Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: La química del segle XXI

Madrid, 24 Febrer 2004

El vertiginós consum de carbó, petroli i gas natural que s’ha produït des de la Revolució Industrial fa pensar que, quan arribem al final del segle XXI, s’haurà esgotat considerablement la major part d’aquests recursos o que, en tot cas, el seu preu s’haurà multiplicat fins a xifres desorbitades. La consecució de l’equilibri entre el que és natural i el que és artificial es presenta com a element fonamental per descobrir noves energies alternatives i generalitzar-ne el consum, i aquest és un dels reptes més importants amb què s’haurà d’afrontar “La química del segle XXI”. El professor José Elguero, investigador de l’Institut de Química Mèdica (CSIC), analitza el proper dia 24 de febrer a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Madrid, l’horitzó de les ciències químiques.

Durant el segle XXI, la química haurà de trobar el seu lloc en la síntesi entre el que és natural i el que és artificial. Al llarg de la història han estat fruit d’aquesta síntesi, per exemple, el vinagre (àcid acètic), l’anís (anetol) o el perfum Chanel núm. 5 (undecanal), el més conegut del món, i també un gran nombre de fàrmacs i tractaments mèdics. La recerca de noves fonts d’energia possiblement haurà de seguir aquest mateix camí.

José Elguero és una de les figures més destacades de la química espanyola contemporània. La seva producció científica en química heterocíclica i química física ha estat reconeguda a tot el món. Va ser pioner en els estudis de tautomeria i transferència protònica. Ha estat president del CSIC i actualment desenvolupa la seva investigació a l’Institut de Química Mèdica d’aquest mateix organisme. Ha estat reconegut, entre altres premis, amb la medalla d’or de la Reial Societat Espanyola de Química i és doctor honoris causa per diverses universitats de l’Estat espanyol.

Les Tardes del Museu: La química del segle XXI: cap a una síntesi entre el que és natural i el que és
artificial
. José Elquero. Institut de Química Mèdica (CSIC)
Data: dimarts, 24 de febrer de 2004; 19.30 h
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez, s/n. 28100 Alcobendas. Madrid
Tel. d’informació: 91 484 52 00

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades