Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

”la Caixa” celebra el seu centenari amb la col·locació de la primera pedra de CaixaForum Madrid

Madrid, 10 Maig 2004

L’alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, i el president de ”la Caixa”, Ricard Fornesa, presideixen avui l’acte de col·locació de la primera pedra de CaixaForum Madrid, el futur centre social i cultural de la Fundació ”la Caixa” a la capital de l’estat. A aquest esdeveniment, organitzat amb motiu de la celebració del centenari de ”la Caixa” (1904-2004), també hi assisteix l’equip d’arquitectes suïssos Herzog & de Meuron, responsables del projecte arquitectònic que convertirà l’antiga Central Eléctrica del Mediodía en CaixaForum Madrid, i el president de la Fundació ”la Caixa”, Josep Vilarasau. El futur centre conservarà la façana original de l’antic edifici i tindrà una superfície total aproximada de 10.000 m2 distribuïts en diferents nivells, dos dels quals sota rasant. Situat davant del Jardí Botànic, CaixaForum Madrid se sumarà a la important programació cultural que es concentra en l’anomenat “triangle de la cultura”, delimitat pel Museo del Prado, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i el Museo Thyssen-Bornemisza. El nou centre oferirà una àmplia varietat d’activitats adreçades a tota mena de públic, on les arts plàstiques, la fotografia, la música i l’art contemporani conviuran amb els programes socials i educatius.

El projecte arquitectònic de CaixaForum Madrid preveu la conservació de les quatre façanes originals de la Central Eléctrica del Mediodía, delimitades pels carrers Gobernador, Alameda, Almadén i Cenicero, amb la voluntat de conservar la imatge de conjunt de l’antiga edificació.

La primera fase de la rehabilitació i ampliació de l’edifici, iniciada l’octubre de 2003, ha consistit en la consolidació i estabilització de les façanes de l’antiga central. En aquesta fase, les obres s’han basat en l’eliminació de bona part del sòcol de granit que envoltava el recinte. D’aquesta manera, l’edifici semblarà que “leviti” sobre una plaça pública al nivell del carrer, oberta cap als quatre costats. Aquesta nova plaça que guanyarà la ciutat s’estendrà fins al número 36 del passeig del Prado i ocuparà una superfície de 2.500 m2. A través de la plaça s’accedirà al vestíbul de CaixaForum, situat al primer nivell.

Per tal de consolidar i estabilitzar les façanes, una tasca que està en una fase molt avançada d’execució, s’han col·locat micropilons que en suporten el pes. A més, la mateixa façana s’ha “cosit i encintat” mitjançant una estructura que la dota de prou rigidesa per resistir la força del vent.

Finalment, també s’està treballant en la construcció dels murs perimetrals que conformaran les dues plantes sota rasant. Aquesta fase, que actualment està en procés, culminarà quan s’arribi a la cota final inferior de l’excavació, uns 10 m per sota del nivell del carrer.

CaixaForum Madrid, un nou centre per a tota mena de públic amb una àmplia oferta cultural, social i educativa

Amb la inauguració de CaixaForum Madrid, la Fundació ampliarà considerablement les seves activitats en aquesta ciutat. La nova seu disposarà d’un gran espai funcional (10.000 m2) per al desenvolupament de programes socials, culturals i educatius. CaixaForum Madrid aspira a convertir-se en una plataforma de divulgació coherent amb les inquietuds i necessitats culturals i socials que es generen en el nostre entorn. Les famílies, la gent gran, les escoles i tota mena de públic tindran en CaixaForum Madrid un nou punt de trobada.

CaixaForum disposarà de més de 2.500 m2 per a sales d’exposicions, un auditori amb 322 places, una mediateca, diverses sales polivalents per a conferències i altres activitats, tallers de conservació i restauració i un magatzem d’obres d’art. L’ampli vestíbul, la cafeteria, la botiga-llibreria i el restaurant complementaran l’oferta del centre. Aquestes diferents àrees es distribuiran en els següents nivells:

Nivell -2 Aparcament, accés d’obres d’art, foyer i auditori
Nivell -1 Sales polivalents, taller de conservació, magatzem
Nivell 0 Plaça pública, accés al centre
Nivell +1 Vestíbul, recepció, botiga-llibreria
Nivell +2 Sala d’exposicions
Nivell +3 Sala d’exposicions i mediateca
Nivell +4 Cafeteria-restaurant, oficines

El pla arquitectònic de CaixaForum Madrid s’emmarca dins del projecte de reordenació de l’eix Recoletos-Prado, una iniciativa urbanística de gran rellevància que l’Ajuntament de Madrid ha encarregat als arquitectes Álvaro Siza i Juan Miguel Hernández de León.

Un segle d’història

L’antiga Central Eléctrica del Mediodía es va projectar el 1899, i la llicència de construcció es va concedir el 28 de novembre del 1900 a nom de l’empresari José Batlle. Van dur a terme el projecte l’arquitecte Jesús Carrasco y Encina i l’enginyer José María Hernández, que es va encarregar d’instal·lar la maquinària. L’objectiu era construir una planta generadora d’electricitat a partir de la combustió de carbó amb la qual es volia proveir d’energia tot el sector sud del casc antic de Madrid. L’edifici es va erigir sobre el solar de l’antiga fàbrica de bugies La Estrella, la llicència de la qual data del 1857. Uns quants anys més tard, la Unión Eléctrica Madrileña va passar a ostentar la titularitat de la central.

L’antiga Central Eléctrica del Mediodía és un dels escassos exemples d’arquitectura industrial que persisteixen en el casc antic de Madrid. Altres exemples de construccions d’aquest tipus són la subestació del Cerro de la Plata i la Central Eléctrica de Mazarredo que, tot i que encara continuen en actiu, estan reduïdes a funcions d’emmagatzematge.

La construcció, de maó vist, està formada per dues grans naus paral·leles amb façanes de doble vessant en les cares dels carrers Almadén i Gobernador, una estructura característica de les centrals elèctriques que es van fer a Madrid al final del segle XIX i començament del XX. L’edifici està construït amb murs de càrrega de maó massís sobre sòcol de carreus de granit.

La central proveïa tot el sector sud del casc antic de Madrid. Disposava de tres calderes generadores de vapor construïdes a Maó (Menorca) per la Maquinista Naval, tres motors o màquines de vapor horitzontals de 120 cavalls construïts a Anglaterra i tres dinamos de corrent continu de 80 kw cada una, de la firma Oerlikon (Zuric).

La Fundació ”la Caixa” a Madrid

La Fundació ”la Caixa” va adquirir l’any 2001 l’antiga Central Eléctrica del Mediodía per la seva ubicació en la zona que concentra més oferta cultural a la ciutat. CaixaForum Madrid substituirà la Sala d’Exposicions del carrer Serrano. Aquest espai, juntament amb la sala que la Fundació va tenir al passeig de la Castellana, va ser pioner en l’exhibició d’art contemporani a Espanya en la dècada dels anys vuitanta.

Actualment, la Fundació ”la Caixa” també compta amb CentroCaixa, un esplai per a la gent gran situat al barri d’Arapiles, on la formació, el voluntariat i l’oci comparteixen un mateix espai a l’entorn de les noves tecnologies. Els cursos d’informàtica, navegació per Internet i altres temàtiques que s’imparteixen al centre responen a un doble objectiu: formar la gent gran en el món de les noves tecnologies i, més endavant, que les mateixes persones que n’han après transmetin els seus coneixements a altres companys. Per això, CentroCaixa compta amb un total de 60 terminals informàtics, un cibercafè, una mediateca i una aula d’informàtica. Actualment, CentroCaixa té 4.060 socis usuaris.

A la Comunitat de Madrid, a la població d’Alcobendas, la Fundació també disposa de CosmoCaixa, el museu de la ciència que durant l’any 2003 va rebre més de 800.000 visites. CosmoCaixa és un centre dedicat a la divulgació científica, un espai per al debat i un punt de trobada per als científics més destacats en l’àmbit nacional i internacional. CosmoCaixa s’estructura en quatre grans àrees: les exposicions temporals, que aborden temes científics d’actualitat, l’exposició permanent Ciències del món, que proposa un viatge interactiu per les diferents disciplines científiques que expliquen el nostre món, un planetari que incorpora la tecnologia digital més recent, i un ampli programa d’activitats en què s’inclouen tallers experimentals, conferències, jornades i cursos per a tots els públics.

Durant el 2003, més d’1.300.000 persones van participar en les 986 activitats socials, culturals, científiques i educatives organitzades per la Fundació ”la Caixa” a Madrid.

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades