Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

CaixaForum debat sobre les persones fràgils

Barcelona, 30 Gener 2004

La Fundació ”la Caixa” organitza els propers 2, 3 i 4 de febrer a CaixaForum unes jornades d’intercanvi d’experiències adreçades a entitats sense ànim de lucre que treballen o treballaran en el procés d’inserció laboral de persones especialment fràgils. Aquest concepte fa referència tant a persones amb discapacitats com a persones que, per diferents circumstàncies, es troben en risc o situació d’exclusió social. L’objectiu de les jornades és oferir un espai de reflexió sobre les característiques de les persones especialment fràgils que s’agrupen en col·lectius específics i sobre les condicions i la metodologia del procés de la seva inserció laboral.

Les jornades començaran amb una reflexió sobre el significat del treball en les societats postmodernes, els factors que incideixen en el fet que algunes persones siguin més fràgils des del punt de vista social i personal, el balanç social i els factors personals, familiars, socioeconòmics i institucionals que han de garantir l’èxit de la integració laboral de les persones amb discapacitat. La metodologia i el paper dels serveis socials en el segle XXI seran alguns altres dels aspectes que es tractaran al llarg de les jornades.
Entre altres conferenciants, destaquen Carlos Obeso, director de l’Institut d’Estudis Laborals d’ESADE; Manuel Muñoz, professor del Departament de Personalitat de la Universidad Complutense de Madrid; Jaume Botey, professor d’Història de la Universitat de Barcelona; el periodista Iñaki Gabilondo; Christian Tytgat, portaveu de l’Assemblea Permanent del Nord-Pas de Calais; Ignaci Motte, president de l’empresa social L’Artésienne de Lievin; Demetrio Casado, director tècnic del Real Patronato de Disminuidos Psíquicos; Enrique del Río, director de ProEmpleo i professor de Metodologia d’Inserció Laboral de la Universitat Ramon Llull, i Amalia Gómez, exsecretària general d’Afers Socials del Ministeri de Treball i Afers Socials.
Les jornades també inclouran la presentació de diferents ponències que posaran en comú les experiències de diverses entitats dedicades a la inserció de persones especialment fràgils. Podem trobar alguns exemples d’aquests grups en els col·lectius de persones en risc o situació d’exclusió social (Fundació Deixalles de Palma de Mallorca, Consorcio il Mosaico d’Udine, Asociación Alucinos de Madrid, Fundación ADUNARE de Saragossa i Fundació Trinijove de Barcelona) o en les persones amb discapacitat (Fundació ASPROS de Lleida).
Per acabar, Núria Gispert, presidenta de Cáritas Española, pronunciarà la conferència de cloenda de les jornades sobre la solidaritat necessària per superar les diferents situacions de pobresa i exclusió social.

La Fundació ”la Caixa” i les persones fràgils
Les Jornades sobre Inserció Laboral de Persones Especialment Fràgils s’emmarquen en els programes que la Fundació ”la Caixa”, en el seu vessant social, dedica a aquest col·lectiu. En aquest sentit, la Fundació organitza quatre convocatòries d’ajuts a entitats sense ànim de lucre per desenvolupar projectes amb persones en situació d’exclusió social, immigrants o amb algun tipus de discapacitat, física, psíquica, sensorial o mental. Des que es va posar en marxa el 1999, la Fundació ha col·laborat amb 1.848 entitats sense ànim de lucre d’arreu del país que treballen amb aquests grups.
D’altra banda, la Col·lecció d’Estudis Socials pretén contribuir a fomentar la reflexió i la sensibilitat social envers les persones socialment fràgils amb alguns dels seus títols: La immigració estrangera a Espanya, Els valors de la societat espanyola i la seva relació amb les drogues, Espanya davant la immigració, La violència domèstica, Immigració, escola i mercat de treball i La inserció laboral de les persones amb discapacitats.

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades