Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Curs: Gustos i disgustos alimentaris

Madrid, 3 Febrer 2004

El ritme de vida que imposa la societat actual repercuteix de manera directa en els nostres hàbits alimentaris. La pressió dels mitjans de comunicació, el culte al cos o la intensitat de les jornades laborals han desencadenat modificacions importants en la nostra alimentació que poden arribar a ser la causa de l’augment de patologies com ara l’obesitat, la bulímia, la vigorèxia o algunes addiccions o al·lèrgies alimentàries. Davant d’aquestes situacions, han proliferat les preteses dietes màgiques, per aprimar-se o aconseguir una musculació miraculosa, que a més d’implicar un frau en moltes ocasions, poden constituir un risc important per a la nostra salut. CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Madrid, acull des del 3 de febrer Gustos i disgustos alimentaris, un curs orientat a analitzar els mites i la realitat que caracteritzen els hàbits nutricionals de la nostra societat.

El desig de gaudir d’una vida llarga, sana i agradable està provocant la proliferació de dietes màgiques, recomanacions basades en mites i creences irracionals, que obliden per complet els principis establerts per l’estudi científic de la nutrició. Les conseqüències del menjar ràpid, la multiplicació de les addiccions i al·lèrgies alimentàries, l’ús de productes que afavoreixen l’accentuació de la musculatura o la pèrdua de pes i els efectes de l’alcohol en el nostre sistema immunitari són quatre dels grans temes al voltant dels quals giren els estudis nutricionals.

Els riscos que comporten el consum habitual de menjars precuinats o rescalfats i les dependències o al·lèrgies que cada cop més persones desenvolupen envers certs tipus d’aliments ja han començat a tenir conseqüències socials.

Juntament amb això, els efectes del consum d’alcohol sobre el nostre organisme apareixen com un altre dels temes de debat. Encara que està demostrat que un consum agut o crònic té conseqüències perjudicials sobre el nostre sistema immunitari, estudis recents avalen la teoria que ingerir moderadament certs tipus de begudes fermentades pot aportar algun efecte beneficiós.

El curs, coordinat per la investigadora i nutricionista Ascensión Marcos, tindrà lloc tots els dimarts del mes de febrer a partir de les 11.00 h.

GUSTOS I DISGUSTOS ALIMENTARIS
Museu de la ciència CosmoCaixa, del 3 al 24 de febrer de 2004; 11.00 h

Dimarts, 3 de febrer de 2004
Canvis socials, canvis en l’alimentació
Sonia Gómez, Instituto del Frío (CSIC)

Dimarts, 10 de febrer de 2004
Addiccions, al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
Ascensión Marcos, Instituto del Frío (CSIC)

Dimarts, 17 de febrer de 2004
Dietes màgiques: fraus i riscos
Ana Montero, Universidad San Pablo CEU

Dimarts, 24 de febrer de 2004
Sabem beure? Beneficis i perjudicis de les begudes alcohòliques
Javier Romeo, Instituto del Frío (CSIC)

Curs: Gustos i disgustos alimentaris. Quatre lliçons sobre la nostra taula
Coordinadora: Ascensión Marcos. Instituto del Frío (CSIC)
Data i hora: Del 3 al 24 de febrer de 2004, 11.00 h
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez, s/n. 28100 Alcobendas.
Tel. d’informació: 91 484 52 00

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades