Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: L'obscur interior de la Terra

Madrid, 4 Març 2004

L’interior de la Terra continua sent un medi desconegut que amaga grans secrets. Els estudis més recents situen la temperatura mitjana del centre de la Terra al voltant dels 4.600 ºC i la pressió, al voltant dels 3 milions d’atmosferes. Les anomenades cavitats càrstiques, vies d’accés natural al món subterrani, tenen una longitud total coneguda que supera els 25.000 quilòmetres, més de tres vegades i mitja la longitud del riu Amazones, el més llarg del món. Juan José Durán, doctor en Geologia i investigador de l’Instituto Geológico y Minero de España, analitza la informació que amaga l’interior de la Terra, el dijous 4 de març a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Madrid, dins el cicle Investigació en ambients extrems.

Les coves en les quals l’home pot entrar es desenvolupen primordialment en materials carbonatats, tot i que també es poden trobar cavitats en altres materials solubles com ara el guix, la sal o el gel. A més de paisatges atractius i interessants, el subsòl conté una valuosa informació científica paleoambiental, biològica o sobre l’evolució de la vida i el clima al nostre planeta. També són destacables els recursos hídrics i els minerals relacionats amb el carst. Espanya compta amb un extraordinari patrimoni càrstic, amb un bon nombre de coves que se situen entre les més profundes que s’han explorat a tot el món.

Juan José Durán Valsero és doctor en Ciències Geològiques i investigador titular i cap del servei de R+D hidrogeològic de l’Instituto Geológico y Minero de España. Ha dirigit i ha participat en projectes de recerca sobre patrimoni geològic, recerca hidrogeològica i el període quaternari. És l’autor de més de cent publicacions científiques entre llibres, revistes i documentació de congressos nacionals i internacionals. És un expert investigador del carst i ha participat personalment en l’exploració i recerca de nombroses cavitats.

Cicle: Investigació en ambients extrems
Conferència: “L’obscur interior de la Terra”
Juan José Durán Valsero. Instituto Geológico y Minero de España
Data: dijous 4 de març de 2004; 19.30 h
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez, s/n. 28100 Alcobendas. Madrid.
Tel. d’informació: 91 484 52 00

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades