Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

La Fundació ”la Caixa”concedeix ajudes per un import de 2.483.000 euros a 34 ONGD espanyoles

Barcelona, 25 Novembre 2003

La Fundació ”la Caixa” ha seleccionat en la seva VII Convocatòria d’Ajudes a Projectes de Cooperació Internacional per al Desenvolupament 34 projectes d’ajuda als països més desafavorits del món, que gestionaran diferents ONGD espanyoles. A l’Amèrica Llatina es realitzaran 21 projectes; 12 iniciatives tindran lloc a l’Àfrica, i una es desenvoluparà a l’Àsia.

La finalitat d’aquesta convocatòria és contribuir al desenvolupament dels països més desafavorits i donar suport a les ONGD, a través d’iniciatives que potencien el desenvolupament de les poblacions més necessitades i que a la vegada les fan partícips del seu progrés.

La Fundació ”la Caixa” ha destinat aquest any a la seva convocatòria de projectes de cooperació internacional 2.482.357 euros (més de 400 milions de pessetes), cosa que eleva la xifra global d’ajudes, des que es va iniciar el Programa de Cooperació Internacional el 1997, a 11.562.357 euros (més de 1.910 milions de pessetes). Fins ara, incloses les ajudes d’aquest any, la Fundació ”la Caixa” ha col·laborat amb 179 projectes, dels quals 98 ja han finalitzat.

A la convocatòria de 2003 van concórrer 231 projectes. De les 34 iniciatives seleccionades, un total de 21 es desenvoluparan a l’Amèrica Llatina i d’aquestes, 9 a El Salvador, país que encara pateix les conseqüències del terratrèmol del 2001. A l’Àfrica han estat elegits 12 projectes; 5 d’ells es dedicaran a la prevenció i atenció social de les persones afectades per la sida a Burundi, Malawi, Moçambic i Sud-àfrica. Finalment, del continent asiàtic ha estat seleccionat un projecte de desenvolupament a Cambodja.

Els trenta-quatre projectes de cooperació internacional d’aquesta setena convocatòria estan gestionats per diverses ONGD de: Andalusia (2), Aragó (1), Catalunya (11), Euskadi (2), Madrid (13), Navarra (2) i València (3).

L’educació i salut, principals àmbits d’actuació

Deu dels projectes estan orientats a fomentar l’educació i la capacitació dels col·lectius més desafavorits. Destaquen accions tan diverses com la construcció i l’equipament de centres educatius, la formació de mestres qualificats, el desenvolupament de tallers formatius i ocupacionals, la implantació de programes d’educació infantil o la realització de tota mena d’activitats culturals, lúdiques, pedagògiques i de socialització.
La salut, el desenvolupament rural, la creació o rehabilitació d’habitatges i d’infraestructures, i l’organització comunitària són altres dels àmbits d’actuació en què es distribueixen els projectes seleccionats.

La selecció dels projectes

L’Agencia Nacional de Evaluación y Prospectiva (ANEP) i el Comitè Assessor de la Fundació, format per experts pertanyents a les diferents disciplines relacionades amb el desenvolupament i la cooperació, són els que realitzen la selecció dels trenta-quatre projectes d’aquesta convocatòria.

Els principals criteris de selecció són els índexs del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), que determinen el grau de creixement d’un país sobre la base de l’índex de desenvolupament humà, la mortalitat infantil, l’esperança de vida i la distribució del producte interior brut entre la població. També es té en compte que els projectes es destinin a ajudar a les poblacions més vulnerables i que siguin viables des dels punts de vista social, econòmic, tècnic i mediambiental.

Les ONGD candidates a les ajudes han de tenir un soci local al país beneficiari i una experiència mínima demostrable de tres anys en la realització d’accions de cooperació internacional per al desenvolupament. La contribució de la Fundació ”la Caixa” no pot superar els 182.000 euros ni el 50 % del cost total del projecte.

A més de la convocatòria anual d’ajudes a projectes d’ONGD, la Fundació ”la Caixa” porta a terme, dins del Programa de Cooperació Internacional, fòrums de debat i cursos de formació destinats a ONGD, i també conferències de sensibilització obertes a tots els públics.

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades