Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

La Fundació ”la Caixa” destina 2,7 milions a la integració de persones que es troben en risc o situació d'exclusió social

Barcelona, 19 Gener 2005

Un de cada tres espanyols es troba en situació de risc de patir algun tipus de marginació social. Dones, reclusos i ex reclusos, persones drogoaddictes, joves en situació de desestructuració social, minories ètniques, malalts de SIDA, persones sense sostre i persones majors són els col·lectius que presenten un major risc de marginament i als que s’adrecen les 165 iniciatives promogudes per entitats sense ànim de lucre que la Fundació ”la Caixa” ha seleccionat al seu programa Marginació 2004. La Fundació ha destinat a la present edició del programa 2,7 milions d’euros que es reparteixen entre 165 projectes destinats a la integració social i millora de la qualitat de vida dels col·lectius de persones que, per una o altra raó, viuen situacions de marginació social.

Un de cada tres espanyols es troba en perill de patir marginació social, segons es desprèn de l’estudi Pobresa i exclusió social, dirigit per Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i publicat per la Fundació ”la Caixa”. La pobresa econòmica i la exclusió provocada per la precarietat laboral, els dèficits de formació, el difícil accés a un habitatge digne, les fràgils condicions de salut i la manca de relacions socials són el principal camp de batalla de les iniciatives impulsades per entitats sense ànim de lucre de tot el país amb les que col·labora la Fundació ”la Caixa” a través del seu Programa Marginació 2004, i que es centren en el foment de la integració i la millora de la qualitat de vida dels nens, joves i adults en risc o situació d’exclusió social en España.

L’objectiu majoritari d’aquests projectes seleccionats per la Fundació ”la Caixa” al seu programa Marginació és fomentar la formació i inserció sociolaboral de joves que se troben en situació de desestructuració, potenciar la assistència d’urgència i residencial, prevenir l’aparició de conductes de risc i delictives, i pal·liar, en la mida del possible, les carències assistencials de les persones malaltes de SIDA o sense llar. Els 165 projectes seleccionats aquest any per la Fundació es centren en l’atenció a dones desfavorides per la violència familiar o la prostitució, reclusos y ex reclusos en procés de rehabilitació, persones drogoaddictes, minories ètniques, malalts de SIDA, persones sense sostre, persones majors i joves en situació de risc.

El principal àmbit d’intervenció de la majoria dels programes seleccionats és l’educació, especialment dels menors, com la millor i principal eina per evitar posteriors situacions de marginament. D’aquesta manera, són nombroses les associacions que recolzen, complementen o coordinen actuacions de caràcter social adreçades al jovent amb dificultats socials, laborals, familiars i personals. Els objectius de totes aquestes accions són l’estudi i difusió de la situació de marginació d’aquests joves, la prevenció de la marginació social, la promoció i recolzament a la disminució del número de joves implicats en situacions de pobresa, i l’actuació contra el racisme, la xenofòbia i la intolerància en matèria de joventut.

Accions socials i altres iniciatives

Las 165 iniciatives impulsades per diferents entitats cíviques del país i seleccionades pel Programa Marginació 2004 s’emmarquen directament en les Convocatòries d’Iniciatives Socials posades en marxa el 1999 i adreçades a col·lectius en risc de marginació o exclusió social. Dels 165 projectes triats, 47 corresponen a Catalunya. La resta es reparteix per les diferents comunitats autònomes: Andalusia (27), Comunitat de Madrid (26), Comunitat Valenciana (12), Castella i León (8), Castella la Manxa (7), Astúries (6), Euskadi (6), Illes Balears (4), Canàries (4), Múrcia (4), Cantàbria (3), Galícia (3), La Rioja (3), Aragó (2), Navarra (2) i Extremadura (1).
La Fundació ”la Caixa” dedica una part molt important del seu pressupost als programes socials en els que s’inclouen les diferents Convocatòries d’Iniciatives Socials. Aquests programes, creats el 1999, col·laboren amb entitats sense ànim de lucre de tot el país que treballen amb col·lectius que es troben en situació de risc d’exclusió social. La Fundació, d’altra banda, també dedica una atenció especial al foment de la participació dels majors a la societat, l’atenció a les persones que presenten discapacitats psíquiques, així com a la investigació de l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives, als programes de prevenció i informació sobre la SIDA, i a projectes de cooperació social.

Més informació: www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades