Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Cicle de debats: La ciència dóna joc

Madrid, 23 Octubre 2003

Des que es van concedir els Jocs Olímpics del 1992 a Barcelona, l’esport d’alt nivell a Espanya ha experimentat un canvi substancial, dirigit pel Consell Superior d’Esports i dut a terme a través de les federacions esportives espanyoles. En aquell moment es va iniciar un procés imparable cap a la professionalització i la tecnificació de l’esport a través de l’ús racional de tots els mitjans tècnics, administratius, científics i legals amb la finalitat de millorar el rendiment esportiu dels atletes d’alt nivell. Actualment, l’esport espanyol ofereix resultats altament competitius en gairebé totes les modalitats esportives existents. Tanmateix, hi ha moltes veus crítiques que es pregunten fins a quin punt l’excés de mitjans científics i tecnològics justifica aconseguir un títol esportiu o una medalla. CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Alcobendas, analitza en un cicle de debats, coordinat per Eduardo Ayuso, la transcendència que té la ciència en l’esport d’elit.

Avui ningú posa en dubte els beneficis que es deriven de la pràctica esportiva. Tanmateix, els interrogants sobre la incidència de l’esport d’alta competició en la salut cada cop són més recurrents. Els grans esportistes utilitzen tots els mitjans possibles per millorar el seu rendiment, però, on és el límit? L’entrenament, la genètica, la nutrició, la medicina preventiva, les recuperacions accelerades o les ajudes externes, permeses o no, són temes d’evident actualitat en el panorama esportiu actual.

Durant el cicle, es debatran temes com ara les relacions entre les noves tecnologies i el rendiment esportiu, el valor educatiu de l’esport d’alt nivell, les conseqüències de dur el cos al límit de la seva capacitat o l’ús de les tecnologies més modernes aplicades al disseny i la construcció d’instal·lacions esportives.

El cicle de debats La ciència dóna joc està coordinat per Eduardo Ayuso, exdirector del Consell Superior d’Esports, i totes les sessions estaran moderades per María del Carmen Izquierdo, presidenta de l’Associació de Periodistes Esportius.

Cicle de debats: La ciència dóna joc
CosmoCaixa. Del 23 d’octubre al 20 de novembre de 2003; 19.30 h

23 d’octubre de 2003; 19.30 h
“Tecnologia i alta competició”
Carlos Burón. Entrenador d’atletisme
Amelia Ferro. Cap del Departament del CARICD, Madrid
Victòria Pons. Coordinadora de la Unitat de Ciències, CAR Sant Cugat del Vallès

30 d’octubre de 2003; 19.30 h
“Esport i valor educatiu”
Sara Álvarez. Campiona d’Europa del 2003. Guanyadora d’una medalla olímpica
Amador Cernuda. Director del Departament de Psicologia. Federació Espanyola de Gimnàstica
Asunción Sinovas. Cap d’Estudis de la Residencia Blume del CAR, Madrid

6 de novembre de 2003; 19.30 h
“Esport de competició: el cos al límit”
Pedro Delgado. Exciclista. Guanyador del Tour de França
Juan Mora. Subdirector del diari As
Nicolás Terrados. Metge esportiu. Director mèdic de l’equip ciclista ONCE Eroski

13 de novembre de 2003; 19.30 h
“Les noves tecnologies adaptades a les instal·lacions esportives”
Rafael Cecilio. President del Círculo de Gestores Deportivos de Madrid
Sara de la Mata. Arquitecte de la Gerencia de Urbanismo de Madrid
Juan José Medina. Director del Proyecto del Centro de Deportes Acuáticos 2M12

20 de novembre de 2003; 19.30 h
“El futbol és així”
José Miguel González “Michel”. Exjugador del Reial Madrid
José Eulogio Gárate. Exjugador de l’Atlètic de Madrid
Javier Tejada. Catedràtic de Física de la Matèria Condensada, Universitat de Barcelona

Moderadora de tots els debats:
María del Carmen Izquierdo. Presidenta de l’Associació de Periodistes Esportius

Cicle de debats: La ciència dóna joc
Coordinador: Eduardo Ayuso. Exdirector del Consell Superior d’Esports
Dates i hora: Del 23 d’octubre al 20 de novembre de 2003; 19.30 h
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez, s/n. 28100 Alcobendas. Madrid
Telèfon d’informació: 91 484 52 00
Assistència gratuïta

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades