Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: L'efecte quàntic fraccionari i el seu impacte tecnològic

Madrid, 10 Febrer 2005

L’any 1905, Albert Einstein (1879-1955) va publicar la teoria especial de la relativitat a la revista alemanya Annalen der Physik. Aquell mateix any, va donar a conèixer els seus estudis sobre l’efecte fotoelèctric, amb els quals va guanyar el premi Nobel de física. Onze anys més tard, la seva teoria general de la relativitat establia relacions entre l’espai i el temps, la massa i l’energia com a paràmetres vinculats en funció de la velocitat de la llum. La formulació de la teoria de la relativitat, a càrrec d’Einstein, i de la mecànica quàntica, de Max Planck, estan catalogades com els dos esdeveniments més importants de la física del segle XX. Amb vista al futur, el desenvolupament de la física quàntica sembla un dels grans reptes per a la recerca. Horst Störmer, premi Nobel de física el 1998, analitza l’estat dels coneixements sobre física quàntica coincidint amb l’Any Internacional d’aquesta matèria, el dijous 10 de febrer a CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació ”la Caixa” a Madrid.

Horst L. Störmer (Frankfurt, Alemanya, 1949) és doctor en física per la Universitat de Stuttgart. Actualment exerceix com a professor a la Universitat de Columbia després d’haver treballat durant 20 anys en l’àrea de recerca dels laboratoris Bell. El 1998 va rebre el premi Nobel de física, juntament amb l’investigador xinès Daniel Tsui i el nord-americà Robert Laughlin, pel seu descobriment de l’anomenat efecte Hall fraccionari. Aquest fenomen quàntic comporta que l’actuació conjunta dels electrons en camps magnètics forts generi nous tipus de partícules amb càrregues fraccionàries de la de l’electró. Aquest fet té una importància cabdal en l’àmbit dels semiconductors, uns materials fonamentals en els dissenys electrònics que formen els cervells dels ordinadors.

Cicle: Les Tardes del Museu
Conferència: “L’efecte quàntic fraccionari i el seu impacte tecnològic”
Horst L. Störmer. Premi Nobel de física, 1998
Data: Dijous, 10 de febrer de 2005; 19.00 h
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez, s/n. 28100 Alcobendas. Madrid.
Tel. d’informació: 91 484 52 00

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades