de la seva imatge pública i en un lloc de trobada per als seus amics. L’arquitecte Antoni Puig Gairalt va ser l’encarregat de donar-li la nova fesomia, la d’una majestuosa vil·la d’estil italià amb caràcter nobiliari. El jardí, presidit per l’Apol·lo de Josep Clarà i el nu femení de Josep Llimona, i la sala del Vigatà, a l’interior, són els espais més significatius d’aquesta nova empresa.

La reforma de Puig Gairalt va despertar la sensibilitat artística de Pau Casals, un vessant que havia començat a cultivar amb el comte Morphy a Madrid i al voltant dels ambients culturals dels salons barcelonins i parisencs. Aconsellat per galeristes i crítics, el músic va triar personalment les obres d’art que havien de decorar la casa, sobretot el seu estudi. La Col·lecció està formada per pintures i escultures dels artistes catalans de més renom de final del segle XIX i el començament del XX, des dels realistes fins als impressionistes i els expressionistes, passant pels cézannians i els adscrits als nous corrents de la Nova Objectivitat alemanya. La coherència del conjunt converteix la Col·lecció en una excel·lent selecció per reviure cinquanta anys d’història de l’art realista a Catalunya.

Pau Casals en l’escenari de l’art. La Col·lecció de Vil·la Casals
De l’11 de setembre al 30 de novembre de 2003

Centre Cultural de la Fundació ”la Caixa”
Joan Camps, 1
08400 Granollers
www.fundacio.lacaixa.es
Tel.: 902 22 30 40

Horari
De dilluns a divendres, de 17 a 21 h
Dissabtes, de 10 a 14 i de 17 a 21 h
Diumenges i festius, d’11 a 15 h

Entrada gratuïta

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades