Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Nous avenços en la lluita contra les malalties neurodegeneratives

Madrid, 27 Maig 2004

L’auditori de CosmoCaixa acull avui una jornada científica, en la qual es presentaran els nous resultats dels projectes finançats per la Fundació ”la Caixa” en la seva Convocatòria d’Ajuts a la Investigació en Malalties Neurodegeneratives de l’any 2000. Els onze equips científics seleccionats han obert línies d’investigació que inclouen l’anàlisi de les causes de l’Alzheimer, el disseny de fàrmacs, els trasplantaments de neurones i l’estudi de trastorns del desenvolupament cognitiu.

La convocatòria d’ajuts a la investigació sobre malalties neurodegeneratives es va crear el 1997, amb l’objectiu de potenciar la investigació bàsica i clínica d’aquestes malalties a Espanya. Les subvencions que es concedeixen pretenen reforçar la infraestructura material i humana dels equips científics del país i afavorir la difusió dels coneixements generats en benefici dels afectats per aquestes malalties. En les set edicions de la convocatòria que s’han celebrat fins ara, la Fundació ”la Caixa” ha finançat 67 projectes d’investigació, la qual cosa comporta un ajut total de més de 5,6 milions d’euros. Els projectes seleccionats en la convocatòria de l’any 2000, dels quals es fa ressò aquest fòrum científic, van ser dirigits pels següents doctors:

Jordi Alberch Vié, del Departament de Biologia Cel·lular i Anatomia Patològica de la Universitat de Barcelona. El seu equip ha obtingut soques de cèl·lules de nucli estriat que milloren la supervivència dels trasplantaments que es fan servir per tractar la corea de Huntington.

José Francisco Aramburu Beltrán, del Departament de Ciències Experimentals i Salut de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Ha estudiat amb els seus col·laboradors l’acció de fàrmacs contra l’esclerosi múltiple i ha proposat estratègies farmacològiques alternatives per combatre aquesta malaltia.

José Barluenga Mur, de l’Institut de Química Organometàl·lica de la Universitat d’Oviedo. El seu equip científic ha desenvolupat fàrmacs contra l’amiloïdosi familiar a través de tècniques de disseny racional.

Bernardo Castellano López, del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. El seu equip científic va estudiar l’aplicabilitat del fàrmac triflusal per prevenir la neurodegeneració.

José María Delgado García, de la Divisió de Neurociències de la Universitat Pablo de Olavide (Sevilla). El seu projecte ha produït noves tècniques per avaluar in vivo l’acció de fàrmacs a l’hipocamp.

Xavier Estivill Pallejà, de l’Institut de Recerca Oncològica de l’Hospital Duran i Reynals de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona). El seu equip d’investigació ha desenvolupat un nou model animal de la malaltia d’Alzheimer.

José María Frade López, de l’Institut Cajal (CSIC) de Madrid. El seu equip va estudiar la relació de molècules implicades en l’Alzheimer amb la plasticitat neuronal.

Rosario Moratalla Villalba, de l’Institut Cajal (CSIC) de Madrid. El seu projecte ha relacionat els receptors dopaminèrgics D1 i D2 amb els efectes secundaris de la medicació contra el Parkinson amb L-Dopa.

Almudena Ramón Cueto, de l’Institut de Biomedicina de València. El seu equip ha estudiat les condicions de supervivència de glia procedent del bulb olfactori, per tal de fer-la servir per reparar lesions de medul·la espinal.

Jordi Sunyer Deu, de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de Barcelona. La seva investigació sobre els efectes de substàncies organoclorades en el desenvolupament cognitiu infantil ha permès associar el retard en el desenvolupament cognitiu amb el consum de tabac durant l’embaràs i la lactància artificial.

José Ramón Valdizán Usón, de l’Hospital Miguel Servet de Saragossa. Com a resultat del seu projecte, s’ha desenvolupat un mètode de diagnòstic de l’autisme basat en encefalogrames, que permet monitoritzar la teràpia cognitiva de nens autistes.

Servei d’informació de la Fundació ”la Caixa”: Tel. 902 22 30 40

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades