Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

El Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” i Honda Espanya presenten ASIMO, el robot humanoide més evolucionat del món

Barcelona, 26 Març 2004

Caminar, desplaçar-se lateralment, pujar i baixar escales, reproduir el moviment de desplaçament natural dels éssers humans, parlar, entendre i obeir les més de 30 instruccions que reconeix són algunes de les característiques que defineixen ASIMO (Advanced Step in Innovative Mobility), el robot humanoide més evolucionat del món. Desenvolupat per Honda, ASIMO és el fruit del treball de recerca que, des de 1986, la companyia japonesa porta a terme en el seu departament d’R+D, amb l’objectiu de crear un robot humanoide capaç d’interactuar i ajudar les persones. A la seva gira europea, ASIMO vol donar a conèixer les seves capacitats i mostrar els darrers resultats de la recerca en el camp de la robòtica. La seva presentació al Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” és la primera d’aquest robot humanoide a l’Estat espanyol.

Pesa 52 quilos, fa un metre vint d’alt i es pot moure a una velocitat de fins a 1,6 km/h. ASIMO forma part de la tercera generació de robots humanoides creada pel Departament de Recerca d’Honda. Camina, es gira, pot baixar escales i, fins i tot, pot reproduir el moviment de desplaçament natural dels éssers humans. El cap, els braços i les cames d’aquest robot es mouen amb gran flexibilitat gràcies a les 26 articulacions (“26 graus de llibertat”) que li proporciona el seu disseny, basat en la reproducció del model de mobilitat humana. Amb una autonomia de 30 minuts, la seva mobilitat depèn només d’una bateria hidràulica de níquel de 38 V.

ASIMO pot parlar i entendre, ja que reconeix veus, pot distingir sons i paraules. Actualment, pot efectuar 50 sol·licituds i salutacions diferents, així com actuar en conseqüència quan se li dóna qualsevol de les 30 instruccions que reconeix.

Per arribar al grau de mobilitat que ha aconseguit, Honda ha estudiat amb deteniment tots els moviments del cos humà i ha utilitzat una nova tecnologia de desplaçament intel·ligent que li permet moure’s a temps real i amb gran flexibilitat.

ASIMO és el fruit del treball de més de 20 anys de recerca en innovació tecnològica i suposa un repte d’enginyeria quant a la mobilitat robòtica. L’objectiu era crear un robot humanoide capaç d’interactuar i ajudar les persones. Encara que avui no és possible, en un futur aquests robots podrien ser utilitzats, entre d’altres funcions, per assistir i oferir una major autonomia tant a les persones amb discapacitats com a la gent gran. A més de les capacitats cognitives i la mobilitat intel·ligent, les noves versions del robot, que ja s’estan desenvolupant al Japó, permetran a aquests humanoides reconèixer persones, salvar obstacles i un llarg etcètera de possibilitats.

La presentació d’ASIMO al Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa”

El 30 de juny de 2003, en el marc del simposi From High-Tech to Intelligence – The Challenge of Humanoid Robots (De l’alta tecnologia a la intel·ligència. El repte dels robots humanoides), que va tenir lloc a la Universitat de Darmstadt (Alemanya), es presentava a la comunitat científica l’última generació de robots humanoides d’Honda. En aquell moment, ASIMO començava la seva gira europea. El Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” ha estat l’espai escollit en la seva visita a Espanya, i tornarà com a convidat d’excepció el proper més de novembre, tot coincidint amb la reunió dels museus de Ciència d’Europa, ECSITE, per tal de conèixer i gaudir, amb tots els visitants, del nou Museu de la Ciència al carrer Teodor Roviralta.

Dins la línia habitual del Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” d’apropar la ciència als més joves, i per tal d’estimular la seva vocació científica i tecnològica, ASIMO estarà present, en sis sessions matinals, amb escolars d’Educació Primària i Secundària. Aquestes sessions també tindran lloc a la seu provisional del Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” els dies 29, 30 i 31 de març.

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades