Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

La Fundació ”la Caixa” destina 1.272.000 euros a 70 iniciatives d'atenció social per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen malalties neurodegeneratives

Barcelona, 20 Juliol 2004

Les persones afectades per l’Alzheimer, el Parkinson, l’esclerosi múltiple, l’esclerosi lateral amiotròfica i altres malalties neurodegeneratives són, juntament amb les seves famílies, les beneficiàries de les iniciatives promogudes per les entitats sense ànim de lucre que la Fundació ”la Caixa” ha seleccionat en la seva “I Convocatòria d’Ajuts a Projectes Socioassistencials en Malalties Neurodegeneratives 2004”. La Fundació ha destinat a aquesta edició 1.272.000 euros, que es reparteixen entre 70 iniciatives adreçades a promoure la implantació de nous recursos socials que ajudin a pal·liar els efectes d’aquest tipus de patologies. La majoria dels projectes seleccionats per la Fundació ”la Caixa” se centren en la creació de serveis d’atenció assistencial i social. També hi ha programes d’estimulació cognitiva dels afectats, de formació de professionals i cuidadors, d’aplicació d’estratègies terapèutiques innovadores i de prestació de suport psicològic i emocional.

Des del 1996 la Fundació ”la Caixa” col·labora amb diferents associacions a tot Espanya per impulsar projectes a favor del col·lectiu de persones afectades per les malalties neurodegeneratives. Vuit anys enrere, el moviment associatiu es començava a consolidar i els seus responsables n’anaven definint els objectius i les prioritats. Des d’aleshores, aquestes organitzacions han recorregut un camí molt llarg; s’han convertit en un punt de referència comunitari, s’han professionalitzat i impulsen centenars de serveis especialitzats de caràcter sanitari, social, educatiu i terapèutic. Les seves activitats han servit de model per a les noves associacions que avui proliferen per tot el país.

Actualment, el volum i la qualitat de les iniciatives que sorgeixen des d’aquestes organitzacions ha augmentat considerablement. Això exigeix una selecció molt rigorosa dels projectes que són més capaços de respondre amb efectivitat a aquestes necessitats ben definides. Per aquest motiu, la Fundació ”la Caixa” ha creat aquest any la “I Convocatòria d’Ajuts a Projectes Socioassistencials en Malalties Neurodegeneratives 2004”. Les 70 propostes que la Fundació ha seleccionat finalment per a aquesta primera convocatòria se centren a millorar la qualitat de vida dels afectats i de les seves famílies, i es dóna prioritat a les accions comunitàries i associatives. Això explica que la convocatòria s’hagi adreçat a organitzacions sense ànim de lucre i a confederacions, federacions i associacions d’afectats, amb l’objectiu d’afavorir la rehabilitació de les persones implicades, la col·laboració entre els professionals i els familiars i, en general, la integració dels malalts en la vida col·lectiva.

Els programes socials de la Fundació ”la Caixa”

La Fundació ”la Caixa” dedica una part molt important del seu pressupost a l’àmbit social, en el qual s’inclouen el programa d’immigració, el de marginació o exclusió social, el de persones discapacitades i el d’inserció laboral de persones amb discapacitat. A través d’aquests programes, creats el 1999, es col·labora amb entitats sense ànim de lucre de tot el país que treballen amb aquests col·lectius. La Fundació també dedica una atenció especial a la gent gran, i fomenta el seu paper actiu en la societat actual. La cooperació internacional en els països desafavorits, l’atenció a la infància i la investigació biomèdica de malalties com ara el càncer, la sida o les mateixes malalties neurodegeneratives són alguns dels altres programes que la Fundació ”la Caixa” du a terme en l’àmbit social.

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades