Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Exposició: Rubens, Van Dyck, Jordaens... Mestres de la pintura flamenca en les col·leccions del Museu de l'Ermitage

Barcelona, 8 Octubre 2003

Mostrar l’obra de Rubens i dels seus coetanis en el context d’una de les èpoques més brillants de la història de l’art. Sota el títol Rubens, Van Dyck, Jordaens… Mestres de la pintura flamenca del s. XVII en les col·leccions del Museu de l’Ermitage, la Fundació ”la Caixa” presenta a CaixaForum una extraordinària selecció de 49 olis de 26 mestres de la pintura flamenca. Totes les obres pertanyen al Museu de l’Ermitage (Sant Petersburg), que compta amb una de les col·leccions de pintura flamenca dels segles XVII i XVIII més importants del món, testimoni de l’esplendor del col·leccionisme de la família imperial. Entre les obres destaca La unió de la Terra i l’Aigua (1618), de Peter Paul Rubens, considerada com un dels moments culminants del barroc. Juntament amb Rubens, es troben representats Anton Van Dyck, Jacob Jordaens, Frans Snyders, David Teniers el Jove, Adriaen Brouwer, Jasper van der Lanen i Jan Fyt, entre altres. La mostra no només reuneix pintures importants d’aquests cèlebres artistes, sinó també obres en les quals apareixen representats, com els autoretrats de Van Dyck i Jordaens, un retrat de Rubens i una imatge de David Teniers el Jove (es creu que es va representar ell mateix sota la figura del falconer en el seu famós quadre La cuina). Les obres estan estructurades en sis àmbits temàtics que reflecteixen alguns dels gèneres i dels corrents artístics més rellevants de l’època.

L’exposició Rubens, Van Dyck, Jordaens… Mestres de la pintura flamenca del s. XVII en les col·leccions del Museu de l’Ermitage, comissariada per Natalia Gritsay, es podrà visitar a CaixaForum (avinguda del Marquès de Comillas, 6-8), del 9 d’octubre de 2003 a l’1 de febrer de 2004.

La col·lecció de pintura flamenca dels segles XVII i XVIII del Museu de l’Ermitage és un dels tresors més valuosos del Museu. Compta amb més de 500 obres i figura entre les més importants del món, atès que hi està representada de forma àmplia i variada l’època del floriment de la pintura flamenca, així com tots els gèneres i els corrents artístics de l’època. El principal objectiu de l’exposició Rubens, Van Dyck, Jordaens… Mestres de la pintura flamenca del s. XVII en les col·leccions del Museu de l’Ermitage és mostrar la riquesa i la varietat d’aquesta col·lecció a través de les pintures més rellevants, entre les quals s’han seleccionat 49 teles fetes al llarg del segle XVII. La major part d’aquesta selecció pertany al nucli de l’antiga col·lecció del Museu (en particular, les obres de Rubens, Van Dyck, Jordaens, Snyders i Teniers), que es va iniciar fa més de dos-cents anys, durant el regnat de l’emperadriu Caterina II (1762-1796). L’exposició està estructurada en els següents sis àmbits temàtics.

Els esbossos i quadres de ‘gabinet’ de Rubens

Aquest àmbit aplega esbossos i quadres de ‘gabinet’ de Rubens que posen de manifest el seu virtuosisme i la seva inesgotable imaginació. Aquest tipus d’obres es troben entre les més valuoses de Rubens que pertanyen al Museu de l’Ermitage. Solien decorar els ‘gabinets’ dels amants de l’art del segle XVII, és a dir, les seves col·leccions privades de curiositats, entre les quals s’incloïen també obres plàstiques. Els esbossos i quadres de ‘gabinet’ de Rubens gaudien d’especial èxit i demanda entre els col·leccionistes d’Anvers, ja que aquests experts valoraven el mestratge inimitable de l’artista flamenc.

Les composicions religioses, històriques i al·legòriques

La tela decorativa monumental La unió de la Terra i l’Aigua (1618), obra cabdal de Rubens, és la pintura central de l’exposició. Basada en imatges de la mitologia antiga, és un viu testimoni de l’afició que tenia l’artista pel món de la cultura de l’Antiguitat, del qual era un gran coneixedor i admirador. Precisament, el principal corrent de la pintura flamenca del segle XVII es va desenvolupar en el vessant de l’art decoratiu monumental, posat que la majoria d’obres creades pels pintors flamencs estava destinada a decorar grans espais d’edificis civils i religiosos. L’Església, l’aristocràcia de la cort i els burgesos adinerats n’eren els principals clients, i solien encarregar obres de gènere històric, religiós o al·legòric. Rubens va ser el creador d’aquest corrent i va convertir la seva pintura en un art de grans formes i grans temes. Així mateix, aquest apartat també reuneix obres de Jacob Jordaens (El banquet de Cleopatra, 1653), Anton Van Dyck (L’aparició de Crist als seus deixebles, c. 1620), Jacob Van Oost el Vell (David amb el cap de Goliat, 1643), Theodoor van Thulden (Al·legoria del Temps revelant la Veritat, 1657) i Nicolaes van Veerendael (Al·legoria de la transitorietat, c. 1661-1663).

Retrats

El Museu de l’Ermitage posseeix una magnífica col·lecció de retrats flamencs del segle XVII. Aquest gènere, considerat com un dels més importants de l’època, està representat en la present exposició a través d’obres dels mestres més destacats. Tots els retrats pertanyen a l’època de Rubens, el període més brillant i fructífer d’aquest gènere en l’art flamenc del segle XVII. Nou dels millors retrats de Van Dyck que pertanyen a l’Ermitage s’exhibeixen a CaixaForum. Plasmen el virtuosisme d’aquest artista en l’ofici de retratista, així com la seva capacitat per fer ús de diversos mitjans d’expressió, tècniques variades i esquemes de composició. Aquest apartat reuneix també obres de Rubens, Jordaens, Frans Pourbus el Jove i Cornelis de Vos, així com un retrat de Rubens amb el seu fill Albert (c. 1615) de l’Escola de Rubens.

Paisatges

La mostra de paisatges que s’inclou en l’exposició de CaixaForum pertany a pintors de l’escola d’Anvers del període comprès entre el final de la dècada de 1610 i cap a la meitat de la dècada de 1660. Entre aquests es troben els coetanis de Rubens que van desenvolupar les tradicions del paisatge flamenc primerenc (Joos de Momper i Jasper van der Lanen), així com els pintors que col·laboraren directament amb el mestre (Jan Wildens) o que van estar influïts pel seu art (Lucas van Uden). També està representada l’obra de Jan Siberechts, paisatgista que ocupa un lloc a part, ja que no se’l pot integrar en una categoria concreta en la història del paisatgisme flamenc del segle XVII.

La pintura d’animals i la natura morta

Entre l’aristocràcia flamenca i els burgesos benestants del segle XVII, les pintures de grans dimensions d’animals i natures mortes gaudien de gran prestigi. Frans Snyders i el seu cunyat, Paul de Vos, en van ser els principals representants. El gènere de pintura animalista d’aquesta exposició està representat per un únic quadre, Concert d’aus (1630-1640), obra en la qual Snyders va representar el món de les aus dels boscos, camps i maresmes amb la precisió pròpia d’un atles ornitològic. Així mateix, aquest apartat aplega natures mortes i pintura de flors dels artistes Jan Fyt, Adriaen Van Utrecht, Daniel Seghers i Sebastiaen Bonnecroy.

Adrian Brouwer i David Teniers el Jove. Pintura costumista

Adrian Brouwer (1605/06-1638) i David Teniers el Jove (1610-1690), destacats pintors flamencs del segle XVII, van adquirir fama com a grans paisatgistes i com a mestres de gran imaginació i inesgotable inventiva en la pintura d’escenes de la vida quotidiana dels camperols, atès que demostraren les il·limitades possibilitats d’aquests temes. L’exposició reuneix algunes de les millors pintures costumistes d’aquests dos artistes que pertanyen al Museu de l’Ermitage.

Rubens, Van Dyck, Jordaens… Mestres de la pintura flamenca en les col·leccions del Museu de l’Ermitage
Del 9 d’octubre de 2003 a l’1 de febrer de 2004

CaixaForum
Av. Marquès de Comillas, 6-8
08038 Barcelona

Horari:
De dimarts a diumenge i festius, de 10 a 20 h
Dilluns tancat, excepte festius

Entrada gratuïta

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades