Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: Apoptosi: saber morir per poder viure

Madrid, 19 Febrer 2004

L’apoptosi, o mort cel·lular programada, és el procés mitjançant el qual els organismes multicel·lulars eliminen les cèl·lules no desitjades, perquè són innecessàries o perquè estan danyades. Les alteracions en aquest procés de mort cel·lular condueixen a desordres com ara la proliferació incontrolada de cèl·lules (en el cas del càncer) o la seva degeneració (malalties neurodegeneratives). El coneixement dels mecanismes que provoquen l’apoptosi es presenta com un element vital en els futurs progressos de la lluita contra patologies com ara el càncer, la sida o l’Alzheimer. Carlos Martínez, director del Laboratori d’Immunologia i Oncologia del Centro Nacional de Biotecnología (CNB), analitza el dijous 19 de febrer a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Madrid, la incidència de l’apoptosi en la prevalència d’aquestes malalties.

Per tal que un individu no sucumbeixi a una mort prematura, cal que les seves cèl·lules sàpiguen morir a temps. A través de l’apoptosi, o “suïcidi cel·lular”, les cèl·lules acompleixen el seu programa genètic de mort en el moment adequat. Quan aquest destí mortal es produeix abans o després del que estava escrit als gens, és a dir, quan hi ha un excés o un defecte d’apoptosis en determinats tipus cel·lulars, sobreviuen patologies com ara el càncer, la sida o les malalties neurodegeneratives.

El Dr. Carlos Martínez és professor d’investigació del CSIC i director del Departament d’Immunologia i Oncologia del Centro Nacional de Biotecnología (CNB), a més de president de la Conferència Europea de Biologia Molecular i membre de l’Organització Europea de Biologia Molecular. Ha rebut, entre altres reconeixements, el premi Dupont d’investigació, el premi Severo Ochoa i el premi Rey Jaime I d’investigació. Forma part del comitè editorial de prestigioses publicacions científiques i entre els seus treballs més recents destaca el descobriment d’un biomarcador implicat en la progressió del càncer de mama i d’alguns dominis inductors de la mort cel·lular programada.

Les Tardes del Museu:“Apoptosi: saber morir per poder viure”
Dr. Carlos Martínez. Laboratori d’Immunologia i Oncologia del CNB
Data: dijous, 19 de febrer de 2004; 19.30 h
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez, s/n. 28100 Alcobendas. Madrid.
Tel. d’informació: 91 484 52 00

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades