Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

CosmoCaixa analitza en un cicle la transcendència de la investigació a l'Antàrtida per a l'avenç del coneixement científic

Madrid, 16 Octubre 2003

L’Antàrtida ha estat un escenari magnífic per satisfer els afanys humans d’exploració i avenç científic, i ho continua sent. Hi contribueixen les seves extraordinàries condicions naturals, la seva llunyania i el seu aïllament, i també l’existència d’un règim administratiu, adoptat internacionalment, que promou de manera especial la protecció mediambiental i la investigació científica. L’origen de la Terra, l’adaptació de la vida a condicions extremes, la biodiversitat microbiana i el forat de la capa d’ozó, sens dubte, són temes en què la investigació de l’Antàrtida té un paper rellevant. CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Alcobendas, inaugura el dijous 16 d’octubre el cicle de conferències Antàrtida: l’última frontera, coordinat per Jerónimo López, vicepresident de l’SCAR (Comitè Internacional per a la Investigació Científica a l’Antàrtida).

El planetòleg Francisco Anguita pronunciarà la conferència inaugural del cicle titulada “Meteorits a l’Antàrtida”. Aproximadament 20.000 dels 23.000 meteorits que hi ha als nostres museus procedeixen del continent gelat. La causa d’aquesta acumulació no rau en el fet que l’Antàrtida atregui especialment els fragments d’asteroides, sinó en el fet que, entre altres coses, el gel actua com un refrigerador natural per a les roques que, en absència d’aigua líquida, gairebé no s’alteren i es mantenen intactes durant molt de temps. La seva anàlisi ens proporciona una de les perspectives més avantatjoses per conèixer els processos que s’han produït a l’univers durant els últims milions d’anys.

El Dr. Francisco Anguita és professor de planetologia de la Universidad Complutense de Madrid, coordina un seminari de ciències planetàries i ha participat en expedicions per recuperar meteorits a l’Antàrtida. Actualment investiga sobre hidràulica, sedimentologia i tectònica de Mart i sobre la relació tectònica-vulcanisme a Venus. Ha publicat el llibre Historia de Marte, entre altres.

Cicle de conferències: Antàrtida: l’última frontera
CosmoCaixa. Del 16 d’octubre a l’11 de novembre de 2003; 19.30 h

16 d’octubre de 2003; 19.30 h
Meteorits a l’Antàrtida: missatges del cinturó d’asteroides
Francisco Anguita. Universidad Complutense de Madrid

21 d’octubre de 2003; 19.30 h
Pingüins a l’Antàrtida: la lluita per la vida
Juan Moreno. Museo Nacional de Ciencias Naturales (CSIC)

28 d’octubre de 2003; 19.30 h
Oasis de vida a les zones polars: rius i llacs
Antonio Quesada. Universidad Autónoma de Madrid

11 de novembre de 2003; 19.30 h
L’Antàrtida i el forat d’ozó
Margarita Yela. Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial

Cicle de conferències: Antàrtida: l’última frontera
Coordinador: Jerónimo López. Vicepresident de l’SCAR
Dates i hora: Del 16 d’octubre a l’11 de novembre de 2003; 19.30 h
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez s/n. 28100 Alcobendas. Madrid
Telèfon d’informació: 91 484 52 00
Assistència gratuïta

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades