Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Instal.lació: Reflectint l'espai

Barcelona, 21 Octubre 2003

Set esferes d’acer cromat roden lentament sobre el paviment blanc del vestíbul de CaixaForum. Sense parar ni objectiu. És Reflectint l’espai, una instal·lació interactiva que l’artista Jeppe Hein (Copenhaguen, 1974) ha creat expressament per a aquest ampli espai d’accés i trobada. Les set esferes apareixen a l’alba agrupades en el centre del vestíbul. A les deu del matí, emprenen una marxa pausada i autònoma, cada una en una direcció diferent. No estan predestinades; el seu rodolament és un vagar constant per l’espai sense una direcció determinada. Només quan ensopeguen o alguna cosa les impedeix avançar, canvien de rumb. Així mateix, la superfície cromada de cada esfera és un mirall que reflecteix els diferents escenaris en el seu deambular. El visitant que s’hi acosti veurà la seva imatge i la del seu entorn distorsionada i en continu moviment. Reflectint l’espai forma part d’Espais oberts, el projecte d’intervencions artístiques en l’edifici de CaixaForum que s’inaugurà la temporada passada amb les instal·lacions de Chema Alvargonzalez i Soledad Sevilla.

L’obra Reflectint l’espai, de Jeppe Hein, es podrà visitar en el vestíbul de CaixaForum (avinguda del Marquès de Comillas, 6-8), del 23 d’octubre de 2003 a l’1 de febrer de 2004.

Jeppe Hein concep les seves obres amb moviment per alterar l’ordre esperat de les coses. El seu camp d’acció són els espais destinats a l’art, que pertorba amb mecanismes aparentment lúdics. L’objectiu és intrigar i inquietar l’espectador amb escenes inusuals o inesperades. Ja sigui mitjançant parets o bancs dinàmics, làmpades que il·luminen només quan la sala està buida o sortidors que envolten el visitant, a Hein li agrada sorprendre el públic, habituat a adoptar una actitud contemplativa i passiva.

Interessat en el mecanisme de la percepció humana, Hein crea obres aparentment senzilles però tecnològicament sofisticades. La seva obra combina l’escultura, la instal·lació, el disseny i l’arquitectura, i comporta una experiència interactiva en relació amb el lloc en què es representa. Emprant com a escenari el vestíbul de CaixaForum, Hein ha projectat un dispositiu que converteix l’espai en un lloc dinàmic en què l’arquitectura i el visitant s’entremesclen en un reflex continu. L’espectador no només pot observar la seva pròpia imatge reflectida en la superfície cromada de qualsevol de les set esferes d’acer, sinó que també es converteix en objecte d’observació. D’aquesta forma, Hein emula els moviments del públic heterogeni, establint també múltiples diàlegs personalitzats amb els transeünts que creuen el recinte o s’hi passegen.

Jeppe Hein inicià la seva carrera artística el 1997. Malgrat la seva joventut, la seva trajectòria ha estat sorprenentment intensa. En els últims tres anys ha dut a terme una trentena de projectes específics per a museus i espais públics, entre els quals destaquen els fets a Kiel i al Frankfurter Kunstverein (2001), al Museum Ludwig de Colònia i al capc Musée d’Art Contemporain de Bordeus (2002). El 2003 Hein ha presentat les seves obres al Royal College of Art de Londres i al MMK Museum für Moderne Kunst de Frankfurt. En el passat mes de juny, participà a la Biennal de Venècia.

La instal·lació Reflectint l’espai forma part del cicle Espais oberts, un programa d’intervencions d’artistes contemporanis sobre l’arquitectura de CaixaForum i els espais que es troben fora de les sales d’exposicions. El cicle s’inaugurà la temporada passada amb una gran instal·lació de llum de Chema Alvargonzalez (Puntsdellum.net) i una intervenció de Soledad Sevilla en el Jardí Secret (Temporada de llàgrimes).

Reflectint l’espai
Del 23 d’octubre de 2003 a l’1 de febrer de 2004

CaixaForum
Av. Marquès de Comillas, 6-8
08038 Barcelona
www.fundacio.lacaixa.es
Tel.: 902 22 30 40

Horari:
De dimarts a diumenge, de 10 a 20 h
Dilluns, tancat

Conversa amb l’artista
Dimecres 3 de desembre (20 h)
Conversa entre l’artista Jeppe Hein i Nimfa Bisbe, responsable de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació ”la Caixa”

Entrada gratuïta

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades