Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: Àrtic: l'oceà blanc

Madrid, 26 Febrer 2004

A l’oceà Àrtic, la temperatura ha pujat mig grau centígrad cada dècada durant els darrers seixanta anys, la durada dels estius s’ha incrementat i, segons els mesuraments submarins, el gruix del gel ha disminuït un 40 % en quaranta anys. La detecció recent de fractures en les plataformes de gel més grans de l’Àrtic és una prova de les afirmacions anteriors. El desglaç de l’Àrtic podria arribar a afectar el corrent del Golf i alterar el clima de l’Europa occidental i de la regió est de l’Amèrica del Nord, cosa que provocaria uns cicles d’estius molt càlids amb tendència a estendre’s cap a la tardor i uns hiverns intensos que es podrien allargar fins a la primavera. Jörn Thiede, director de l’Institut Alfred Wegener d’Investigació Polar i Oceanogràfica d’Alemanya i president del Comitè Científic Internacional per a la Investigació Antàrtica (SCAR), analitza el dijous 26 de febrer a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Madrid, els efectes del progressiu desglaç de l’oceà Àrtic.

L’Àrtic és un oceà que s’estén al llarg de 14 milions de quilòmetres quadrats i té el Pol Nord situat molt a prop del seu centre. El glaç, que té una espessor de 2 a 3 metres, cobreix bona part de l’aigua durant tot l’any. L’any 2000, però, la placa de glaç més gran de l’oceà Àrtic es va començar a fracturar i va alliberar l’aigua dolça que contenia a l’interior. La placa flotant, de 443 quilòmetres quadrats i 3.000 anys d’antiguitat, és coneguda com a Ward Hunt i està situada al territori més septentrional de Canadà, al costat de l’illa de Groenlàndia.

Jörn Thiede és doctor en Geologia i professor de Paleoceanologia a la Universitat de Bremen (Alemanya). És president del Comitè Científic Internacional per a la Investigació de l’Antàrtida (SCAR) i des del 1997 dirigeix l’Institut Alfred Wegener d’Investigació Polar i Oceanogràfica d’Alemanya. L’embarcació Polarstern d’aquest institut va ser el primer trencaglaç convencional que va arribar al Pol Nord, el setembre de 2001. La conferència “Àrtic: l’oceà blanc” inaugura a CosmoCaixa el cicle Investigació en ambients extrems, coordinat per Jerónimo López, que és professor de la Universitat Autònoma de Madrid i vicepresident de l’SCAR.

Les properes conferències d’aquest cicle seran:

Dijous, 4 de març: L’obscur interior de la Terra
Juan José Durán Velasco. Institut Geològic i Miner d’Espanya

Dijous, 11 de març: El sostre del món
Jerónimo López. Universitat Autònoma de Madrid

Dijous, 15 d’abril: Primats a la selva africana
Jordi Sabater Pi. Universitat Autònoma de Barcelona

Dijous, 29 d’abril: “Profunditats marines
Miguel Angel G. Gallego. Planeta Azul, Múrcia

Dijous, 20 de maig: Desenterrant l’antic Egipte
José Manuel Galán Allúe. Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)

Data pendent de confirmar: Laboratoris espacials
Pedro Duque. Agència Espacial Europea

Cicle de conferències: Investigació en ambients extrems
Conferència: “Àrtic: l’oceà blanc”
Jörn Thiede. Director de l’Institut Alfred Wegener d’Investigació Polar i Oceanogràfica
Data: dijous, 26 de febrer de 2004; 19.30 h
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez, s/n. 28100 Alcobendas. Madrid
Tel. d’informació: 91 484 52 00

www,fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades