Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Exposició: Henri Cartier-Bresson. Retrospectiva

Barcelona, 18 Setembre 2003

“Fotografiar és posar en el mateix punt de mira la ment, l’ull i el cor.” Henri Cartier-Bresson (Chenteloup, França, 1908) ha deixat una empremta indeleble i molt personal en el món de la fotografia. Dotat d’una mirada subtil i intel·ligent, ha retratat amb lucidesa els grans moviments artístics, socials i polítics del segle XX. La Fundació ”la Caixa” presenta a Espanya l’exposició retrospectiva més àmplia que s’ha organitzat del fotògraf francès. A partir de 350 peces, algunes d’aquestes inèdites, la mostra invita a viatjar a través de la vida de Cartier-Bresson: records de la infància (mostrats per primera vegada al públic); objectes i documents personals (com algunes imatges que mostren un Cartier-Bresson presoner de guerra a Stalag, Alemanya, cap a 1940); dibuixos fets pel mateix fotògraf, imatges dels països que més l’han fascinat (la Xina, Mèxic, l’Índia); retrats de personatges cèlebres (Jean-Paul Sartre, Giacometti, Henri Matisse); tiratges originals d’època (vintages), etcètera. L’exposició, produïda per la Fundació Henri Cartier-Bresson i organitzada per la Fundació ”la Caixa” i Magnum Photos, s’ha pogut veure a la Biblioteca Nacional de França (París); després de passar per CaixaForum, viatjarà a Berlín, Roma i Edimburg.

L’exposició Henri Cartier-Bresson. Retrospectiva, comissariada per Robert Delpire, gran coneixedor de la història de la fotografia i amic personal de Cartier-Bresson, es podrà visitar a CaixaForum (Av. del Marquès de Comillas, 6-8), del 19 de setembre de 2003 al 4 de gener de 2004.

L’objectiu d’aquesta exposició retrospectiva és mostrar per primera vegada al gran públic les idees essencials i els treballs d’Henri Cartier-Bresson a partir de la relació personal i el diàleg que s’ha establert entre el comissari, Robert Delpire, i el fotògraf. La mostra és també, per tant, un homenatge a l’artista. Entre les 350 peces exposades destaquen unes 250 fotografies, 50 tiratges originals d’època (vintages), 28 dibuixos originals fets per Cartier-Bresson i diverses imatges inèdites, a més de fotografies familiars i d’infància, objectes personals, maquetes de llibres i publicacions originals. L’exposició traça un viatge a través de la seva vida amb múltiples parades:

Amèrica
Els Estats Units constitueixen un dels temes predilectes per a aquells fotògrafs amants del que és espectacular. Davant d’aquestes imatges, existeix l’Amèrica de Cartier-Bresson, que el fotògraf va captar en successius viatges, entre 1946 i final dels anys setanta. Cartier-Bresson desestimà els grans espais oberts i el gegantisme de les ciutats fent honor al més proper. D’aquesta forma, va construir la seva visió personal d’Amèrica a partir dels seus habitants. Des dels ciutadans elegants de Nova York fins als negres dels guetos de Carolina del Sud, elaborà una crònica americana amb la mirada sorpresa, crítica o fascinada d’un fotògraf europeu.

Bali (Indonèsia)
Fruit del seu viatge a Indonèsia el 1949, Cartier-Bresson va fer un reportatge sobre el teatre balinès, una combinació de dansa, cant i pantomima. Les seves fotografies són un testimoni de la gràcia, del refinament del vestuari i de l’ornamentació, de la precisió del gest i de la varietat d’expressió dels actors. També desvetllen l’espiritualitat que emana d’aquesta forma eminentment popular.

La Xina
Vertader diari de viatge, el treball que Cartier-Bresson va fer durant la seva estada d’onze mesos a la Xina és un testimoni històric de gran valor. A partir de juliol de 1946, la Xina va veure’s sacsejada per la guerra civil entre les forces comunistes i les nacionalistes. El fotògraf arribà a Pequín al desembre de 1948 i va romandre dotze dies a la ciutat abans que les tropes de Mao la prenguessin. En assabentar-se que el front s’apropava al riu Chang Jiang, es dirigí ràpidament a Nanjing, capital del Kuomintag. Va ser present en la partença de les tropes nacionalistes i en l’arribada de l’exèrcit popular. Al juliol de 1949, embarcà cap a Hong Kong i finalitzà el seu viatge.

Europa
Al llarg de trenta anys, Cartier-Bresson va recórrer França, Itàlia, Espanya, Anglaterra, Irlanda, Alemanya… El fotògraf, en desvetllar les similituds i les diferències i mostrar les persones, compta la història del continent europeu i ens revela el que constitueix la seva identitat cultural, religiosa i social.

Índia
Cartier-Bresson passà llargues temporades a l’Índia. Durant el seu primer viatge, el 1948, va tenir l’oportunitat de fotografiar Gandhi minuts abans de la seva mort, així com el fervor popular que suscitaren els seus funerals. Va saber transmetre l’atmosfera, el pensament i la vida interior d’una societat a través del cerimonial i de la religió, de la qual s’imbuí profundament. Les fotografies fetes en els seus viatges posteriors (1966 i 1980) encara estan més impregnades de certa abstracció en l’expressió, concretada i condensada en la mirada. Les seves imatges són testimoni de la fascinació que sentia per la cultura i la filosofia índies.

Mèxic
Cartier-Bresson viatjà a Mèxic en dues ocasions: 1934 i 1964. Curiosament, les imatges s’assemblen molt, com si el temps no hagués passat en trenta anys. Paisatges, nens, escenes de carrer, prostitutes… Això és perquè el fotògraf va donar a conèixer en ambdues ocasions una part de l’eternitat mexicana, del que constitueix la seva història i la seva identitat cultural.

URSS
Cartier-Bresson va viatjar a la URSS, per primera vegada, el 1954. Acompanyat per un intèrpret, s’interessà per la població, el seu treball, les seves maneres de divertir-se i, en definitiva, per tots els aspectes de la vida quotidiana. Al cap de dinou anys va voler tornar-hi, perquè, com diu el mateix fotògraf, “no hi ha res tan revelador com comparar un país amb si mateix, captant les seves diferències, i intentar descobrir el fil de la seva continuïtat”.

Retrats
Al llarg de tota la seva carrera Cartier-Bresson va fer nombrosos retrats, sovint de desconeguts, però també de personatges famosos. Des de Jean-Paul Sartre fins a Giacometti, des de Colette fins a Pierre Bonnard i Henri Matisse… A través d’una mirada, d’una actitud furtiva o en la intimitat d’una conversa entre dos, el fotògraf va saber captar i deixar entreveure amb subtilesa una personalitat.

Dibuixos
La passió pel dibuix i la pintura no ha abandonat mai Cartier-Bresson, que va estudiar en el taller del pintor André Lhote abans de convertir-se en fotògraf. En els anys setanta, Cartier-Bresson va decidir deixar de recórrer el món i dedicar-se gairebé en exclusiva al dibuix. En examinar les seves obres (mina de plom, tinta, tremp), es comprèn millor la seva incessant recerca de l’equilibri en la composició, el seu respecte per la geometria i la seva aguda capacitat d’observació.

Més informació: Al gust de Cartier-Bresson

Henri Cartier-Bresson. Retrospectiva
Del 19 de setembre de 2003 al 4 de gener de 2004

CaixaForum
Av. Marquès de Comillas, 6-8
08038 Barcelona

Tel.: 902 22 30 40

Horari:
De dimarts a diumenge i festius, de 10 a 20 h
Dilluns tancat, excepte festius

Entrada gratuïta

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades