Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: Una particula misteriosa: el neutrí

Barcelona, 25 Novembre 2003

Conferència a càrrec de Yoji Totsuka, professor de Física a la Universitat de Tokyo i director del Kamioka Observatory.

Els neutrins són partícules subatòmiques neutres que, durant molts anys, s’ha pensat que no tenien massa. Aquesta última afirmació s’ha posat en dubte pels experiments duts a terme al Kamioka Observatory, i els resultats d’aquestes investigacions són dels més importants al terreny de la física de partícules de les últimes dècades. Les recerques fetes al Japó han demostrat que els neutrins es transformen alternativament en electrònics, muònics i tauònics. Aquesta transformació només és possible si tenen massa. Contràriament al que es pensava fins ara, sembla ser que es tracta d’una massa molt petita, d’una bilionèsima part del que ocupen quarks i leptons, que també formen part de les particulars elementals. Un nou pas de la investigació serà tractar de descobrir perquè els canvis d’identitat d’aquesta misteriosa partícula són molt més freqüents del que preveuen els teòrics.

Fa més de vint anys que el japonès Yoji Totsuka estudia els neutrins. A la seva conferència explicarà bona part dels resultats de les investigacions portades a terme pel Kamioka Observatory, a les quals el detector Super-Kamiokande ha jugat un paper molt important.

Conferència: Una partícula misteriosa: el neutrí
Lloc: Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa”
Seu provisional. Passeig de Sant Joan, 108. Barcelona
Servei d’informació de la Fundació ”la Caixa”: Tel. 902 22 30 40

Dia: Dimarts 25 de novembre de 2003
Hora: 19.00
Entrada gratuïta. Aforament limitat

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades