Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Seminari: L'emergència de les formes

Madrid, 2 Desembre 2003

A la natura conviuen formes espontànies, formes vives i formes intel·ligents. Quan la selecció natural o la intel·ligència afavoreixen una forma apareix la idea de funció. Forma i funció construeixen una relació a partir de la qual es pot mirar de comprendre, en bona part, el món que ens envolta. CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Alcobendas, proposa els dies 2, 3 i 4 de desembre el seminari interdisciplinari L’emergència de les formes, un recorregut per les formes de la realitat a través de la ciència, el so, la natura, la poesia, les matemàtiques i el teatre.

Dimarts, 2 de desembre de 2003; 19.30 h
Conferència: “Models d’autoorganització: emergència d’estructures i funcions”

Les investigacions recents en biologia molecular i cel·lular, especialment els resultats inesperats de les anàlisis de genomes, qüestionen la idea que les formes i funcions biològiques són produïdes per l’execució d’un programa que està escrit en l’ADN, com si es tractés d’un programa informàtic. La vella metàfora simplificadora del programa genètic ja no aconsegueix explicar el desenvolupament de les formes vives i s’ha de substituir per models de sistemes més complexos.
Henri Atlan
Escola d’Estudis Superiors en Ciències Socials, París. Universitat de Jerusalem

Dimecres, 3 de desembre de 2003; 19.30 h
Taula rodona: “El so de les formes”

A cavall entre la ciència i l’art, un científic, un compositor i un director d’orquestra analitzen el procés creatiu de la partitura Formes per a una exposició (Jordi Cervelló), inspirada en les vuit formes més freqüents de la natura i recentment publicada a la revista Biology and Philosophy. El resultat de la partitura mostra un procés creatiu en el qual s’uneixen la lògica de la ciència i la força estètica de l’art en una obra que converteix allò que és intel·ligible en emocionant.
Jorge Wagensberg
Director dels museus de la ciència de la Fundació ”la Caixa”
Jordi Cervelló
Compositor
Alexis Soriano
Director de l’Orquestra Simfònica “Acadèmica” de Sant Petersburg

Dijous, 4 de desembre de 2003; 19.00 h
Conferència: “Formes de la natura i formes de la poesia”

Cada època proposa diferents maneres de contemplar la natura i de reaccionar davant d’ella. En la nostra, són característiques com a maneres de mirar la preocupació ecologista, l’anàlisi científica i la fascinació per la imatge visual. Les formes de la natura són font d’inspiració de formes poètiques en les quals es fonen la paraula, la imatge i el concepte. Aquesta confluència es produeix en un doble vessant: el de las formes directament perceptibles pels sentits i el de les formes desvelades per la investigació científica, entre les quals figura la geometria de l’espai-temps, la relativitat general, la cosmologia o la doble hèlix de l’ADN.
David Jou
Universitat Autònoma de Barcelona

Dijous, 4 de desembre de 2003; 20.30 h
Acció escènica: Les regles del joc també són formes d’alguna manera

La il·lusió, la de tots els dies, canvia la manera de veure les coses. Per aquest motiu existeix la màgia, per a il·lusionar i trencar els contorns fingits, materials magnetosensibles i canvis estàtics. Perquè la il·lusió de convertir-se en milionari canvia la manera de veure el joc i les seves regles, tot i que les matemàtiques demostren que la probabilitat d’encertar la Bono Loto és la mateixa que la probabilitat que cinc pèsols llençats a l’aire caiguin formant un pentàgon regular.
Juan Loriente i Nekane Santamaría amb Juan Ansótegui

Seminari interdisciplinari: L’emergència de les formes
Dates: 2, 3 i 4 de desembre de 2003
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez s/n. Alcobendas. Madrid
Telèfon d’informació: 91 484 52 00

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades