Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

El Museo de Bellas Artes i la Sala de Exposiciones del Mercado del Este presenten simultàniament peces singulars de la Col·lecció d'Art Contemporani Fundació ”la Caixa”

, 5 Juliol 2004

La Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa” presenta a Santander una important selecció d’obres de 31 artistes espanyols i estrangers que posa de relleu la diversitat d’opcions estètiques que conté aquesta col·lecció. La selecció aplega les principals figures de l’art contemporani que han exercit una gran influència en l’estètica dels últims trenta anys.

Al Museo de Bellas Artes es presenten un total de 15 obres, principalment fotografies, que constitueixen un escenari inquietant de diferents representacions de la figura humana. A la Sala de Exposiciones del Mercado del Este s’exhibeixen majoritàriament pintures que responen a dos moments clau de l’evolució d’aquesta disciplina: la redefinició de la pintura duta a terme per diferents artistes durant els anys vuitanta i la nova abstracció desenvolupada per artistes dels anys noranta.

La mostra, formada per peces fonamentals de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”, ha estat comissariada per Nimfa Bisbe, que també n’és la responsable, i es podrà visitar al Museo de Bellas Artes (carrer Rubio, núm. 6) i a la Sala de Exposiciones del Mercado del Este (carrer Bailén, s/n) de Santander del 6 de juliol al 18 de setembre de 2004. Aquesta exposició ha estat organitzada amb motiu de la celebració del centenari de ”la Caixa” (1904-2004).

La Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa” es va iniciar l’any 1985 amb l’objectiu de reunir un conjunt d’obres que pogués retre compte de la riquesa i la complexitat de la creació artística del nostre temps. En l’actualitat, ofereix una visió àmplia de l’art desenvolupat des de 1980 fins al present, amb un fons de més de noucentes obres clau d’artistes nacionals i internacionals, entre les quals figuren obres d’autors plenament reconeguts juntament amb propostes de joves artistes que plantegen noves direccions en l’art d’avui dia.

Aquesta col·lecció disposa d’un espai d’exposició permanent a CaixaForum, l’antiga fàbrica modernista de teixits que la Fundació ”la Caixa” va rehabilitar com a centre cultural fa dos anys a Barcelona. De la mateixa manera, la Fundació ”la Caixa” continua el seu programa d’exposicions temporals de la Col·lecció mostrant diferents seleccions a les sales més importants del nostre país. Amb aquestes exposicions, que plantegen diverses visions i interpretacions de l’art actual, es volen motivar noves mirades sobre la creació artística i, alhora, apropar l’art contemporani a un públic més ampli.

La mostra que s’exhibeix simultàniament al Museo de Bellas Artes i a la Sala de Exposiciones del Mercado del Este, amb motiu del centenari de ”la Caixa”, és una important selecció d’obres que posen de relleu la diversitat d’opcions estètiques que conté la col·lecció.

Les obres que es presenten al Museo de Bellas Artes plantegen diferents representacions de la figura humana. Són, majoritàriament, imatges fotogràfiques, algunes de les quals aborden, de manera teatral o amb una actitud realista accentuada, diverses problemàtiques de la vida actual —la identitat, el feminisme, la memòria o la crítica social—, mentre que altres exploren el mitjà fotogràfic en sí, que ha anat ocupant territoris de la pintura. En aquest espai es mostren les obres de Christian Boltanski, Günther Förg, Stefan Hablützel, Craigie Horsfield, Cindy Sherman i Gillian Wearing.

A la Sala de Exposiciones del Mercado del Este la pintura adquireix una presència important. D’una banda, s’exhibeixen obres d’artistes particularment significatius als anys vuitanta, que van desenvolupar un important debat sobre la necessitat de redefinir la pintura. Artistes com ara Miquel Barceló o Francesco Clemente recorren a la pròpia tradició cultural de la pintura amb expressions d’idees narratives i figuratives, desprenent-se de tot prejudici avantguardista i modern. En l’altre extrem de la sala, un conjunt de pintures de les acaballes dels anys noranta revela una nova actitud amb relació al medi. Els artistes han deixat de preocupar-se per la identitat de la pintura, i la treballen com un llenguatge capaç de produir imatges integrant colors industrials, fotografies i una diversitat de textures i materials. Es tracta d’una pintura abstracta, que assumeix allò que és ornamental i decoratiu com a referent i com a recurs.

Entre aquests dos àmbits, l’espectador trobarà diverses manifestacions de la fotografia, les propostes de les quals han generat els debats més significatius de les teories de la representació des dels anys vuitanta. També es mostren les obres de quatre artistes emblemàtics que van obrir noves vies a l’escultura. Al centre de la sala, les obres de Shirin Neshat i João Onofre remeten l’espectador al nou paradigma estètic que és, avui dia, el vídeo. Tots dos se centren en l’àmbit de les relacions humanes des de posicions ben diverses: el primer amb una perspectiva sociològica, i el segon emfatitzant les possibilitats de la tecnologia per reformular l’espai de la ficció.

A més dels artistes ja esmentats, a la Sala de Exposiciones del Mercado del Este també es poden veure les obres de Tony Cragg, Richard Deacon, Katharina Fritsch, Bernard Frize, Jorge Galindo, Andreas Gursky, Beatriz Milhazes, Felicidad Moreno, Juan Muñoz, Bruce Nauman, Sigmar Polke, Fiona Rae, Thomas Ruff, Julião Sarmento, Thomas Schütte, Thomas Struth, Sam Taylor-Wood, Jeff Wall, i Franz West.

Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”
Del 6 de juliol al 18 de setembre de 2004

Inauguració: dilluns, 5 de juliol de 2004 a les 13.00 h

Llocs: Museo de Bellas Artes
C/ Rubio, 6
39003 Santander

Sala de Exposiciones del Mercado del Este
C/ Bailén, s/n
39007 Santander

Horari del Museo de Bellas Artes
De dilluns a divendres, d’11.15 a 13 h i de 17.30 a 21 h. Dissabtes, de 10.30 a 13 h. Diumenges i festius, tancat.

Horari de la Sala de Exposiciones del Mercado del Este
De dilluns a dissabte, d’11 a 13 h i de 18 a 21 h. Diumenges i festius, d’11 a 13 h.

Servei d’informació de la Fundació ”la Caixa”:
Tel.: 902 22 30 40

Entrada gratuïta

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades