Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Exposició: Dalí a l'Empordà: la mirada dels fotògrafs empordanesos

, 8 Juliol 2004

“Solamente se llega a lo universal a través de lo ultralocal”, aquesta frase que Salvador Dalí va aplicar a diferents personatges empordanesos, com ara a Fages de Climent i Antoni Pitxot, es podria fer extensible als vuit autors, també de l’Empordà, de les fotografies que conformen aquesta mostra. Salvador Dalí va ser un dels artistes més retratats del segle XX. La seva actitud davant la càmera era normalment la del Dalí actor, el Dalí que creava i buscava l’espectacle. En canvi, les imatges que es presenten l’exposició Dalí a l’Empordà: la mirada dels fotògrafs empordanesos mostren un Dalí radicalment diferent, el Dalí més natural, més essencial. La mostra està formada per 75 fotografies –còpies actuals– realitzades entre el 1950 i el 1980 pels fotògrafs empordanesos contemporanis de l’artista: Melitó Casals, Joan Moncanut, Adelí Torner, Francesc Simon, Esteve Ayats i Robin Townsend, i també per alguns particulars, com ara Enrique Sabater i Joan Vehí. Aquests autors van copsar imatges insòlites del pintor, escenes de Dalí a Cadaqués i Figueres, allunyades de la parafernàlia del merchandising que normalment envoltava l’artista.

L’exposició Dalí a l’Empordà: la mirada dels fotògrafs empordanesos, organitzada per Amics dels Museus Dalí i la Fundació ”la Caixa”, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altea, ha estat comissariada per Rosa Maria Maurell, coordinadora del Centre d’Estudis Dalinians de la Fundació Gala-Salvador Dalí, i la historiadora de l’art Inés Padrosa. La mostra es podrà veure del 9 al 30 de juliol de 2004 al Palau Altea. Centre d’Arts d’Altea (carrer Alcoi, s/n, al casc antic).

Les fotografies que composen l’exposició Dalí a l’Empordà: la mirada dels fotògrafs empordanesos mostren la part més desconeguda de Dalí, la més allunyada de la imatge tòpica, pública, que ell mateix va anar construint davant dels mitjans de comunicació i de les masses. Dalí va obrir de bat a bat les portes de casa seva a Meli, Moncanut, Ayats, Sabater, Simon, Torner, Townsend i Vehí, interessats pel testimoni més casolà de l’artista. L’estreta relació amb els fotògrafs reflecteix molt bé aquesta llibertat d’acció que els va donar, així com la vinculació entre l’artista i la seva terra, present en cadascuna de les fotografies de la mostra.

L’exposició està dividida en cinc espais temàtics, que van des de la fi dels anys cinquanta fins al començament dels vuitanta:

Dalí espontani és l’espai que obre l’exposició i on podem veure el pintor en diferents moments de la seva quotidianitat, tocant el manubri o menjant garotes amb els pescadors de Port Lligat.

En el segon espai, Dalí en el procés de creació, podem copsar les intenses hores de treball que el pintor va passar al taller de Port Lligat, o bé veure i comprovar l’evolució de la seva obra, amb els estudis preparatoris tan elaborats que realitzava abans de fer el que posteriorment seria l’oli definitiu.

Al tercer espai, Dalí al Teatre-Museu, podem veure les diferents etapes de creació d’aquest gran objecte surrealista que és el museu: el pintor assegut a la sala Noble, vestit amb roba de treball, contemplant el sostre que pintaria i que es coneix com a Palau del Vent, un compendi meravellós de la iconografia daliniana.

Dalí amb personatges és el títol del quart espai que mostra el teixit de relacions que Dalí va anar fent al llarg de la seva vida. El pintor va conèixer personatges d’àmbit internacional, com ara el rei Humbert de Savoia, i també va mantenir contacte amb altres d’àmbit nacional i local, com ara els reis d’Espanya, Severo Ochoa, Josep Tarradellas, Josep Pla, o Fages de Climent i Antoni Pitxot.

L’últim espai, Dalí, performances, mostra tres sèries d’algunes de les performances que el pintor va protagonitzar a Port Lligat per a un anunci publicitari o al Club Mediterranée de Cadaqués.

L’associació Amics dels Museus Dalí ha participat en els actes del centenari de Salvador Dalí amb l’organització d’aquesta exposició, que es va presentar per primera vegada al Museu Dalí de Figueres el gener de 2004 i que, posteriorment, s’ha pogut veure al Museu Vostell de Malpartida de Cáceres i al Palau Robert de Barcelona.

Dalí a l’Empordà: la mirada dels fotògrafs empordanesos
Del 9 al 30 de juliol de 2004

Inauguració: dijous, 8 de juliol a les 20.30 h

Lloc:
Palau Altea. Centre d’Arts d’Altea
Carrer Alcoi, s/n (casc antic)
Altea

Horari:
De dilluns a dissabte, de 10.00 a 14.00 h i de 16.30 a 20.00 h.
Diumenges i festius, tancat.

Entrada gratuïta

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades