Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Exposició:Trobada entre dues col·leccions

Salamanca, 30 Octubre 2003

Potenciar un punt de trobada en què es pugui confrontar i relacionar la producció artística generada durant els anys noranta per joves creadors portuguesos i espanyols és l’objectiu principal d’aquesta mostra, que sorgeix de l’estreta col·laboració entre la Fundaçao de Serralves i la Fundació ”la Caixa”. L’exposició està formada per obres de les col·leccions d’art contemporani d’aquestes dues institucions, peces de l’art portuguès i espanyol dels últims anys que mostren les diferències, però també les similituds, entre la creació artística de tots dos països. De la mateixa manera, les obres que formen l’exposició volen mostrar l’esperit de risc i compromís amb la creació contemporània que caracteritza les col·leccions de la Fundaçao de Serralves i la Fundació ”la Caixa”, dues de les més emblemàtiques dedicades a l’art contemporani a Portugal i Espanya.

Trobada entre dues col·leccions ha estat comissariada per la responsable de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”, Nimfa Bisbe i el director de la Fundaçao de Serralves, Jo”o Fernandes. La mostra, que ha comptat amb la col·laboració de la Universitat de Salamanca, es podrà veure al Centro Cultural Fonseca, i també a la capella del Colegio Mayor Fonseca d’aquesta ciutat, del 30 d’octubre al 14 de desembre de 2003.

L’exposició Trobada entre dues col·leccions proposa un encreuament de mirades entre l’art espanyol i el portuguès a partir de la selecció d’obres de les dues col·leccions. El resultat és una mostra formada per creacions d’una vintena d’artistes, molts dels quals es van donar a conèixer durant la dècada dels noranta i van adquirir una destacada projecció internacional.

Tot i que les peces seleccionades mostren una gran varietat de propostes artístiques, totes tenen en comú una clara relació amb la societat actual. Efectivament, la selecció d’obres fa palesos alguns dels interessos que han preocupat la creació des dels anys noranta, com ara el desig d’apropar l’art a la vida contemporània, tant si és a través de l’exploració de l’experiència personal com si és des d’una actitud activa i participativa en els debats socials, polítics i culturals. La globalització, l’impacte de la immigració, la problemàtica de la identitat i la reivindicació de la diferència, la interacció entre el que és públic i el que és privat, i els problemes socials d’aïllament han generat un important debat en la societat, del qual l’artista no s’ha volgut excloure. Així doncs, les seves obres parteixen més del llenguatge de la vida quotidiana de la cultura urbana que del de la tradició de l’art.

L’exposició també reuneix una àmplia mostra de diferents procediments artístics, tot i que és destacable el predomini de la imatge, en vídeo o en fotografia, tant en l’art portuguès com en l’espanyol. Els darrers anys, els artistes han enregistrat i explorat la influència de la imatge en la percepció del món, una imatge que ha alterat de manera notable el sentit de l’espai i del temps i, com a conseqüència, el sentit de la realitat. A través de la imatge, la societat ha creat un espai de ficció que fins i tot ha arribat a desestabilitzar la idea de realitat. L’artista actual ha formalitzat una estètica que no es basa en la realitat, sinó en la seva representació, i en aquest joc planteja les seves preguntes o busca respostes en la societat actual per aconseguir crear un art que trobi la seva raó de ser.

Els artistes espanyols seleccionats són: Ana Laura Aláez, Txomin Badiola, Helena Cabello / Ana Carceller, Daniel Chust Peters, R.G. Bianchi, Susy Gómez, Rogelio López Cuenca, Pedro Mora, Javier Peñafiel i Juan Ugalde. Els portuguesos són: Augusto Alves da Silva, Rui Chafes, Miguel Leal, Joao Louro, Cristina Mateus, João Onofre, Fernando José Pereira, Francisco Queirós, João Tabarra, João Pedro Vale i Joana Vasconcelos.

La Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”

La Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa” és una de les més importants del nostre país en el seu gènere, i també un punt de referència artístic en l’àmbit internacional. Aquesta col·lecció es va començar a formar cap a la meitat dels anys vuitanta i actualment té 827 obres de 321 artistes que ofereixen una bona síntesi de l’evolució de l’art contemporani internacional. Malgrat la diversitat d’artistes de diferents generacions i procedències, la col·lecció descobreix una sèrie d’arguments visuals i conceptuals que uneixen i relacionen les obres entre si. Precisament aquesta relació conceptual entre les obres dóna personalitat pròpia a la col·lecció i la converteix en un projecte arriscat i singular.

Des de principis del 2002, la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa” disposa d’un espai d’exhibició estable a CaixaForum, el nou centre social i cultural de la Fundació ”la Caixa” a Barcelona. Una de les seves sales d’exposicions està dedicada a mostrar la col·lecció ja que, a través de diferents mostres temàtiques, es vol que el públic en conegui tot el conjunt. Anteriorment, les obres s’havien mostrat en diferents exposicions temàtiques organitzades a diverses ciutats espanyoles.

L’any 1999, la Fundació ”la Caixa” va rebre el premi Koiné per l’Arte a la millor col·lecció europea d’art contemporani, atorgat pel Palazzo Forti de Verona.

La Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundaçao de Serralves

La Fundaçao de Serralves és una institució cultural portuguesa d’àmbit europeu l’objectiu de la qual és apropar al públic l’art produït durant les últimes dècades, a través del Museu d’Art Contemporani de Porto, considerat el centre més important en el seu gènere a Portugal. Aquest museu és la seu de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundaçao de Serralves, formada per obres d’artistes portuguesos i estrangers que es mostren en exposicions temporals, col·lectives i individuals.

El punt de partida de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundaçao de Serralves és el canvi que es va produir en el món de l’art en la dècada dels anys setanta, arran del qual van sortir múltiples i noves manifestacions artístiques. En aquest sentit, la col·lecció es va iniciar amb un cicle d’adquisicions que responia a la prioritat de constituir un nucli històric a partir d’obres realitzades entre els anys seixanta i setanta. Aquesta col·lecció, a través dels seus fons, mostra l’evolució de l’art portuguès dels últims anys sense oblidar les propostes artístiques generades en l’àmbit internacional. En aquest sentit, la col·lecció vol confrontar l’art nacional i el que es produeix fora de Portugal.

Trobada entre dues col·leccions
Fundaçao de Serralves – Fundació ”la Caixa”

Del 30 d’octubre al 14 de desembre de 2003

Centro Cultural Fonseca i capella del Colegio Mayor Fonseca
C/ Fonseca, s/n
37002 Salamanca

Horari:
De dimarts a dissabte, de 12.00 a 14.00 h i de 18.00 a 21.00 h
Diumenges, de 10.00 a 14.00 h
Dilluns, tancat

www.fundacio.lacaixa.es

Entrada lliure

Notícies relacionades